Cześć,
o zarządzaniu systemem jakie takie pojęcie mam. Lubię pogrzebać, ale w tym wypadku trochę się boję, bo oba aspekty są dla mnie nowością, a a wszelkie howto i poradniki jakie znalazłem są albo stare albo nie są dla mnie w 100% jasne.
Pytanie główne:
Potrzebuję zainstalować kernel low-latency do obróbki audio. Czy wystarczy instalacja paczki - oczywiście po zweryfikowaniu architektury? Jeśli nie - czy znacie przystępne i aktualne HOWTO, względnie, czy starocie np. z 2007 roku są adekwatne do 14.04? Oraz - może głupie, ale kto pyta - rozumiem, że może to być nowszy kernel niż ten, który mam obecnie, bo i tak "pracuje" niezależnie?
Pytanie pomocnicze:
Tym się nigdy nie zajmowałem, bo GRUB był, albo go nie było. W zainstalowanym na czysto ubunciaku, po pozbyciu się windowsów z laptopa - nie widzę. Rozumiem, że po instalacji drugiego kernela, rzeczonego GRUBa muszę doinstalować? Analogicznie - czy znacie jakiś sensowny poradnik krok po kroku?
Dziękuję!
[solved] Kernel low-latency prośba o przystępne howto lub poradę
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[solved] Kernel low-latency prośba o przystępne howto lub poradę
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 09:16 przez pantapir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Kernel low-latency prośba o przystępne howto lub poradę
Jeśli potrzebujesz zainstalować kernel low-latency to akurat dla Ubuntu potrzebne paczki (łącznie z jeszcze nie wydanymi oficjalnie kernelami) znajdziesz tu:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Potrzebujesz tylko trzech plików *.deb które ściągasz (dwa dla odpowiedniej architektury z oznaczeniem low-latency i trzeci: linux-headers-***-all.deb)
Pliki zapisujesz w katalogu tymczasowym i instalujesz kernel poleceniem:
Potem restart.
Grub zawsze jest, ale domyślnie ładuje najnowszy kernel, aby wyświetlić opcje, w tym więcej dostępnych kerneli wciśnij Shift lub Esc przy starcie.
Gdy coś pójdzie nie tak, zawsze można wrócić do poprzedniego kernela a ten wadliwy potem wywalić.
Można też skompilować kernel ze źródeł, ale to katorga i nie dość że czasochłonne to jeszcze możliwość popełnienia błędu duża. Generalnie działające poradniki do kompilacji są w dużej mierze aktualne, ale starsze nie uwzględniają nowych funkcji i parametrów. Jeśli masz wybór, instaluj z paczki.
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Potrzebujesz tylko trzech plików *.deb które ściągasz (dwa dla odpowiedniej architektury z oznaczeniem low-latency i trzeci: linux-headers-***-all.deb)
Pliki zapisujesz w katalogu tymczasowym i instalujesz kernel poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg -i *.deb
Grub zawsze jest, ale domyślnie ładuje najnowszy kernel, aby wyświetlić opcje, w tym więcej dostępnych kerneli wciśnij Shift lub Esc przy starcie.
Gdy coś pójdzie nie tak, zawsze można wrócić do poprzedniego kernela a ten wadliwy potem wywalić.
Można też skompilować kernel ze źródeł, ale to katorga i nie dość że czasochłonne to jeszcze możliwość popełnienia błędu duża. Generalnie działające poradniki do kompilacji są w dużej mierze aktualne, ale starsze nie uwzględniają nowych funkcji i parametrów. Jeśli masz wybór, instaluj z paczki.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
Re: Kernel low-latency prośba o przystępne howto lub poradę
Serdeczne dzięki! Mam wrażenie, że czuję się na siłach
Dam znać w najbliższych dniach, czy się powiodło, czy ew. mam jeszcze jakieś pytania.
-- 3 kwi 2015, o 16:38 --
Niestety wracam jako n00b i proszę o ew. dalsze wskazówki
W teorii wszystko cudnie. Architektura się zgadza (na poziomie Intel/AMD, bo obecnie - wedle uname mam 3.13 w wersji i686, a pakiety pobrane - w zestawie wskazanym przez Ciebie - są jedynie i386, ale to nie powinno rzutować?). Instaluje się bez problemu. Grub nie pokazuje
Co robić? Jak żyć?
(przy okazji - mam domowy dostęp do sieci przez plusa i dowiedziałem się właśnie, że moje IP jest zblacklistowane na forum)
-- 6 kwi 2015, o 22:05 --
OK, po prostu w manualu dla nuba zabrakło detalu - "Grub się sam nie zrobi". Po zaktualizowaniu nowy kernel jest i działa. Bardzo dziękuję!

-- 3 kwi 2015, o 16:38 --
Niestety wracam jako n00b i proszę o ew. dalsze wskazówki

W teorii wszystko cudnie. Architektura się zgadza (na poziomie Intel/AMD, bo obecnie - wedle uname mam 3.13 w wersji i686, a pakiety pobrane - w zestawie wskazanym przez Ciebie - są jedynie i386, ale to nie powinno rzutować?). Instaluje się bez problemu. Grub nie pokazuje

(przy okazji - mam domowy dostęp do sieci przez plusa i dowiedziałem się właśnie, że moje IP jest zblacklistowane na forum)
-- 6 kwi 2015, o 22:05 --
OK, po prostu w manualu dla nuba zabrakło detalu - "Grub się sam nie zrobi". Po zaktualizowaniu nowy kernel jest i działa. Bardzo dziękuję!