Ponieważ z własnej ciekawości i chęci zwiększenia wiedzy w zakresie użytku domowego,stwierdziłem,że pójdę krok
dalej aby nieco bardziej zagłębić się w różne dystrybucje linuxa,nie ograniczając się jedynie do Ubuntu.
Dlatego mam 2 dość złożone pytanie,odnośnie innych dystrybucji,oraz obchodzenia się z 2 linuxami na jednym kompie.
Moderator może zwrócić uwagę,że 2 pieczenie nieco na jednym ogniu,ale oba pytania zbyt nawiązują do siebie aby je rozdzialać : )
1. Jakie dystrybucje polecicie mi jeśli mam następujące wymagania: pełna polonizacja systemu,solidne polskie fora z
pomocą oraz inne poradniki pl online, bezawaryjność,szybkość,bezpieczeństwo, wydajność w grach ze steam`a czy wymagających javy.
Podstawowe programy takie jak: Skype,Ts3,xbmc,LibreOffice czyli - Przeglądarka,Multimedia,Gry,użytek tylko domowy,własny.
Nie interesuje mnie poznanie aspektu informatyki,tylko stabilne narzędzie rozrywki. Instalować mogę i przez konsolę jeśli są poradniki,
zatem nie muszę mieć "Centrum Oprogramowania" jeśli to podobnie wygląda jak na Ubuntu. Nie muszę mieć wszystkiego na tacy
jednak też nie chce komplikacji, środowisko graficzne nie ma dla mnie znaczenia,raczej bez problemu radzę sobie z Ubuntu.
CPU - AMD A6 x4 rdzenie 1,5GHz + Grafika Radeon HD7670M 1GB + 6 GB DDR3 pamięci
2. Czy jest coś na co muszę zwrócić uwagę przy instalacji 2 różnych linuxów na jednym dysku, na 2 partycjach obok siebie?
Co z punktem montowania dla drugiego systemu? (Kwestia loadera systemu,wyboru jego) Czy 2 partycje zupełnie obok siebie mogą być?
Oraz inne uwagi których mogę nie być świadomy. (Wolę się spytać niż potem naprawiać

Dziękuję i Pozdrawiam!