Hipoint i bezprzewodowa myszka a Ubuntu 14.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
n4k1r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: n4k1r »

Witam!

Potrzeba była kupienia nowego laptopa. Po tym, co się naczytałem o win10, doszedłem do wniosku że lepiej (i taniej) będzie kupić sprzet bez systemu i zainstalować linuxa.
Chwilę się pobawiłem Triumfalną Turkawką na moim dogorywającym sprzęcie i wszystko grało.

Po zakupie nowego lapka i nowej myszki od razu wziąłem się za instalację systemu z pendrive.
Podczas instalacji myszka działała. Po niej, kiedy zalogowałem się do świeżo postawionego linuxa (wspomniana wyżej Turkawka), okazało się, że myszka nie działa.

Szukałem informacji w sieci i tyle zdołałem zrozumieć, że powinienem ściągnąć i zainstalować HIDpoint.
Tak zrobiłem. Znaczy ściągnąłem. Program nie chce mi się zainstalować, bo :

Kod: Zaznacz cały

*                                                                           *
* To run HIDPoint on a 64 bit OS, you first need to install 32 bit libraries*
*                                                                           *
libpng does not exist
libtiff does not exist
Gathering System information and generating a log
Launching HIDPoint Installer
./hidpointsetup: error while loading shared libraries: libgtk-x11-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Próbowałem dociągnąć brakujące biblioteki. W międzyczasie odkryłem, że po kolejnym restarcie myszka mi działa, a później po jeszcze jednym znowu przestała.

Na chwilę obecną myszka działa za drugim albo trzecim rebootem.

Bliblioteki wymagane przez hidpointa nigdzie nie znalazłem, ale coś mi linux powiedział że są zamienniki. Ściągnąłem trzy podane wersje i zima - hidpoint nadal nie chce się zainstalować.

Jako, że jestem nowym użytkownikiem, to czy ktoś może mi zwyczajnie po ludzku a nie w żargonie wyjadaczy wytłumaczyć co dociągnąć i jak zainstalować tego hidpointa żeby pod ubuntu 14.04 działał normalnie, bo podobno dopiero wtedy myszka będzie działać już po pierwsym uruchomieniu.

Z gory serdeczne Bóg zapłać!
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2015, 23:50 przez n4k1r, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Problem z mmyszką / hidpoint

Post autor: igotit4free »

A jakiż to laptop i jakaż myszka? Może to jest istotniejsze niż opowieści dziwnej treści?
Widzę, że tak się kolega skupił na wymyślaniu nicka, że lektura Regulaminu forum poszła w niepamięć. Popraw temat.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Nie zaszkodzi przeszukać forum, jestem pewien że temat przewijał się kilkukrotnie... może niekoniecznie trzeba coś dodatkowo instalować, może wystarczy właściwie skonfigurować system?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
n4k1r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:A jakiż to laptop i jakaż myszka? Może to jest istotniejsze niż opowieści dziwnej treści?
Opowieści długie choćby dlatego, iż na poprzednim laptopie myszka działała. Zapomniałem dopisać, iż tę działającą wcześniej myszkę podpinałem pod nowy sprzęt i też nie działała. Więc nie jest to, bądź nie jest to do końca zapewne kwestia myszki, ale co ja wiem? Dopiero co zainstalowałem to Ubuntu...

Myszka to Logitech M185, laptop to Lenovo G70-70. Dokładnego modelu nie mogę teraz sprawdzić, bo sklep w którym kupiłem jest chwilowo offline, prawdopodobnie 80HW007CPB.
Widzę, że tak się kolega skupił na wymyślaniu nicka, że lektura Regulaminu forum poszła w niepamięć.

Nie pamiętam jak bardzo się skupiałem na wymyślaniu nicka, wydaje mi się że niezbyt bo inspiracji szukałem według konkretnego klucza w 2008 roku, dlatego wybacz, ale nie przyznam ci racji w tej materii. A co do regulaminu, to czytałem go ale byłem też trochę rozproszony, stąd moja pomyłka, którą poprawiłem i za którą przepraszam.
Nie zaszkodzi przeszukać forum, jestem pewien że temat przewijał się kilkukrotnie... może niekoniecznie trzeba coś dodatkowo instalować, może wystarczy właściwie skonfigurować system?
Szukałem zarówno pod hasłami z myszką jak i hidpointem. Niczego nie znalazłem, ale cała radość szukania polega na tym, że czasami wystarczy wpisać coś nieco inaczej żeby zwróciło różne wyniki. Jeżeli coś takiego było i jesteś tego pewien, to byłbym wdzięczny za linka do tematu, który w sposób jasny i klarowny wyjaśnia mi co i dlaczego mam zrobić.

Szukałem wcześniej rozwiązania na innych stronach i co prawda podawali kilka, ale z tego co zrozumiałem nie każdemu działały i nie każdy pisał że to ok. Próbowałem dwóch czy trzech rozwiązań i nie zadziałały, stąd mój post.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Hipoint i bezprzewodowa myszka a Ubuntu 14.04

Post autor: namok »

n4k1r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Hipoint i bezprzewodowa myszka a Ubuntu 14.04

Próbowałem już wcześniej. Jeżeli coś robię źle, to proszę o podpowiedź.
exec@n4k1r:~$ sudo apt-get install ia32-libs
[sudo] password for exec:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet ia32-libs nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
lib32z1 lib32ncurses5 lib32bz2-1.0

E: Pakiet ia32-libs nie ma kandydata do instalacji
exec@n4k1r:~$ cd /usr/lib/i386-linux-gnu/
exec@n4k1r:/usr/lib/i386-linux-gnu$ sudo ln -s /lib/i386-linux-gnu/libpng12.so.0 libpng.so.3
ln: nie udało się utworzyć dowiązania symbolicznego „libpng.so.3”: Plik istnieje
exec@n4k1r:/usr/lib/i386-linux-gnu$
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”