Witam
Mam takie pytanie. Czy jest możliwość połączenia się na VPS , który stoi na prywatnym komputerze, system macierzysty windows 7 64 bity. Na virtualboxie jest zainstalowany ubuntu 14.04.02 serwer 64 bity. System ubuntu działa jako prywatny vps , na którym testowo postawiłem serwer minecraft ts3 i testową stronkę www
Mam pytanie teraz takie : czy osoba spoza mojej sieci wewnętrzej ( lan) może się połączyć ze mną? jeśli tak to w jaki sposób? Znalazłem na jednym forum ,że wystarczy podpiąc domenę (serwisu no-ip.net) i adres serwera virtualnego jest dostępny dla osób spoza sieci wewnętrznej. Problem polega na tym, że virtualbox stworzył adres sieciowy fizyczny 192.168.1.18 . Adres mojego VPS-a na virtualbox to 192.168.1.14 .. i za nic nie mogę tego podłączyć. Zakładając domenę w serwisie no-ip.net pobrałem program klienta, w którym można ustalić adres karty fizycznej i przypisać ten adres do tej domeny. Niestety adres VPSa nie jest widoczny dla tego programu. Z opisu autora tamtego postu wynika, że wystarczyło dopisać adres naszego virtualnego VPS i wszystko działa.. brak dokładniejszego opisu-wytłumaczenia. Czy ktoś z Was już kiedyś miał taki problem i byłby w stanie mi pomóc? z góry dzięki
Prywatny VPS połączenie klienta z sieci zewnętrznej