Aplikacja działająca normalnie w konsoli - zabijanie po zerwaniu połączenia z SSH

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Rysiu512
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Aplikacja działająca normalnie w konsoli - zabijanie po zerwaniu połączenia z SSH

Post autor: Rysiu512 »

Witam serdecznie,

Mam pytanie. Byłem głupi i odpaliłem normalnie program zamiast zrobić to na screen'ie - myślałem, że wykona się szybko. Wykonuje się natomiast już parę dni, a ja boję się, że zerwie mi połączenie SSH i przez to program zostanie ubity przez system :/

Czy można jakoś ustawić aby ten program działał nawet po zerwaniu połączenia? (Jest odpalony normalnie w konsoli ./program )
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Aplikacja działająca normalnie w konsoli - zabijanie po zerwaniu połączenia z SSH

Post autor: Ubek308 »

Poki jeszcze mozesz - wpusc program w tło, skonczy pod warunkiem ze to program co nie bedzie chcial z tobą gadac.
Jesli bedzie chcial cie o cos spytac - spyta i stanie czekajac na odpowiedź a ty nie bedziesz mial jak odpowiedziec - zostanie tak na wiecznosc.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Aplikacja działająca normalnie w konsoli - zabijanie po zerwaniu połączenia z SSH

Post autor: jacekalex »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install screen

man screen
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Przeciez powiedzial ze przegapil odpalic program w screenie bo myslal ze sie szybko skonczy.
Znaczy sie - wie co to jest screen.
Teraz chodzi o sytuacje obecna, zeby nie stracic kilku dni czekania.

Ctrl-Z; bg
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ubek308 pisze:Przeciez powiedzial ze przegapil odpalic program w screenie bo myslal ze sie szybko skonczy.
Znaczy sie - wie co to jest screen.
Teraz chodzi o sytuacje obecna, zeby nie stracic kilku dni czekania.

Ctrl-Z; bg
No to diabelnie dziwna sprawa, u mnie sesja screena pozostaje aktywna po zamknięciu powłoki, nigdy nie widziałem, żeby było inaczej.

Widocznie w screenie jest jakiś błąd, bo nie powinien się zamykać, albo jest jakiś inny bląd w sztuce.
Linux User #499936
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

jacekalex pisze: No to diabelnie dziwna sprawa, u mnie sesja screena pozostaje aktywna po zamknięciu powłoki, nigdy nie widziałem, żeby było inaczej.

Widocznie w screenie jest jakiś błąd, bo nie powinien się zamykać, albo jest jakiś inny bląd w sztuce.
Zdaje sie ze gadamy o kilku sprawach naraz i w dodatku twoje dwa zdania sa sprzeczne ze soba.
W koncu sesja zostaje aktywna czy sie zamyka?

Podsumujmy:
1. Problem Rysia. Nic zwiazanego ze screenem. Dalem odpowiedź.

2. screen:
2.1. Do skonczenia screena robi sie duzo razy Ctrl-d, za ostatnim razem screen sie skonczy.
Komunikat jest: [screen is terminating]
2.2. Od screena mozna sie odłączyc i dolaczyc znowu, to inna sprawa i chyba glowny cel stworzenia tego programu. Ctrl-A; d.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja bym poczekał na aktualizację screena (w Ubuntu) względnie spróbował jakąś wersję z Debiana, bo wyłączanie się screena przy rozłączeniu SSH nie jest normalnym zachowaniem.

Poza tym pozostaje pytanie, czy screen jest niezbędny, jeśli to np serwer temaspeaka, czy jakiś demon, to może da się go odpalić skryptem z /etc/init.d/?

Względnie można jeszcze tak spróbować:

nohup polecenie & exit

Jeśli to program, który lubi się wyłączać, to moim ulubionym narzędziem do takowych jest daemnotools:
http://packages.ubuntu.com/search?suite ... chon=names
Skrypty podnoszące usługi trzeba napisać samodzielnie, ale to nic trudnego, za to potem każdy skrypt startowy dostaje "anioła stróża" (programik supervise), który pilnuje, żeby działał.

Przykładowy skrypt dla Nginxa:

#!/bin/sh
exec 2>&1
exec /usr/bin/setuidgid nginx  /usr/sbin/nginx -c /etc/nginx/nginx.conf -g 'daemon off;'

#!/bin/sh

exec 2>&1

exec /usr/bin/setuidgid php /usr/bin/php-fpm -F -y /etc/php/fpm-php5.5/php-fpm.conf
Dzięki temu oba wstają z obniżonymi uprawnieniami, co trochę poprawia bezpieczeństwo.
PHP w ten sposób łatwo odpalić per/user, bez gimnastyki z systemd czy innym initem.

Skrypty siedzą w jako:
/service/{NAZWA_USLUGI}/run

ls -l  /service/*/run
-rwx------ 1 root root  78 11-29 07:48 /service/freeswitch/run
-rwx------ 1 root root 104 08-13 17:33 /service/mysqld/run
-rwx------ 1 root root 111 08-08 16:17 /service/nginx/run
-rwx------ 1 root root 107 08-08 17:09 /service/php/run
Pozdro
:craz:
Linux User #499936
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”