[HP] Urządzenie wielofunkcyjne, widoczne w CUPS, nie jest wykrywalne przez HPLIP

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Asmox
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[HP] Urządzenie wielofunkcyjne, widoczne w CUPS, nie jest wykrywalne przez HPLIP

Post autor: Asmox »

Cześć!
Udostępniam swoje urządzenie wielofunkcyjne w domowej sieci. Mój HP Photosmart c3180 jest podłączony do laptopa, a chcę korzystać na komputerze stacjonarnym zarówno z drukarki, jak i skanera.
Problem w tym, że widoczna jest tylko drukarka, tzn w opcjach drukarek moje urządzenie jest dostępne, ale dla HPLIP, który pozwala również skanować, już nie. Nie wiem co z tym zrobić. Próbowałem uzyskać uri, za pomocą narzędzia hpuri:

Kod: Zaznacz cały

$ hp-makeuri 192.168.1.4

HP Linux Imaging and Printing System (ver. 3.14.3)
Device URI Creation Utility ver. 5.0

Copyright (c) 2001-13 Hewlett-Packard Development Company, LP
This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to distribute it
under certain conditions. See COPYING file for more details.

error: Device not found
Adres IP na pewno jest poprawny. W ustawieniach drukarki jest ona widoczna i ma komentarz: Zdalna drukarka CUPS przez DNS-SD. Dodam że drukarkę mogę obsługiwać na 2 sposoby: Albo jest ona widoczna jako współdzielona i dostępna od razu do pracy, albo tak jakby instalowana. W zależności od opcji pojawiają się dwa różne adresy sieciowe:
  • dnssd://HP%20Photosmart%20C3100%20series%20%40%20asmox-laptop._ipp._tcp.local
  • ipp://192.168.1.4:631/printers/HP-Photosmart
Tak więc drukarka jest widoczna przez system, ale nie przez HPLIP i jest to problem bo nie mogę skanować przez sieć :-/

@EDIT:
Znalazłem taką stronę z konfiguracją SANE przez sieć, ale nie potrafię tego zrobić bo nie ma tam dokładnie podanych komend (a Linuksa znam słabo od strony konfiguracyjnej). Może Wy wiecie jak to wykonać?
https://help.ubuntu.com/community/ScanningHowTo#server
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”