Jak zmienić MBR na nowy podczas instalacji
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86_64
Jak zmienić MBR na nowy podczas instalacji
Mam taką sprawę podejrzewam że mam szkodliwe oprogramowanie które jest w partycji rozruchowej MBR więc uruchamia się przed startem systemu.
Jak mam zainstalować Ubuntu żeby podmienić MBR na nowy ?
Jak mam zainstalować Ubuntu żeby podmienić MBR na nowy ?
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Jak zmienić MBR na nowy podczas instalacji
Skąd takie podejrzenia, co by to miało być, co o tym świadczy?Dreammaker pisze:Mam taką sprawę podejrzewam że mam szkodliwe oprogramowanie które jest w partycji rozruchowej MBR więc uruchamia się przed startem systemu.
Standardowa instalacja Ubuntu nadpisuje MBR. Pytanie czego się tam spodziewasz? Przykładowo podobno istnieje szkodliwe oprogramowanie, które się przechowuje w tablicy partycji => formatowanie istniejących partycji go nie usuwa. Nie usunie go też instalacja Ubuntu i nadpisanie GRUBem MBRa.Jak mam zainstalować Ubuntu żeby podmienić MBR na nowy ?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Wiesz sam nie wiem ale często dzieją mi się dziwne rzeczy kiedyś miałem windę to mi się czasami nawet obrazki pojawiały na monitorze dziwne kiedy skompilowałem jakiś programik prosty niewinny to antywirus uznawał go za trojana a przecież wiem że nim nie był bo sam go napisałem miał tylko bitmapę w oknie wyświetlać jak zainstalowałem inny antywirus to mi w ogóle po zalogowaniu przestał reagować komputer potem zainstalowałem Linuxa było lepiej ale teraz jaja jakieś są z USB raz działa raz nie a na Live CD wszystko jest dobrze sam nie wiem
- igotit4free
- Przyjaciel
Słyszałeś o programach antywirusowych i antymalware? To użyj jakiegoś i jak uzyskasz jakieś niepokojące, a przy tym uchwytne wyniki to się nimi podziel.
PS.
Czy działanie tego "wirusa" objawia się m.in. poprzez zjadanie znaków interpunkcyjnych? Nie pisz tak na tym forum.
PS.
Czy działanie tego "wirusa" objawia się m.in. poprzez zjadanie znaków interpunkcyjnych? Nie pisz tak na tym forum.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kiedys bylo ustawienie w BIOSie = skanuj boot sektor na wirusy.
Takie cos moze uznac linuxa za wirusa. Wyłączałem to.
Nowego MBRa niby skad wezmiesz ?
Mozna wyzerowac starego, wpisac 512 zer na poczatku dysku.
Takie cos moze uznac linuxa za wirusa. Wyłączałem to.
Nowego MBRa niby skad wezmiesz ?
Mozna wyzerowac starego, wpisac 512 zer na poczatku dysku.