Kamera IP z AERO2

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
TheKrzychuuuuu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Kamera IP z AERO2

Post autor: TheKrzychuuuuu »

Witam!
Nie wiedziałem jak zatytułować ten wątek, więc jeżeli jakiś moderator mógłby mi pomóc to byłbym wdzięczny :D
Chciałem zapytać czy da się w ogóle zrobić (a jak się da to w jaki sposób) tak by podłączyć kamerke IP w danym miejscu do routera z AERO2 i by ten obraz był przesyłany do mojego komputera na którym jest UBUNTU 12.04. W miejscu gdzie chcę zamontować kamerkę nie ma dostępu do internetu stacjonarnego, natomiast w niedalekiej odległości (ok 300m) operator zamontował nowy nadajnik GSM. Jest też taki problem, że mieszkam na zadupiu i w tym momencie ten nadajnik działa dobrze na PLAY (łapie 3g, a może nawet LTE, ale tego nie sprawdzałem), a PLUS łapie słabo. Jak myślicie jak w takim wypadku będzie wyglądała sprawa z zasięgiem i czy aero2 pociągnie obraz z kamerki (chociaż ze 2 klatki na sekunde).
Wiem trochę zagmatwałem sprawę, ale myśle, że wiecie o co chodzi.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Uczcie się ortografji, i interpunkcji!
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Re: Kamera IP z AERO2

Post autor: Pasman »

Lepsze pytanie to czy router poradzi sobie ze wznawianiem połączenia co godzinę.
Mint 21.1, 5600G, RX6600
Awatar użytkownika
TheKrzychuuuuu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: TheKrzychuuuuu »

Dlatego wole się spytac :) Nie mam nic z rzeczy tu wymienionych, dlatego chciałem sie tez zapytać jaka konfiguracje sprzetowa wybrac (jaka kamerka i jaki router) i czy zmieszczę się w kwocie 400zl.
Uczcie się ortografji, i interpunkcji!
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Jeśli mogę coś dodać, to AERO2 nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ umęczysz się niemiłosiernie:

1. Transmisja musi być wznawiana co godzinę

2. Wznawianie nie jest tak straszne, jednak teraz co godzinę musisz ręcznie wklepać kod CAPTCHA. Zatem nie miałbyś spokoju i co godzinę musiałbyś dbać o to

3. Z AERO2 ciężko jest wysłać nawet mail do klienta z większym załącznikiem, a co dopiero strumieniować obraz z kamerki

Najbardziej męczący będzie jednak etap drugi - nocami przecież nie budziłbyś się co godzinę przecież aby wklepać CAPTCH-ę, nie wspominając o pracy/szkole/wyjeździe/urlopie etc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”