Zainstalowany windows 7 x64
Wersja Ubuntu: Najnowsza x64
Płyta główna asrock b75pro3, pełne wsparcie dla UEFI.
Secure Boot wyłączone.
Oczywiście mam problem taki sam jak wszyscy czyli podczas instalacji nie są widoczne partycje. Jednak najdziwniejsze jest to że dzieje się tak podczas instalacji przy użyciu UEFI. Linuxa wrzuciłem na bootowalny pendriv. Podczas startu systemu wybieram F11 czyli "Boot Menu" i wskazuję na pendriva z dopiskiem UFEI. Niestety podczas instalacji nadal jest problem z wykryciem odpowiednich partycji.
Podjąłem następujące kroki. Utworzyłem z wolnego obszaru partycję rozszerzoną i na niej utworzyłem dwie partycje ext4 jednak tutaj nadal podczas instalacji jest widoczny cały dysk.
Zdziwił mnie jeden fakt wykorzystana jest tabela GPT a mogłem stworzyć tylko 4 partycje podstawowe, dlatego utworzyłem partycję rozszerzoną a na nich dwie logiczne ext4.
Rozwiązaniem jest zmiana tablicy na MBR. Jednak skonfigurowałem windowsa, pobrałem wszelkie aktualizacje bezpieczeństwa i teraz chciałbym skorzystać z innej metody. Jestem tym bardziej zdziwiony bo podobno na tej płycie z uefi powinno wszystko grać.
Jak myślicie za pomocą płytki z windows zmienić tablicę na MBR i nie kombinować.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
-- 3 mar 2015, o 17:20 --
Problem rozwiązany wystarczyła zmiana Tablicy partycji z GPT na MBR w gparted nazwa "ms-dos". Zmiany możemy dokonać przez gparted lub podczas instalacji systemu użyć kombinacji shift + F10 wtedy otworzy się cmd i należy wykonać nastepujące polecenia.
Uwaga podczas zmiany tablicy partycji. Wszystkie partycje są uswane a co za tym idzie dane które są na nich. Dlatego wykonajcie przed zmianą kopię ważnych plików z dysku.
Kod: Zaznacz cały
diskpart
list disk
select disk n - twój wylistowany // Czyli pod n wstawiamy numer dysku któremy chcemy zmienić tablicę partycji.
clean
convert mbr
exit
Instalacja Ubuntu na MBR jest bardzo prosta, system windows 7 lub inne systemy zostają wykrywane bez problemów. Grub automatycznie dodaje ścieżke na której zainstalowany jest windows. Linux nie ma problemów z partycjami.
Warto wspomnieć że MBR pozwala na 4 podstawowe parycje. Oczywiście można stworzyć np. 3 partycje podstawe i jedną rozszerzoną i na niej utworzyć 4 inne partycje itp.
Temat można zamknąć.