Witam Wszystkich serdecznie!
Mój komputer to DELL Precision 690 - 2xXeon 1,6 Gz, 4 GB RAM, karta grafiki nVidia Quadro FX 3500 (256 MB), monitor NEC 20WGX2 Pro, płyta główna INTEL5000.
System Ubuntu 14.04 na dysku WD Caviar 80 GB SATA2 na kontrolerze SAS.
Zdecydowałem się na prośbę o pomoc po 5 czystej instalacji Ubuntu.
Świeży system, na sterowniku Nouveau, po zalogowaniu zastyga po pewnym czasie - 10 sec., 2 minuty, 5 minut, albo działa normalnie.
Po zastygnięciu nie działa TTY i nie ma oznak funkcjonowania systemu po użyciu skrótów do programów, więc jest zdecydowanie martwy i zamrożony.
Reboot tylko przy użyciu przycisku zasilania.
Na sterowniku nVidia-304 zainstalowanym według tej porady: http://askubuntu.com/questions/450046/b ... -on-ubuntu, monitor wyłącza się podczas ładowania systemu, mignie dwa razy jakby chciał ustawić rozdzielczość i mamy czarny ekran.
System działa. Mogę się zalogować wpisując hasło w ciemno, uruchamiają się programy (dioda HDD na obudowie miga). Można się przełączyć do konsoli TTY. Dwa razy pokazał się kursor myszy i wtedy klikając w ciemno "Wyloguj..", tryb graficzny odzyskiwał sprawność - za pierwszym razem na stałe, za drugim po 10 sec. znowu zrobił się czarny ekran.
Po wygenerowaniu pliku xorg.conf za pomocą nvidia x-configuration, wszystko jak powyżej, tylko nie ma żadnych prób ustawiania rozdzielczości przez system i nie ma szans na "uaktywnienie" kursora myszy. Czarno, jak wiadomo gdzie.
Po usunięciu sterowników nvidii poprzez sudo apt-get --purge remove nvidia* system ładuje się od początku z wyłączonym ekranem, dochodzi najprawdopodobniej do ekranu logowania i tutaj definitywnie kończy się aktywność całego Ubuntu. Żadnych oznak życia, żadnej konsoli TTY.
System kiedy działa, wygląda na świetnie dopracowany, jednak w przypadku mojej konfiguracji sprzętu funkcjonuje trochę jak wersja beta. To dziwne, bo to przecież porządna i bardzo popularna stacja robocza.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
DELL Precision 690 - sterowniki nVidia-304 i czarny ekran
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
DELL Precision 690 - sterowniki nVidia-304 i czarny ekran
Ostatnio zmieniony 02 maja 2015, 14:53 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: DELL Precision 690 - sterowniki nVidia-304 i czarny ekran
https://www.tomick.pl/oprogramowanie/13 ... ytkownika/ Punkt 3. Wybierz sterownik 331 (własnościowy, przetestowany) bez „updates” w nazwie.
także = też
tak że = więc
tak że = więc