Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...
Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...
Witam. Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o linuxa. używam kubuntu 14.04 od tygodnia, i o dziwo narazie poradziłem sobie ze wszystkimi zadaniami jakie napotkałem na swojej drodze... Ale na odkryłem jedną rzecz, która mi nie daje spokoju... Kiedy wejde w Dolphina w katalog domowy to mogę sobie utworzyc tam jakis katalog, skopiowac pliki itp... Natomiast jeżeli wejde w katalog główny,albo w którykolwiek z dysków to nie moge ;/ ani foldera utworzyć ani nic wkleić , a mam 2 partycje po 80gb, które chciałem sobie zagospodarować. Co robie nie tak ?? Help !
- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Nowe katalogi... Pewnie głupie pytanie, ale...
To całkowicie normalne, bo do modyfikowania plików należących do katalogu głównego potrzebujesz uprawień roota. Skoro sam określasz się mianem nowicjusza, lepiej nic nie modyfikuj bez wyraźnej potrzeby 

Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
Inny OS = Arch Linux
Dodam tylko ze wszystkie partycje są ext4 , mam na nich pliki jakies tam linuxowskie, jedna z nich jest kataloem głównym, i dwa poprostu dyskiem twardym . Nic nie moge zrobić w nich (poza przeglądaniem), chyba ze wejde do katalogu głównego ,nie tylko do tej partycji na której on jest ale do niego samego. Zdaję sobie sprawe ze to pewnie "głupi problem" ,ale nie potrafie dojśc dotego co i dlaczego tak jest. Wyjasni mi ktoś ? jeśli mało info wrzuciłem to prosze pisać co potrzeba... nie znam sie jeszcze na tym wszystkim na tyle... Chciałbym miec swobodny dosep do partycji i umieszczac w nich co chce...
-- 4 kwi 2015, o 11:05 --
aha.. Ale ja bym chcial tylko zagospodarowac sobie tą wolna przestrzeń na tych partycjach... powklejać swoje dane bo musze je miec na kompie
-- 4 kwi 2015, o 11:05 --
aha.. Ale ja bym chcial tylko zagospodarowac sobie tą wolna przestrzeń na tych partycjach... powklejać swoje dane bo musze je miec na kompie
- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Przeczytaj jeszcze raz to, co Ci napisałem. Uważnie. To całkowicie normalne w systemach Linux - do dyspozycji użytkownika jest tylko katalog domowy. Możesz dowolnie modyfikować każdy plik systemowy z uprawnieniami roota - poczytaj sobie dokładnie, co to i z czym to się je.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Dos ... konta_root
http://manpages.ubuntu.com/manpages/uto ... ksu.1.html
Pliki systemowe modyfikujesz tylko i wyłącznie wtedy, jak zajdzie taka potrzeba - coś nie działa, musisz coś zmodyfikować.
Masz pewne nawyki z Windowsa i niestety, musisz je zmienić - chyba, że chcesz regularnie reinstalować system, bo tym kończy się nieumiejętne korzystanie z uprawnień roota.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Dos ... konta_root
http://manpages.ubuntu.com/manpages/uto ... ksu.1.html
Pliki systemowe modyfikujesz tylko i wyłącznie wtedy, jak zajdzie taka potrzeba - coś nie działa, musisz coś zmodyfikować.
Masz pewne nawyki z Windowsa i niestety, musisz je zmienić - chyba, że chcesz regularnie reinstalować system, bo tym kończy się nieumiejętne korzystanie z uprawnień roota.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inny OS = Arch Linux
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Daj wynik
To da nam pełny obraz jakie tam są dyski. Na końcach jest literka l.
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
Kod: Zaznacz cały
sudo parted -l
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 15.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Wchodzisz w ustawienia Dolphina, następnie Usługi i wybierasz co chcesz, np: Działania Administratora - otwórz w menadżerze plików.
Wtedy gdy jesteś w jakimś katalogu i chcesz mieć do niego pełny dostęp klikasz prawym i wybierasz "działania administratora - otwórz w menadżerze plików" i otwiera się wersja Dolphina z pełnymi uprawnieniami. Jeżeli masz tam jakieś inne partycje oprócz systemowej, które chcesz zagospodarować to z katalogu głównego "/" klikasz na odpowiednim folderze z wybraną partycją, wybierasz właściwości i tam ustawiasz sobie dostęp dla zwykłego użytkownika.
Wtedy gdy jesteś w jakimś katalogu i chcesz mieć do niego pełny dostęp klikasz prawym i wybierasz "działania administratora - otwórz w menadżerze plików" i otwiera się wersja Dolphina z pełnymi uprawnieniami. Jeżeli masz tam jakieś inne partycje oprócz systemowej, które chcesz zagospodarować to z katalogu głównego "/" klikasz na odpowiednim folderze z wybraną partycją, wybierasz właściwości i tam ustawiasz sobie dostęp dla zwykłego użytkownika.