Ubuntu 14.04 - duża ilość wysyłanych pakietów, możliwy wirus?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Ubuntu 14.04 - duża ilość wysyłanych pakietów, możliwy wirus?

Post autor: RizOne »

Witam,
Mam problem, mianowicie zauważyłem ze znajomym że mam dużą ilość wysyłanych pakietów (ok 150 na sekundę) podczas normalnego użytkowania sieci. Niczego nie uploaduję ani nic nie pobieram. Czy jest możliwe że zostałem zainfekowany jakimś wirusem? Jak to sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc

-- 3 gru 2014, o 08:59 --

Pobrałem ClamTk, uruchomiłem, jednak nic nie idzie do przodu, tutaj wklejam informacje z terminala:

Kod: Zaznacz cały

root@muffin-laptop:/home/muffin# clamtk
Use of the encoding pragma is deprecated at /usr/share/perl5/ClamTk/Submit.pm line 19.
Use of the encoding pragma is deprecated at /usr/bin/clamtk line 29.
note: (re)creating prefs file.
Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Utworzenie pliku "/root/.local/share/recently-used.xbel.Z2LXPX" się nie powiodło: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/share/perl5/ClamTk/GUI.pm line 1081.
Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/share/perl5/ClamTk/GUI.pm line 1081.
Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Utworzenie pliku "/root/.local/share/recently-used.xbel.EEEVPX" się nie powiodło: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/share/perl5/ClamTk/GUI.pm line 645.
Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/share/perl5/ClamTk/GUI.pm line 645
jak rozumiem, nie ma on dostępu do niektórych części systemu (mimo root'a co mnie dziwi), w załączniku jest dodany screen z clamtk.
Załączniki
clamtk.png
(39.31 KiB) Nie pobierany
no tak to w życiu bywa
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 14.04 - duża ilość wysyłanych pakietów, możliwy wirus?

Post autor: xwizard »

Użyj iptraf, może on ci coś podpowie.
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: RizOne »

Co do iptraf, nic raczej mi nie wykryło, przynajmniej nie znalazłem żadnej strony na którą by mogło wchodzić (większość takich stron to raczej reklamy), a po drugim uruchomieniu iptraf'a (po uprzednim wyłączeniu) dostaje komunikat że sieć jest monitorowana i ląduje z powrotem w oknie głównym.
Mogę załączyć listę swoich procesów jeśli to coś pomoże.
no tak to w życiu bywa
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Raczej Nethogs się przyda.

sudo apt-get install nethogs

man nethogs
Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”