Serwer Ubuntu co i jak ??

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Maxirimn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Serwer Ubuntu co i jak ??

Post autor: Maxirimn »

Witam planuje postawić - najpierw serwer próbny na laptopie - jak wszystko się uda i będzie działać postawie sobie taki w firmie. W konsoli umiem się poruszać.

1. Laptop jako serwer - tak by 2 laptop mógł się łączyć z laptopem serwerem i na nim działać ( np pisać dokumenty w libre office albo inne rzeczy lecz nie mieć dostępu do niektórych plików)
2. Tak by laptop serwer robił za routera oraz był dobrze zabezpieczony
3. Tak bym na laptop serwer widział wszystko co się dzieje na 2 laptopie - zrzut pulpitu oraz bym widział cały przepływ wychodzące i wchodzące ( w firewallu Windowsa sobie często patrzałem co wychodzi z komputera z czym się łączy i co ze mną się łączy)
4. Tak by Laptop serwer robił backup dokumentów laptopa drugiego który pracował by w laptopie serwer - codzienny backup tak by nie usuwał poprzedniego - 7 dniowy backup miał by się usuwać, czyli jak by 1 z backup miał już 7 dni sam się usuwa (w windows używałem harmonogram zadań - w danym folderze wszystkie pliki powyżej 30 dni automatycznie mi usuwało ).

Proszę o ładne wytłumaczenie nie jakieś linki, poradniki albo coś, proszę krok po kroku wytłumaczenie i podanie jakie komendy wpisać.

(Laptop serwer będzie miał system serwer ubuntu na flash 32 gb - 2 rdzenie i 1 gb ramu - praca może być w trybie konsoli)
(2 laptop 1 rdzeniowy linux lubuntu 512 ramu - 8 gb flash)

Na chwile obecna chce się nauczyć i poćwiczyć wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Najlepiej by było za rączkę :) czasu mam około 1 miesiąca na poćwiczenie potem za dużo pracy.
dudwin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Re: Serwer Ubuntu co i jak ??

Post autor: dudwin »

To co chcesz osiagnać jest troche wymagające, ale nie nie możliwe
ad 1 https://help.ubuntu.com/community/Ubunt ... ickInstall - wydaje mi sie pasować jak nie to jakieś VPNC
ad2. google jest dużo tutoriali a jak masz szatę graficzna to da sie wykilkać z network mangera.
ad3 tu jeśli cały ruch przechodzi przez ten serwer no to masz nie ograniczone możliwości - osobiście polecam squida możesz tam sobie monitorowac kto jakie strony ogląda user, zrobić ich blokady stron itd
ad4 rsync + find + cron
Maxirimn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Maxirimn »

Ad 1 wykonam z rana

Co do ad 2 szukałem w poradnikach ale nie mogę znaleźć jakiegoś pewnego dla mnie, wolał bym by ktoś wkleił swoja kombinacje co do zabezpieczenia - te z google dla mnie za bardzo niepewne nie zaufane dlatego pisze tu na forum :)

Ad 3 i 4 zobaczę jak wykonam 1 i 2 (3) :)

Ale dziękuje za pokierowanie :) oraz chętnie czekam na pomoc od innych :)

Z góry dziękuje
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: Ubek308 »

Maxirimn pisze:Proszę o ładne wytłumaczenie nie jakieś linki, poradniki albo coś, proszę krok po kroku wytłumaczenie i podanie jakie komendy wpisać.
To wszystko czego chcesz to bardzo standartowe zadania.

[irony]
W/w cytat moglby byc krotszy: "Zrobcie za mnie tę robotę".
Wlasnie za robienie takich robot mi płacą, fakt.
[/irony]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”