Samsung NP350-E7C - Grub widzi Windows 7 ale nie można go włączyć

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
greg123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Samsung NP350-E7C - Grub widzi Windows 7 ale nie można go włączyć

Post autor: greg123 »

Witam, w 2014 nie udało mi się zainstalować Ubuntu obok win8 (temat gdzieś tu jeszcze chyba jest) ja i koledzy którzy próbowali mi pomóc poddaliśmy się. Teraz mam postanowienie na 2015 - ubuntu obok win 7. Komp ten sam: samsung NP350-E7C z preinstalowanym win8 i uefi. Wywaliłem win8, zainstalowałem win7 home. Żeby ruszyć z live cd musiałem w biosie ustawić na uefi i legancy os (do wyboru mam jeszcze uefi, cms os) Podczas instalacji "innym sposobem" zrobiłem 3 partycje /, /home, /swap. Instalator kazał zrobić jeszcze partycję min. 1 MB na "bios grub" (coś w ten deseń) i poszło. Włączam kompa. pokazuje się grub i jak wybieram ubuntu to jest ok. Jak wybiorę windows to pojawia mi się komunikat o błędzie.
20150108_214616.jpg
bład po wybraniu windows w grub'ie
(64.44 KiB) Nie pobierany
Jak ustawie w biosie uefi to grub się nie pokazuje ale za to windows się włącza... Moje partycje wyglądają tak:
Zrzut ekranu.jpg
gparted
(215.23 KiB) Nie pobierany

Kod: Zaznacz cały

UWAGA: Na '/dev/sda' wykryto tablicę partycji GPT (GUID Partition Table)! fdisk nie obsługuje GPT. Należy użyć GNU Parteda.

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801, w sumie sektorów: 976773168
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Identyfikator dysku: 0x3a891a70

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1               1   976773167   488386583+  ee  GPT
Partycja 1 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
Co zrobiłem do tej pory? Płyta win7 i napraw...
Co chciałem zrobić? Boot repair, mam płyte z iso ale na forum jest napisane, żeby nie wypalać DVD tylko zrobić live usb albo live cd> terminal i tak zainstalować. Tą ostatnią opcję sprawdzałem i...

Kod: Zaznacz cały

greg@greg:~$ sudo add-apt-repository
Błąd: należy wprowadzić repozytorium jako parametr
W miarę możliwości proszę o pomoc w formie dla mnie zrozumiałej ;)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2015, 09:02 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Greg - początkujący użytkownik Ubuntu.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Grub widzi Windows 7 ale nie można go włączyć

Post autor: namok »

1. Ubuntu UEFI -> warunek konieczny to przeczytanie, zrozumienie i zastosowanie się.
2. Twoje problemy wynikają z niezastosowania się do pkt. 1 -> windows zainstalowane w trybie UEFI, Ubuntu w trybie Legacy.
3. Zrób porządek z systemami -> zainstaluj oba w trybie UEFI bądź w trybie Legacy.
W obecnej sytuacji najprościej zrobić konwersję Ubuntu do trybu UEFI.
greg123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: Grub widzi Windows 7 ale nie można go włączyć

Post autor: greg123 »

Dzięki za szybki odzew.
1. jakoś dam radę z tym angielskim
2. Przy instalacji miałem przełączone na uefi i legacy bo z tego co pamiętam przy włączonym samym uefi nie mogłem bootować z dvd. Mniejsza o to. Jutro spróbuję tej konwersji. DVD z boot repair... było napisane że nie stosować (DVD) z komputerem z uefi, instalacja z terminala wywaliła mi błąd tak jak to opisywałem powyżej. Co radzisz? Live USB? A'propos dlaczego w poradniku jest napisane live cd> terminal> instalacja boot repair? Dlaczego nie można zainstalować tego przy normalnie włączonym ubuntu?

-- 10 sty 2015, o 12:51 --

Udało się! Grub pozwala mi wybrać między ubuntu a win7. Nawiasem mówiąc mam tam jeszcze więcej opcji do wyboru niż poprzednio. Problemem było tak jak napisał #namok zainstalowanie Ubuntu w trybie Lagancy. Rozwiązanie problemu: zrobienie botowlnego usb z Boot Repair, odpalenie go w trybie uefi, konwersja ubuntu do uefi według poradnika https://help.ubuntu.com/community/UEFI niestety po ang. ale jak ja się przebiłem to inni tym bardziej.

Pytanie uzupełniające:
gparted.jpg
tablica partycji, zrzut ekranu- gparted
(187.31 KiB) Nie pobierany
czy należy jeszcze uporządkować moją tablicę partycji? Chodzi mi to głownie o partycje sda3 i sda11
Greg - początkujący użytkownik Ubuntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”