Witam
Niedawno przesiadłem się ze starego Slakck'a na Ubuntu. Powiedzmy tak testowo bo Slack działa a jak coś działa to zostawiam to. I teraz mam problem. Instalowałem Ubuntu na maszynie z kilkunastoma dyskami i kilkoma kontrolerami PATA i SATA w sumie 18 dysków. I przy każdym uruchomieniu dyski są w innej kolejności wykrywane co jest dość denerwujące. Na maszynie z jednym kontrolerem SATA na 4 dyski to samo. Ja wiem ze jest UUID itd ale jak "sprawić" aby dysk powiedzmy PATA podpięty do primary master zawsze był hda czy sda, dysk podpięty do primary slave był zawsze hdb czy sdb i tak samo z kontrolerem SATA dysk SATA0 był zawsze sda. SATA1 był zawsze sdb itd? Jest na to jakaś rada w Ubuntu? Wygląda to tak ja by przy starcie systemu kontrolery lub były wykrywane w różnej kolejności. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, nie chodzi mi o wpisy w fstab i partycje tylko o fizyczną kolejność dysków.
Kolejność wykrywania dysków przy starcie