Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
kogut113
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...

Post autor: kogut113 »

Witam. Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o linuxa. używam kubuntu 14.04 od tygodnia, i o dziwo narazie poradziłem sobie ze wszystkimi zadaniami jakie napotkałem na swojej drodze... Ale na odkryłem jedną rzecz, która mi nie daje spokoju... Kiedy wejde w Dolphina w katalog domowy to mogę sobie utworzyc tam jakis katalog, skopiowac pliki itp... Natomiast jeżeli wejde w katalog główny,albo w którykolwiek z dysków to nie moge ;/ ani foldera utworzyć ani nic wkleić , a mam 2 partycje po 80gb, które chciałem sobie zagospodarować. Co robie nie tak ?? Help !
Awatar użytkownika
sir_lucjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...

Post autor: sir_lucjan »

To całkowicie normalne, bo do modyfikowania plików należących do katalogu głównego potrzebujesz uprawień roota. Skoro sam określasz się mianem nowicjusza, lepiej nic nie modyfikuj bez wyraźnej potrzeby :)
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
kogut113
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kogut113 »

Dodam tylko ze wszystkie partycje są ext4 , mam na nich pliki jakies tam linuxowskie, jedna z nich jest kataloem głównym, i dwa poprostu dyskiem twardym . Nic nie moge zrobić w nich (poza przeglądaniem), chyba ze wejde do katalogu głównego ,nie tylko do tej partycji na której on jest ale do niego samego. Zdaję sobie sprawe ze to pewnie "głupi problem" ,ale nie potrafie dojśc dotego co i dlaczego tak jest. Wyjasni mi ktoś ? jeśli mało info wrzuciłem to prosze pisać co potrzeba... nie znam sie jeszcze na tym wszystkim na tyle... Chciałbym miec swobodny dosep do partycji i umieszczac w nich co chce...

-- 4 kwi 2015, o 11:05 --

aha.. Ale ja bym chcial tylko zagospodarowac sobie tą wolna przestrzeń na tych partycjach... powklejać swoje dane bo musze je miec na kompie
Awatar użytkownika
sir_lucjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: sir_lucjan »

Przeczytaj jeszcze raz to, co Ci napisałem. Uważnie. To całkowicie normalne w systemach Linux - do dyspozycji użytkownika jest tylko katalog domowy. Możesz dowolnie modyfikować każdy plik systemowy z uprawnieniami roota - poczytaj sobie dokładnie, co to i z czym to się je.

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Dos ... konta_root
http://manpages.ubuntu.com/manpages/uto ... ksu.1.html

Pliki systemowe modyfikujesz tylko i wyłącznie wtedy, jak zajdzie taka potrzeba - coś nie działa, musisz coś zmodyfikować.

Masz pewne nawyki z Windowsa i niestety, musisz je zmienić - chyba, że chcesz regularnie reinstalować system, bo tym kończy się nieumiejętne korzystanie z uprawnień roota.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: majsza »

Daj wynik

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l 

Kod: Zaznacz cały

sudo parted -l
To da nam pełny obraz jakie tam są dyski. Na końcach jest literka l.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
MKoniuszko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: MKoniuszko »

Wchodzisz w ustawienia Dolphina, następnie Usługi i wybierasz co chcesz, np: Działania Administratora - otwórz w menadżerze plików.
Wtedy gdy jesteś w jakimś katalogu i chcesz mieć do niego pełny dostęp klikasz prawym i wybierasz "działania administratora - otwórz w menadżerze plików" i otwiera się wersja Dolphina z pełnymi uprawnieniami. Jeżeli masz tam jakieś inne partycje oprócz systemowej, które chcesz zagospodarować to z katalogu głównego "/" klikasz na odpowiednim folderze z wybraną partycją, wybierasz właściwości i tam ustawiasz sobie dostęp dla zwykłego użytkownika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”