Witam
Mam takie zagadnienie.
Potrzebuję uzyskać system który podczas startu automatycznie się zaloguje i otworzy przeglądarkę na pełnym ekranie z konkretną stroną www. Pytanie moje jak to najprościej zrobić oraz jaki system do tego wybrać. Nie potrzebne mi jest nic innego tylko połączenie sieciowe, przeglądarka oraz możliwość wyświetlenia obrazu na drugim ekranie. Nie chcę instalować całego systemu (Ubuntu 14.04) i bardziej myślę o jakiejś wersji "minimal install" i do niej doinstalować przeglądarkę i inne potrzebne pakiety.
Pozdrawiam serdecznie i prosił bym o podpowiedzi tudzież wsparcie.
Start przeglądarki na pełnym ekranie podczas startu systemu
- przemas
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Start przeglądarki na pełnym ekranie podczas startu systemu
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/r-kiosk/ poszukaj tematu z zakresu "kiosk mode" i chromium i firefox mają takie rozwiązania. Ja korzystam z Xfce (małe stacje terminalowe dla userów) z minimalnym pakietem oprogramowania. Start firefoxa dodany do programów startowych ustawiona strona startowa na sztywno, zablokowane wszystko co możliwe łącznie z wejściem na strony - możliwość korzystania z stron dodanych do firefoxa za pomocą wtyczki - jak dobrze pamiętam "procon latte" pozaostałe strony zablokowane.