Brak polskich znaków w Ubuntu 14.04 64 bit

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
jesion26
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Brak polskich znaków w Ubuntu 14.04 64 bit

Post autor: jesion26 »

Witam wszystkich serdecznie.
Zainstalowałem Ubuntu 14.04.wersję 64 bitową na komputerze z procesorem Athlon 64 Bit, 4 GB RAM, płyta główna NVIDIA z chipsetem nForce i grafiką GeForce. Poprzednie wersje Ubuntu normalnie działały, nie było praktycznie większych problemów. W tej wersji Ubuntu w żadnym programie nie ma po prostu polskich liter. Sprawdziłem już wszystkie dostępne z poziomu użytkownika opcje, wyłączyłem praktycznie wszystkie skróty klawiszowe, jakie są możliwe do wyłączenia. Natomiast opcja dotycząca prawego klawisza Alt, która jest dostępna w opcjach ustawień klawiatury, jest po prostu nieaktywna, nie można jej w żaden sposób wyłączyć.
Będę wdzięczny za pomoc i za ewentualne porady w tej kwestii. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam wszystkich serdecznie;
Jesion26

PS Tekst ten wprowadziłem na zupełnie innym kompie z Windowsem 7, stąd polskie litery w moim tekście.
stachu97
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Brak polskich znaków w Ubuntu 14.04 64 bit

Post autor: stachu97 »

Witaj. Sprawdź w preferencjach jaki masz układ klawiatury. Zrobić to można w ten sposób: System > Preferencje > Klawiatura > Układy i dodaj/wybierz układ Poland, dodatkowo usuń układ który tam występuje. Zastosuj zmiany i uruchom ponownie, powinno pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”