Zarządzanie zasilaniem na bumblebee

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
lelel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Zarządzanie zasilaniem na bumblebee

Post autor: lelel »

Witam
Otóż, jak w tytule widać, zainstalowałem bumblebee. I pojawił się pewien problem, że grafika dedykowana jest włączona przez cały czas nawet, jak jej nie używam. Jest jakiś sposób, żeby móc ją wyłączać jakąś komendą, czy coś? Jak widziałem w sieci to jest tylko, żeby w configach coś zmieniać i restartować system, co nie bardzo mi pasuje.

System: Xubuntu 14.04
Grafika: nvidia gt740m

Jak pomożecie to podziękuję :-D
MKoniuszko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Zarządzanie zasilaniem na bumblebee

Post autor: MKoniuszko »

w nvidia-settings możesz zmienić jaką grafikę chcesz używać albo zainstalować prime-indicator i zmieniać przyciskiem z panelu w trayu.
lelel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Zarządzanie zasilaniem na bumblebee

Post autor: lelel »

O nvidia-settings wiedziałem już. Prime-indicator o tyle mi nie pasuje, że on umożliwia korzystanie tylko z jednej grafiki, a chcę mieć tak jak mam na windowsie, że system i wszystkie inne aplikacje chodzą ze zintegrowaną, a sama gra odpala się na dedykowanej. Bumblebee mi to umożliwia z tym, że nie wyłącza grafiki dedykowanej wtedy, gdy nie używam jej i bierze mi niepotrzebnie prąd, przez co czas pracy na baterii skraca się o jakąś godzinę. Chciałbym mieć możliwość wyłączenia tej grafiki dedykowanej wtedy, gdy jest mi nie potrzebna (np teraz :) ) i mieć możliwość włączenia jej w każdej chwili i uruchomienia jakiejś gry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”