Sam mikrofon, a jedno wejście jack na słuchawki z mikrofonem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Sam mikrofon, a jedno wejście jack na słuchawki z mikrofonem
Witam.
Mam mikrofon z wtyczką jack. Niestety w moim laptopie jest tylko jedno wejście, gdzie można podłączyć tylko słuchawki lub słuchawki z mikrofonem, zaś gdy podłącze tylko mikrofon to niestety nie działa. Czy można jakoś zrobić tak by jednak ten mikrofon zadziałał?
Karta dźwiękowa (zintegrowana) - ALSA
Card: HDA Intel PCH
Chip: Intel PantherPoint HDMI
Ubuntu 14.04
Pamiętam, że kiedyś na starym kompie moim, na windowsie miałem zainstalowane oprogramowanie do realtek, i tam dało się np. wybrać jaką funkcje ma spełniać dane wejście audio - np. przedni głośnik, tylny czy właśnie mikrofon - Może na moim obecnym laptopie też coś takiego da się zrobić?
Mam mikrofon z wtyczką jack. Niestety w moim laptopie jest tylko jedno wejście, gdzie można podłączyć tylko słuchawki lub słuchawki z mikrofonem, zaś gdy podłącze tylko mikrofon to niestety nie działa. Czy można jakoś zrobić tak by jednak ten mikrofon zadziałał?
Karta dźwiękowa (zintegrowana) - ALSA
Card: HDA Intel PCH
Chip: Intel PantherPoint HDMI
Ubuntu 14.04
Pamiętam, że kiedyś na starym kompie moim, na windowsie miałem zainstalowane oprogramowanie do realtek, i tam dało się np. wybrać jaką funkcje ma spełniać dane wejście audio - np. przedni głośnik, tylny czy właśnie mikrofon - Może na moim obecnym laptopie też coś takiego da się zrobić?
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Re: Sam mikrofon, a jedno wejście jack na słuchawki z mikrofonem
Jeśli masz jedno wejście pod mikrofon i słuchawki, to jak mniemam, powinieneś się zaopatrzyć w coś takiego:
http://www.ebay.com/itm/3-5mm-Stereo-TR ... 1490919159
Koszt to poniżej dwóch zielonych
BTW, co to za laptop?
http://www.ebay.com/itm/3-5mm-Stereo-TR ... 1490919159
Koszt to poniżej dwóch zielonych

BTW, co to za laptop?
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
ew. żeby było taniej to możesz sam sobie zlutować ;-P
-
- Sędziwy Jeż
No właśnie też zwróciłem uwagę na podobne "przejściówki", tyle że to co znalazłem to w ogóle jakieś chyba karty dźwiękowe (np. Sound Blaster Play) na usb i z podobnymi wejściami jack jak w tym adapterze co mi pokazałeś. Jestem ciekawy czy to będzie u mnie śmigać (ten soundblaster), bo mam jeszcze jeden problem. Gdy podłącze jakiekolwiek słuchawki z mikrofonem to nagrany głos jest ze sporym szumem w tle. Ciekawy jestem czy to wina mojej karty w laptopie? Bo co z tego jak kupie tą czy inną przejściówkę skoro okaże się że i tak mam kiczowatą kartę dźwiękową? A te słuchawki z mikrofonem nagrywają bez szumu prawidłowo na innym kompie gdzie jest windows. Może to też wina konfiguracji w moim ubuntu że tak szumi? Próbowałem pobawić się w tym alsamixer, ale bez rezultatu.
Ten mikrofon o którym na początku pisałem, podłączyłem też najpierw do innego lapka z ubuntu (14.10), gdzie akurat jest osobne wejście dla mikrofonu. Karta dźwiękowa tam to HDA Intel, chip realtek ALC269. Działa mikrofon, ale nagrywa też z szumem. Na koniec podłączyłem więc ten mikrofon do jeszcze jednego lapka, tym razem z windowsem 8.1 i nagrywa super dobrze bez szumu, ale nie wiem jaka jest tam karta. Także mikrofon na pewno jest sprawny.
-- 4 kwi 2015, o 13:23 --
Mój lapek to Acer Aspire One AO756
Ten mikrofon o którym na początku pisałem, podłączyłem też najpierw do innego lapka z ubuntu (14.10), gdzie akurat jest osobne wejście dla mikrofonu. Karta dźwiękowa tam to HDA Intel, chip realtek ALC269. Działa mikrofon, ale nagrywa też z szumem. Na koniec podłączyłem więc ten mikrofon do jeszcze jednego lapka, tym razem z windowsem 8.1 i nagrywa super dobrze bez szumu, ale nie wiem jaka jest tam karta. Także mikrofon na pewno jest sprawny.
