Kubuntu - nie mogę zainstalować sterownika zamkniętego do Radeona HD4770

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
grebuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Kubuntu - nie mogę zainstalować sterownika zamkniętego do Radeona HD4770

Post autor: grebuntu »

Witam Wszystkich.
Zalozylem ten post po dwoch bezowocnych dniach spedzonych na instalacji sterownikow do mojego Radka HD4770.
Jezeli ktokolwiek zdecyduje sie mi pomoc to prosze o wyrozumialosc. Przesiadlem sie z windy po pewnie okolo 20 latach a w linuxie jestem 5 dzien :)

Temat znany pewnie wielu czyli glosna praca wentylatora karty graficznej.
Przewalilem chyba caly net, niezliczone ilosci faq i how to... nic nie dziala.
Pomozcie.
Zalezy mi wylacznie na AMD catalyst control center a jak dobrze pamietam z windowsa tam jest opcja sterowaniem pracy wentyli.

Propowalem juz calatyst 13.11 beta bo te jak wyczytalem sa najbardziej popularne. Testowalem najnowsze. Bez skutku.
Sciagnalem program ktory mila wykryc najlepsze i poprowadzic mnie przez dalszy proces instalacji.
Odinstalowalem tez fglrx, zainstalowalem ponownie. Porazka.

Po nieudanej instalacji chyba tych najnowszych catalyst (14.20) w pliku fglrx-install.log mam wpis:

NOTE: If your system has logged the missing packages required for installation, install them in the order as per the log file to resolve package-dependency issues.
./amd_dcm64: No supported adapters detected.

Walcze z consola i komendami ktorych niestety jeszcze nie znam, wiecej sciagam mniej widze :) czasami nawet nie wiem gdzie to sie pobiera ale powoli radze sobie..

Korzystalem jak najbardziej z wyszukiwarki na forum zeby nie robic smietnika ale znalazlo cos do inne radka tez z serii 4xxx i ktos pisal ze moze wysypac caly system i niestety jest brak wsparcia...

Z gory dziekuje za pomoc.
Wkleje kilka zrzutow ekranu, moze przyda sie jakiemus znawcy.
[img]http://zapodaj.net/images/95a173f77b05c.png
[img]http://naforum.zapodaj.net/images/a28201cc6fa3.png
[img]http://naforum.zapodaj.net/images/2ee9b6f1771f.png
Ostatnio zmieniony 09 lut 2015, 09:31 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowa grafika!
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: kubuntu 14.04 Catalyst prosze o pomoc

Post autor: igotit4free »

Staraj się treściwie tytułować wątki, pisanie w tytule "proszę o pomoc" jest pozbawione sensu, chyba to że szukasz pomocy jest oczywistością?
Zamiast tego podaj krótki opis napotkanej trudności, np. "Kubuntu 14.04 - nie mogę zainstalować sterownika zamkniętego do Radeona HD4770".
Jak już musisz wklejać obrazki, to używaj stworzonych po temu usług typu np. minus.com, pomyśl o osobach które tu zaglądają korzystając z telefonów, tabletów albo słabych komputerów...

Co do meritum, to sprawdź co znaczy komunikat który cytujesz:

Kod: Zaznacz cały

No supported adapters detected.

bo tu moim zdaniem leży pies pogrzebany. Po prostu twoja karta nie ma już wsparcia. Jesteś skazany na sterowniki otwarte.
Podaj wynik

lspci -k
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Kastagir
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Inne

Re: Kubuntu - nie mogę zainstalować sterownika zamkniętego do Radeona HD4770

Post autor: Kastagir »

Z tego co mi wiadomo to wynalazki AMD są obsługiwane przez producenta jedynie od HD5xxx w górę. Reszta ma wsparcie jedynie w społeczności.
Ostatni działający sterownik od AMD (fglrx) do twojej karty to najprawdopodobniej ten (nie jestem pewien, bo nie miałem żadnej styczności z AMD pod Linuxem od jakichś 3 lat, ale tak podaje strona):
http://support.amd.com/en-us/download/d ... x%20x86_64
grebuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: grebuntu »

Ok. Przyjalem do wiadomosci.

zapis z lspci:

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 Host Bridge
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
        Kernel driver in use: pcieport
00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)
00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]
        Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
        Kernel driver in use: ohci-pci
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 4397
        Kernel driver in use: ehci-pci
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 4398
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 4399
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
        Kernel driver in use: ehci-pci
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller
00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
        Kernel driver in use: pata_atiixp
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8357
        Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 4383
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 4396
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
        Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Link Control
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV740 PRO [Radeon HD 4770]
        Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device 1250
        Kernel driver in use: radeon
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
        Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device aa38
        Kernel driver in use: snd_hda_intel
02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet (rev b0)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 831c
        Kernel driver in use: ATL1E
03:00.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6315 Series Firewire Controller
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. P8P67 Deluxe Motherboard
        Kernel driver in use: firewire_ohci
Tak instalowalem ze jestem wlasnie po reinstalce. NIe moglem sie zalogowac. Chyba chodzi o srodowisko graficzne i o te X-y. NIe udalo sie naprawic...
Ciezkie poczatki ale nie chce wracac do windy.

Te Catalyst 13.1 instalowalem, niestety bez efektu.
Zanim teraz czane mieszac wolalbym posluchac kogos bardziej doswiadczonego i postepowac krok po kroku.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Powtarzam, twoja karta nie ma już wsparcia, masz dwie możliwości:
-kupić nową kartę
-używać sterownika otwartego radeon, co nawiasem mówiąc właśnie ma miejsce.

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV740 PRO [Radeon HD 4770]
        Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device 1250
        Kernel driver in use: radeon
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”