Witam Wszystkich!
Bardzo proszę o pomoc.Mianowicie czy może mi ktoś krok po kroku "łopatologicznie" napisać instrukcję instalacji drukarki Brother DCP-145C pod systemem Ubuntu 14.04 LTS (architektura x32) ?!? Dodam, że Szukałem na forum podobnych tematów, ale są one dla mnie nie dość jasne ...Nie sądziłem, że zainstalowanie drukarki pod Linuxem będzie takie problemowe!
Nadmienię, że po ściągnięciu następujących sterowników ze strony producenta:
-Driver Install Tool
-LPR printer driver (deb package)
-Scan-key-tool 32bit (deb package)
i zainstalowaniu ich "normalnym dwuklikiem" (wyczytałem na jednej ze stron, że taka instalacja w przypadku x32 powinna być wystarczająca) system CHYBA wykrywa drukarkę (zdjęcie w załączniku). Niestety przy próbie drukowania, urządzenie nie reaguje...
Sterowniki instalowałem gdy drukarka nie była połączona kablem USB z komputerem.
[SOLVED] Instalacja Drukarki Brother DCP-145C + skaner
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[SOLVED] Instalacja Drukarki Brother DCP-145C + skaner
- Załączniki
-
- Zaznaczenie_001.png
- (87.89 KiB) Nie pobierany
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Instalacja Drukarki Brother DCP-145C + skaner
Prawidłowe postępowanie przy instalacji sterowników masz: http://support.brother.com/g/b/download ... &type3=561
Niestety nie obejdzie się bez użycia terminala, ponieważ te pakiety wymagają wymuszenia przy instalacji, czyli zastosowania narzędzia dpkg z parametrem --force.
Pobierz również sterownik dla CUPS, ten z linka, uruchom terminal i przejdź do katalogu w którym zapisane są pliki.
Wykonaj komendy:
Potrzebujesz:
Zakładając, że masz 32-bitowy system.
--EDIT--
Po namyśle, spróbuj zainstalować ten plik z linka "normalnym" dwuklikiem", potem usuń i dodaj drukarkę ponownie. Opisy na stronie są już trochę leciwe, przez ten czas system mocno się zmienił.
Niestety nie obejdzie się bez użycia terminala, ponieważ te pakiety wymagają wymuszenia przy instalacji, czyli zastosowania narzędzia dpkg z parametrem --force.
Pobierz również sterownik dla CUPS, ten z linka, uruchom terminal i przejdź do katalogu w którym zapisane są pliki.
Wykonaj komendy:
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg -i --force-all cup[w tym miejscu naciśnij TAB, terminal uzupełni nazwę pliku]xxxxxxx.deb
Kod: Zaznacz cały
LPR printer driver (deb package)
CUPSwrapper printer driver (deb package)
Scanner driver 32bit (deb package)
Scan-key-tool 32bit (deb package)
--EDIT--
Po namyśle, spróbuj zainstalować ten plik z linka "normalnym" dwuklikiem", potem usuń i dodaj drukarkę ponownie. Opisy na stronie są już trochę leciwe, przez ten czas system mocno się zmienił.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Re: Instalacja Drukarki Brother DCP-145C + skaner
Aha zapomniałem dodać, że skaner działa! Sprawdzałem programem simple scan i wszystko hula więc pozostaje kwestia poprawnego zainstalowania sterowników drukarki. Powyższą instrukcje zaraz wypróbuję...
Edit
Działa kolego ! Podziękował !
Idąc za Twoją radą trzeba było normalnie dwuklikiem zainstalować wszystkie stery ze strony Brothera. Dalej...Podłączyć drukarkę z komputerem kablem USB. Następnie w terminalu wpisać polecenie, które podsunąłeś by na końcu usunąć drukarkę a potem ją znowu dodać w menadżerze!
Edit 2
...Jest jednak jeden problem... Nie można drukować z pozycji notatnika "Gedit" ikona drukarki nie podświetla się...Jakieś pomysły ?
Edit
Działa kolego ! Podziękował !
Idąc za Twoją radą trzeba było normalnie dwuklikiem zainstalować wszystkie stery ze strony Brothera. Dalej...Podłączyć drukarkę z komputerem kablem USB. Następnie w terminalu wpisać polecenie, które podsunąłeś by na końcu usunąć drukarkę a potem ją znowu dodać w menadżerze!
Edit 2
...Jest jednak jeden problem... Nie można drukować z pozycji notatnika "Gedit" ikona drukarki nie podświetla się...Jakieś pomysły ?