Sterowniki do laptopa a linux

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
_HOLDFAST_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sterowniki do laptopa a linux

Post autor: _HOLDFAST_ »

Witam, mam zamiar przesiąść się na ubuntu z windowsa i w związku z tym mam pytanie:
Czy potrzebuje specjalnych sterowników pod linuxa dla swojego laptopa ( grafa, wifi, płyta itp ) czy automatycznie linux pobierze je i zainstaluje czy może mogę instalować te które wcześniej instalowałem na windowsie
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Sterowniki do laptopa a linux

Post autor: namok »

_HOLDFAST_ pisze:Witam, mam zamiar przesiąść się na ubuntu z windowsa i w związku z tym mam pytanie:
Czy potrzebuje specjalnych sterowników pod linuxa dla swojego laptopa ( grafa, wifi, płyta itp ) czy automatycznie linux pobierze je i zainstaluje czy może mogę instalować te które wcześniej instalowałem na windowsie
Jak powszechnie wiadomo szklana kula jest w naprawie i nie wiadomo czy potrzebujesz specjalnych sterowników. Być może da się coś zrobić gdy podasz specyfikację sprzętu. Proponuje przeczytać przewodnik.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Sterowniki do laptopa a linux

Post autor: igotit4free »

_HOLDFAST_ pisze:Witam, mam zamiar przesiąść się na ubuntu z windowsa i w związku z tym mam pytanie:
Przyjmij, że w każdym twoim poście powinna znaleźć się informacja nt. sprzętu i oprogramowania którego używasz. Zawsze podawaj markę i/albo model używanego urządzenia oraz nazwę i wersję oprogramowania. Ty otrzymasz szybciej i pełniejszą odpowiedź, my nie będziemy się zżymać na newbiego. ;-)
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”