Linux zamiast Novel NetWare
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Linux zamiast Novel NetWare
Po tym jak wysiadł mi stary serwer Novela potrzebuję postawić serwer, który dobrze zastąpiłby serwer plików Novel NetWare i który umożliwiałby dostęp kilku użytkowników do plików danych. Próbowałem zastosować Windows Server 2008 ale czasem się zacina. Czy możecie mi polecić jakąś dystrybucję? Czy dobrze zrealizuje współdzielony dostęp do plików?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Linux zamiast Novel NetWare
Każdy Linux - najprościej przytulic stabilnego Debiana, skonfigurować odpowiedniego demona sieciowego, i powinien działać długo i stabilnie.
Jakim protokołem ten dostęp do plików był realizowany, i czy zdalny (przez internet), czy tylko przez sieć LAN - firmową?
W Linuxie można używać np Sambę, NFSv4, FTP, SSH, kilka typów VPN, http i webdav.
Jakim protokołem ten dostęp do plików był realizowany, i czy zdalny (przez internet), czy tylko przez sieć LAN - firmową?
W Linuxie można używać np Sambę, NFSv4, FTP, SSH, kilka typów VPN, http i webdav.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Sędziwy Jeż
Dostęp tylko przez firmową sieć LAN. W NetWare był stosowany protokół IPX. Serwer chodził nieprzerwanie bez awarii przez 16 lat(!). Następnie baza w miarę dobrze chodziła przez 3 lata na Windows Server 2008, ale to już nie było to samo co na Novelu. W następnych Windows Server było już gorzej.
Czy dla Linuxa jest jakieś oprogramowanie administracyjne do konfigurowania uprawnień do plików dla poszczególnych użytkowników?
Czy dla Linuxa jest jakieś oprogramowanie administracyjne do konfigurowania uprawnień do plików dla poszczególnych użytkowników?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Jakieś oprogramowanie administracyjne jest, ale zawsze będzie "jakieś", w związku z tym moim zdaniem nie warto na nie liczyć.
W konfigach masz możliwość ustawienia wartości umask dla nowo tworzonych plików, masz też polecenia chmod, chown, i masz też bardziej szczegółowy ACL, i całe API w powłoce SHELL, i językach typu, C, Perl czy Python do zarządzania całym bajzlem przy pomocy własnych skryptów.
Protokół IPX dawno temu był w Linuxie, jak w tej chwili to wygląda, pojęcia nie mam.
Sznurek:
http://www.tldp.org/HOWTO/IPX-HOWTO.html
W konfigach masz możliwość ustawienia wartości umask dla nowo tworzonych plików, masz też polecenia chmod, chown, i masz też bardziej szczegółowy ACL, i całe API w powłoce SHELL, i językach typu, C, Perl czy Python do zarządzania całym bajzlem przy pomocy własnych skryptów.
Protokół IPX dawno temu był w Linuxie, jak w tej chwili to wygląda, pojęcia nie mam.
Sznurek:
http://www.tldp.org/HOWTO/IPX-HOWTO.html
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Sędziwy Jeż
Skoro już chodził na IP w Windows, to powinien chodzić na tym protokole pod Linuxem. Jak udostępnić użytkownikom lokalnej sieci (do odczytu i zapisu) przykładowy katalog o nazwie "Wspolne" znajdujący się w Katalogu domowym na moim komputerze? Czy komputery z Windows XP lub Windows 7 będą potrafiły odczytać pliki w tym katalogu (mam system plików ext4)? Chciałbym poeksperymentować ze wspólnym dostępem do zasobów w katalogu pod Linuxem.
Jeżeli masz już w sieci Windows 2008, to chyba najprościej będzie postawić kontroler domeny. Do tego na drugim systemie jakąkolwiek dystrybucje z samba + ldap. Wtedy bardzo łatwo porobisz zasoby z dostępem dla userów domenowych. Ponadto userzy będą autoryzować się w tle do zasobów udostepnionych na linuxie. Do tego jak dobrze skonfigurejsz samą sambą wydajność, będziesz miał nawet większą niż w 2008. Jeśli nie chcesz tego robić za pomocą AD (głównie chodzi o łatwiejszy dostęp do plików), możesz użyć samej samby i np. webmina. Wtedy "wyklikując" będziesz mógł swobodnie nadawać prawa do plików. Co do twojego pytania - z grubsza nie ważne jaki masz system plików, bo jak ustawisz dobrze chown i chmod plus udostępnisz to po czymkolwiek (smb, ftp, nfs itd.), to będzie działać.
[Przemek]
[Przemek]
Masz problem? Napisz do nas >>
Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master
Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master