Samsung 510R5E - jak ustawiać jasność ekranu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
strykul
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Samsung 510R5E - jak ustawiać jasność ekranu

Post autor: strykul »

Witajcie,
przekopałem już mnóstwo podobnych tematów, ale żadne rozwiązanie nie pomaga w moim problemie. Otóż nie jestem w stanie zmienić jasności ekranu - po podłączeniu ładowarki jest on ustawiony na MAX a na baterii na MIN - wartość ta jest niezależna od położenia suwaczka jasności w menu Jasność i Blokada jak również nie reaguje na skróty klawiszowe.
Wylistowanie zawartości katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/sys/class/backlight/
zwraca jedynie

intel_backlight
, choć nie wiem, czy to źle.
Gdzieś polecano również zmianę brightness'u ale to różnicowało tylko kolor, a podświetlenie nadal pozostało martwe.
Bardzo proszę o pomoc, bo sytuacja jest dość uciążliwa - po zmierzchu można od biedy w ciemnym pomieszczeniu pracować bez baterii, ale jeśli jest choć trochę światła, to poruszam się prawie po omacki - -'
Dodam jeszcze, że mój laptop posiada dwie Intela HD4000 i Radeona HD 8750M.
Pozdrawiam

Notebook Samsung 510R5E:
i5 3230M
Radeon 8750M
Intel HD4000
Samsung Evo 840 120GB
korzystam z Kernela NeteXt'73 w wersji darmowej K8.

EDIT:
Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz - po zainstalowaniu aplikacji Brightness Controller - wskazuje ona, że obecnie dostępna jest maksymalna wartość podświetlenia i mogę ją regulować... w zakresie od całkowitego wyłączenia ekranu do stanu obecnego. Obstawiam zatem, że jakaś wartość maximum została zepsuta, ale gdzie tego szukać, to już wy musicie mi powiedzieć :-x
Zawartość pliku

sys/class/backlight/intel_backlight/max_brightness
wynosi 4822.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2015, 14:11 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
goldfire
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Samsung 510R5E - jak ustawiać jasność ekranu

Post autor: goldfire »

Na innym systemie też masz ten problem?
strykul
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Samsung 510R5E - jak ustawiać jasność ekranu

Post autor: strykul »

Na Windowsie 8 problemu nie bylo, na 8.1 był ale później wydano fix i problem znikł.
Powtórze: Jasność mogę regulować, nie da się zmienić tylko jej górnej granicy, która bez podłączonej ładowarki w położeniu maksymalnym nie pozwala na komfortową pracę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”