-- 4 kwi 2015, o 13:23 --
Mój lapek to Acer Aspire One AO756
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
Przecież ten notebook ma wbudowany mikrofon.
-
- Sędziwy Jeż
Przecież wiem, ale jest za słaby i też zresztą łapie szum.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
Spróbuj zainstalować pavucontrol i tam pogrzebać
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
tak dla pewności zapytam - nagrywasz tylko z tego wejścia mikrofonowego do którego masz podpięty mikrofon?
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
Ha może tak być że są dwa mikrofony za blisko siebie i stąd powstają interferencje.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Na elekroda.pl piszą, żeby kupować przejściówki gembirda, inne mogą powodować szumy... Sam się przymierzam do kupna, bo też mam combo, a wbudowany tak sobie radzi, jeżeli chodzi o audacity. Do rozmów jest ok.
http://www.morele.net/kabel-gembird-ada ... 3943/#div4
http://www.morele.net/kabel-gembird-ada ... 3943/#div4
Na zdjęciach widzę, że mikrofon jest koło kamerki, w niewielkim oddaleniuzibiboniek1 pisze:Ha może tak być że są dwa mikrofony za blisko siebie i stąd powstają interferencje.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
Tak, innego nie ma. W moim lapku jest tylko jedno wejście jack, które przeznaczone jest słuchawek z mikrofonem. Pewnie kupie tą przejściówkę, poszukam w mediamarkt bo tam w ciągu 30dni można bez przyczyny zwrócić zakup, a ciągle się obawiam że powodem szumów może być karta dźwiękowa. pavucontrol zainstalowałem wieczorem wypróbuje.Gasiu pisze:tak dla pewności zapytam - nagrywasz tylko z tego wejścia mikrofonowego do którego masz podpięty mikrofon?
Nie sądzę by dwa mikrofony się zakłócały, ten wbudowany jest za słaby (zasięg ok 2-3 metrów, a ten zewnętrzny ma kabla na drugi koniec pokoju... zresztą jak wspominałem, w tym wejściu jack ten mikrofon i tak nie działa
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Masz zestaw słuchawkowy od smarphona, lub zwykłej komórki z wejściem 3,5mm? Podłącz go i nagraj coś. Wtedy możesz ewentualnie wykluczyć winę karty dźwiękowej. Przecież nie wiesz, czy dobrze nagrywa to wejście, czy nie - nie masz przejściówki, to nie podłączysz zwykłego mikrofonu.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 13:30 przez majsza, łącznie zmieniany 1 raz.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
tylko czy nagrywasz z tego wejścia? bo możesz np. nagrywać "to co słychać" co przy nie "zmutowanym" mikrofonie wbudowanym daje średnie efekty...
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Te wejście nie współgra z normalnym wejściem od zwykłego profesjonalnego, czy komputerowego mikrfonu. To combo. Albo przejścówka (by podłączyć zwykły mikrofon), albo nagrywanie zestawem słuchawkowym z komórki. Kropka.Gasiu pisze:tylko czy nagrywasz z tego wejścia? bo możesz np. nagrywać "to co słychać" co przy nie "zmutowanym" mikrofonie wbudowanym daje średnie efekty...
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@majsza autor napisał
więc się zastanawiam czy po prostu dobrze ustawił np. w Audacity wejście przy nagrywaniu - a kabelek już obgadany
Działa mikrofon, ale nagrywa też z szumem. Na koniec podłączyłem więc ten mikrofon do jeszcze jednego lapka, tym razem z windowsem 8.1 i nagrywa super dobrze bez szumu, ale nie wiem jaka jest tam karta. Także mikrofon na pewno jest sprawny.
więc się zastanawiam czy po prostu dobrze ustawił np. w Audacity wejście przy nagrywaniu - a kabelek już obgadany
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
No właśnie. Precyzja przede wszystkim. I pytania do wątkotwórcy:Gasiu pisze:@majsza autor napisałDziała mikrofon, ale nagrywa też z szumem. Na koniec podłączyłem więc ten mikrofon do jeszcze jednego lapka, tym razem z windowsem 8.1 i nagrywa super dobrze bez szumu, ale nie wiem jaka jest tam karta. Także mikrofon na pewno jest sprawny.
Czy nagrywanie w np. Audacity było na domyślnych ustawieniach? Czy też było coś zmieniane? Czy były próbowane jakieś inne programy, jak Rejestrator dźwięku, Cheese (który potrafi dźwięk nagrywać)?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS