Aktualizacja ubuntu 13.10

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Mioka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Aktualizacja ubuntu 13.10

Post autor: Mioka »

Czy istnieje sposób na aktualizację ubuntu 13.10, do 14.04/14.10?
Pytam, bo próbowałem to zrobić:
-przez aktualizację oprogramowania
-przez komendę "sudo do-release-upgrade"
Jednak oba sposoby nie zadziałały. Wiem, że system już nie jest wspierany i dlatego chciałbym go zaktualizować. Czy istnieje taka możliwość?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Aktualizacja ubuntu 13.10

Post autor: marcin1982 »

Jednak oba sposoby nie zadziałały.
Jakie błędy były?

Możesz zrobić to siłowo - podmienić wpisy w repozytoriach i zaktualizować, ale to też może się nie udać.

Przed operacją wyłącz wszystkie dodatkowe repozytoria PPA (/etc/apt/sources.list.d).
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

Mioka pisze:Czy istnieje sposób na aktualizację ubuntu 13.10, do 14.04/14.10?
Byłeś w dziale Poradniki?

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Mioka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Mioka »

Jakie błędy były?
Przy pierwszym sposobie (przez aplikację do aktualizacji oprogramowania) wyskoczył błąd, że nie ma połączenia z internetem. Natomiast w tym czasie internet świetnie działał na komputerze, więc połączenie z internetem było.
Przy drugim sposobie wyświetlił się komunikat, że nie znaleziono nowej wersji oprogramowania.

Natomiast jeżeli chodzi o polecenie "/etc/apt/sources.list.d", to wyskoczyło mi:
"bash: /etc/apt/sources.list.d: Jest katalogiem"
Byłeś w dziale Poradniki?
Próbując zaktualizować tym sposobem (korzystałem z tego poradnika: viewtopic.php?f=146&t=169038):
-nie udało mi się zaktualizować oprogramowania (sudo apt-get update), wyskakiwał błąd 404
-wyskoczył komunikat, że nie znaleziono nowej wersji oprogramowania
- po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

/etc/update-manager/release-upgrades
wyskoczył komunikat "brak dostępu"
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

Aktualizacja będzie trwałą bardzo długo, a i tak nie gwarantuje powodzenia. Na koniec może się okazać, że i tak będziesz musieć zainstalować całość od nowa.
Zainstaluj 14.04 z pendrive'a, będzie szybciej. Jak nie masz doświadczenia z instalacją, zrób sobie kopie wszystkiego, co jest dla ciebie ważne i nie chcesz tego stracić.
także = też
tak że = więc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”