Mało FPSów w grach na aktualnych dystrybucjach

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
adrikux

Mało FPSów w grach na aktualnych dystrybucjach

Post autor: adrikux »

Na wstępie informuję, że wątek nie zamieściłem w grach, ponieważ problem dotyczy ogólnej wydajności, która jednak rzuca się najbardziej w oczy w grach. Chciałbym uzyskać odpowiedź na moje pytanie, ponieważ nurtuje mnie ten problem, a na innych forach też nikt nie miał nic konkretnego do napisania. Posiadam 1GB Ramu, na Ubuntu 8.04 mogę bezproblemowo grać na wysokich detalach w gry takiej jak STALKER czy Gothic2. Na Lubuntu 14.04 Gothic2 działa mniej wydajnie, a STALKER nie osiąga jednej klatki nawet i to dosłownie. Co jest tego przyczyną, skoro obie wersje po starcie zużywają lekko ponad 100 MB Ramu, czyli obie tak samo. Mogę nawet przełączyć się na openboxa, wyświetlić przez ps -A procesy i zamknąć 2/3 i będzie to samo.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Mało FPSów w grach na aktualnych dystrybucjach

Post autor: igotit4free »

Bo wymagania systemów rosną z wydania na wydanie? Bo zmienia się zakres i jakość wsparcia dla poszczególnych podzespołów komputerowych?
Nie wydaje ci się przy tym, że jak zadajesz takie pytanie, to celowym było by podać konfigurację komputera i określić jakich sterowników używasz?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
adrikux

Ale co ma do rzeczy to jaki sprzęt posiadam, jest on obsługiwany prawidłowo. Chodzi mi o to, że działało, a teraz nie działa. Jak zainstaluje starą dystrybucję to znów działa, a zużycie pamięci jest identyczne. Sprzęt jest obsługiwany prawidłowo. Proszę, nie wiem po co Ci to.

Kod: Zaznacz cały

Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  E2180  @ 2.00GHz
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G96 [GeForce 9500 GT] (rev a1)
MemTotal:        1033116 kB
MemFree:          144308 kB
Buffers:           87688 kB
Cached:           212200 kB
SwapCached:         6096 kB
Active:           309480 kB
Inactive:         408348 kB
Active(anon):     167712 kB
Inactive(anon):   260032 kB
Active(file):     141768 kB
Inactive(file):   148316 kB
Unevictable:           0 kB
Mlocked:               0 kB
HighTotal:        282056 kB
HighFree:           9092 kB
LowTotal:         751060 kB
LowFree:          135216 kB
SwapTotal:       1020092 kB
SwapFree:         977176 kB
Dirty:                60 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:        413288 kB
Mapped:           120176 kB
Shmem:              9800 kB
Slab:             112992 kB
SReclaimable:     100032 kB
SUnreclaim:        12960 kB
KernelStack:        2192 kB
PageTables:         7072 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:     1536648 kB
Committed_AS:    2298696 kB
VmallocTotal:     262144 kB
VmallocUsed:       51008 kB
VmallocChunk:     192300 kB
AnonHugePages:     53248 kB
HugePages_Total:       0
HugePages_Free:        0
HugePages_Rsvd:        0
HugePages_Surp:        0
Hugepagesize:       4096 kB
DirectMap4k:      126968 kB
DirectMap4M:      638976 kB
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

To ma do rzeczy, że w ciągu tych prawie siedmiu lat jakie minęły od wydania 8.04 wygaszono wsparcie dla szeregu procesorów, kart graficznych i funkcji systemowych, więc jak nie podajesz konkretów, to trudno się wypowiadać na temat przyczyn stanu jakiego doświadczasz.
Nawiasem mówiąc konfiguracja której używasz do mocarnych, a nawet przeciętnych też nie należy, lata niestety płyną a wymagania rosną. Dodatkowo gry które wymieniasz nie są natywnymi, prawda? "Tłumaczenie" z Windowsa też trochę kosztuje, a i Wine nie stoi w miejscu... ma ono tyle samo progresów co regresów, na wersjach Wine nie ciąży obowiązek utrzymywania wstecznej kompatybilności.
Ja bym na twoim miejscu wydzielił kilka giga na dysku, tam bym sobie założył rezerwat i trzymał taką wersję Ubuntu, która optymalnie obsługuje ulubione antyczne gry... z Windows.
Na innych partycjach, jeśli z jakichś powodów masz taką potrzebę możesz zainstalować aktualne dystrybucje.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
adrikux

Też tak myślałem. Generalnie zależności są problemem w używaniu starszych dystrybucji. XP jest przestarzałe, ale programy są na niego pisane, a instalatory mają wszystko w sobie, a tu rozbite są na paczki co uniemożliwia instalację oprogramowania w nowych wersjach. Jeśli chrome będzie działał to będę używał wyłącznie 8.04.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Sprawdź, które ze sterowników własnościowych mogą obsługiwać twoją kartę i spróbuj zainstalować z repozytorium:
http://www.nvidia.com/object/unix.html

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -A2 VGA
To powinno znacznie poprawić wydajność - chodzi oczywiście o nowsze wydania Ubuntu.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

Spróbuj może zainstalować puppy linux. System jest bardzo lekki i szybki a bazuje właśnie na starszych wersjach ubuntu.
Gentoo + XFCE
adrikux

Chcę używać w miarę normalnego środowiska, a nie menedżera okien icewm, poza tym to ja już wolę Antixa, przynajmniej normalnego użytkownika można zrobić. Chcę mieć stare distro zaisntalowane bo na nowym mogę nawet samego openboxa zainstalować i tak moje gry będą ciąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”