Potrzeba była kupienia nowego laptopa. Po tym, co się naczytałem o win10, doszedłem do wniosku że lepiej (i taniej) będzie kupić sprzet bez systemu i zainstalować linuxa.
Chwilę się pobawiłem Triumfalną Turkawką na moim dogorywającym sprzęcie i wszystko grało.
Po zakupie nowego lapka i nowej myszki od razu wziąłem się za instalację systemu z pendrive.
Podczas instalacji myszka działała. Po niej, kiedy zalogowałem się do świeżo postawionego linuxa (wspomniana wyżej Turkawka), okazało się, że myszka nie działa.
Szukałem informacji w sieci i tyle zdołałem zrozumieć, że powinienem ściągnąć i zainstalować HIDpoint.
Tak zrobiłem. Znaczy ściągnąłem. Program nie chce mi się zainstalować, bo :
Kod: Zaznacz cały
* *
* To run HIDPoint on a 64 bit OS, you first need to install 32 bit libraries*
* *
libpng does not exist
libtiff does not exist
Gathering System information and generating a log
Launching HIDPoint Installer
./hidpointsetup: error while loading shared libraries: libgtk-x11-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Na chwilę obecną myszka działa za drugim albo trzecim rebootem.
Bliblioteki wymagane przez hidpointa nigdzie nie znalazłem, ale coś mi linux powiedział że są zamienniki. Ściągnąłem trzy podane wersje i zima - hidpoint nadal nie chce się zainstalować.
Jako, że jestem nowym użytkownikiem, to czy ktoś może mi zwyczajnie po ludzku a nie w żargonie wyjadaczy wytłumaczyć co dociągnąć i jak zainstalować tego hidpointa żeby pod ubuntu 14.04 działał normalnie, bo podobno dopiero wtedy myszka będzie działać już po pierwsym uruchomieniu.
Z gory serdeczne Bóg zapłać!