Witam,
Posiadam Ubuntu w wersji 15.10. Pewnego razu system został zamknięty "z palca" klawiszem power i od tego czasu zaczęły się schody.
System po teoretycznie poprawnym zalogowaniu (przyjął hasło) nie włącza pulpitu, wyświetla tylko tapetę, kursor myszy nie reaguje, wciskane klawisze również nie dają żadnych efektów. Dzieje się tak raz na dwa, 3 logowania.
Dużo większym problemem jest fakt, że system nie potrafi się zamknąć samodzielnie i muszę go wyłączać przyciskiem. System przyjmuje polecenie zamknięcia, wyłącza apki, widać sam pulpit i nic się nie dzieje. Również ma problem z poprawnym przejściem w tryb wstrzymania.
Niepoprawne działanie systemu po "wymuszonym" wyłączeniu komputera.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Niepoprawne działanie systemu po "wymuszonym" wyłączeniu komputera.
Utwórz nowe konto administratora na swoim komputerze i sprawdź, czy system dalej zachowuje się tak samo. W ten sposób przynajmniej ustalisz, czy problem leży po stronie ustawień użytkownika, czy coś w systemie kuleje.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Niepoprawne działanie systemu po "wymuszonym" wyłączeniu komputera.
Niestety na nowym koncie system zachowuje się tak samo.
Nie napisałem wcześniej, że posiadam laptopa Acer Aspire 5820TG z hybrydową grafiką AMD/INTEL. Opisywany problem występuje wyłącznie na sterowniku do grafiki INTEL. Po zmianie tryby w biosie z Switchable na Discrete ( i przejściu na grafikę AMD) problem zniknął.
Jak w takim wypadku mogę przeinstalować sterowniki do grafiki intelowej( zintegrowanej w procesor)?
Nie napisałem wcześniej, że posiadam laptopa Acer Aspire 5820TG z hybrydową grafiką AMD/INTEL. Opisywany problem występuje wyłącznie na sterowniku do grafiki INTEL. Po zmianie tryby w biosie z Switchable na Discrete ( i przejściu na grafikę AMD) problem zniknął.
Jak w takim wypadku mogę przeinstalować sterowniki do grafiki intelowej( zintegrowanej w procesor)?