Powiększenie partycji Ext4 z NTFS ?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
szpyndus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Powiększenie partycji Ext4 z NTFS ?

Post autor: szpyndus »

Witajcie!

Mam pewną zagwozdkę, na którą ciężko mi znaleźć odpowiedź a nie chce sam kombinować żeby nie zrobić krzywdy swojemu komputerkowi :)

Sprawa wygląda następująco. Mam Ubuntu 12.04 postawione na bardzo małej partycji 16,7GB(ext4) oraz 2,9GB(swap) obok Windowsa 7.

W ostatnim czasie zaczęło mi powoli brakować miejsca na Ubuntu, a będę go potrzebował znacznie więcej.

Czy jest jakaś sensowna możliwość rozszerzenia partycji ext4? Chce zabrać z partycji C: przynajmniej 100GB.

Ciężko teraz to wszystko poprzesuwać, wiec tak sobie pomyślałem czy można na "chwilę" usunąć partycje swap? Wtedy bym ją wykorzystał do powiększenia ext4, później zabrał dużo z NTFS i dorzucił znów do ext4 i na końcu z NTFS uszczypnął bym 3GB i zrobił znów Linux SWAP ? Jest to możliwe do wykonania bez rozwalenia systemu bądź systemów(Win,Ubuntu) ?

Za każdą poradę będę bardzo wdzięczny!

W załączniku przesyłam screen z MiniTool Partition Wizard.
partycje.jpg
(188.02 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Powiększenie partycji Ext4 z NTFS ?

Post autor: rom »

Wiem, że nie odpowiadam na temat, ale czy nie możesz części danych trzymać po prostu na dysku C?
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Z partycjami możesz robić co chcesz, byle z głową. Ryzyko utraty danych istnieje, lecz zdarza się bardzo rzadko. Musisz tylko pamiętać, że po zmianach rozmiarów partycji, po zmianie ich numerów itp, zmienią się ich nr UUID więc trzeba to uwzględnić w pliku /etc/fstab. Z drugiej strony przemyśl co napisał @rom. Ja mam Ubuntu na partycji 9 GB i połowa miejsca jest wolna. Filmy, foty, dokumenty i muzykę trzymam na partycji windowsowej, a w katalogu domowym Ubuntu mam tylko linki do tych danych. Radzę też nie używać windowsowych partycjonerów. Stosuj program gparted z dystrybucji linuksowej typu live.
szpyndus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: szpyndus »

Tomfoc pisze:Z partycjami możesz robić co chcesz, byle z głową. Ryzyko utraty danych istnieje, lecz zdarza się bardzo rzadko. Musisz tylko pamiętać, że po zmianach rozmiarów partycji, po zmianie ich numerów itp, zmienią się ich nr UUID więc trzeba to uwzględnić w pliku /etc/fstab. Z drugiej strony przemyśl co napisał @rom. Ja mam Ubuntu na partycji 9 GB i połowa miejsca jest wolna. Filmy, foty, dokumenty i muzykę trzymam na partycji windowsowej, a w katalogu domowym Ubuntu mam tylko linki do tych danych. Radzę też nie używać windowsowych partycjonerów. Stosuj program gparted z dystrybucji linuksowej typu live.

Dzięki chłopaki za odpowiedzi ale to rozwiązanie chyba nie jest do końca możliwe....

Pożeraczem dysku są bazy danych na localhost których używam do projektów webowych. Wszelkiego rodzaju dumpy, backupy wiadomo że moge trzymać sobie na C:.

Uważasz że moge zrobić taki manewr jak opisałem powyżej tylko musze uwzglednić to w pliku /etc/fstab?
Awatar użytkownika
Kastagir
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Kastagir »

Zamiast rozserzać partycję systemową i ryzykować, że coś popsujesz możesz zmniejszyć partycję NTFS (nawet w windowsie) i stworzyć z tych wydzielonych 100GB nową partycję. Dodasz potem nowy wpis do fstab i będzie się montować przy bootowaniu. Na niej sobie będziesz trzymał katalog root serwera www, bazy danych, dumpy, backupy i inne pożeracze miejsca.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

To nie będzie takie proste. Ma zwykły MBR, który zezwala na 4 partycje. W tym przypadku już ma 3 primary + 1 extended. Pomniejszając C nie będzie bezpośredniej możliwości zrobienia czegokolwiek z uzyskaną wolną przestrzenią.
Z poziomu Live CD pozostanie odmontowanie / i swap, i extended i rozszerzenie extended na całe wolne miejsce w lewo. Prawdopodobnie nie trzeba będzie przesuwać / ani swap tylko zrobić nową na lewo od nich.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Moim zdaniem sprawa jest prosta. Tę wielką partycję windowsową można zmniejszyć o te 100GB. Wtedy o powstałe wolne miejsce powiększyć partycję rozszerzoną. Partycję swap przesunąć na lewo i na maksa powiększyć tę linuksową, bo o to twórcy tematu chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”