Mam taki problem.
Dostałem starszego laptopa, 2 gb ramu, karta graficzna geforce (dokładnie nie wiem jaka). Postanowiłem na nim sprawdzić, czy ubuntu zadziała. Nie chcąc usuwać 11 gb partycji z instalacją windowsa 7, zainstalowałem obok. Wszystko po instalacji sterowników działało. Postanowiłem rodzielić te 11 gb partycji, ale nie udało mi się, więc postanowiłem system zainstalować od nowa. Początkowo był to system 2 GB swap, 50 gb home i reszta (prawie 200) /.W nowym systemie zrobiłem 4 GB swap, 50 gb home i reszta została pod /. Niestety 2 razy reinstalowałem system i za każdym razem wiesza się około po 10 sekundach od uruchomienia jakiejkolwiek aplikacji. Jak można to naprawić?
Linux 14.04 na laptopie zawiesza się po starcie.
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Linux 14.04 na laptopie zawiesza się po starcie.
To znaczy napisz ile chcesz tego wszystkiego na linuxa przeznaczyć. Napisz ile dokładnie przeznaczyłeś na partycję / ? Pytam ponieważ na tę partcję instalowany jest system. Może jest tam za mało miejsca no i się wiesza. I może napisz dokładniej co to jest za laptop, bo nikt tu kryształowej kuli nie ma. Jakie ma parametry, model itd.
Metodą prób i błędów udało się. Jest przeznaczone koło 200 GB na resztę systemu i programów. Do zamknięcia.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Prawie 200 GB zmarnowane. Czytałeś w ogóle jakikolwiek poradnik o instalacji Ubuntu? Na / (pliki systemowe) daje się 10-20 GB, a na /home - resztę. Bo na /home zazwyczaj są trzymane wszystkie pliki użytkowników.
także = też
tak że = więc
tak że = więc