Kalibracja kolorów w sterownikach NVIDIA
Kalibracja kolorów w sterownikach NVIDIA
Mam laptopa Acer E5-572G z hybrydowym układem graficznym - Intel + Nvidia. W poprzednim laptopie wyposażonym tylko w kartę Nvidii mogłem bez problemu ustawić gammę dla każdego z kolorów w panelu Nvidia X Server Setting. Obecnie na sterowniku 361.42 nie mam takiej opcji. Czy jest jakiś inny sposób na ręczne skalibrowanie kolorów? Wczytanie dostępnych profili kolorów .icc nie wchodzi w grę, bo do tej pory nie znalazłem odpowiedniego. Dodam, że na Windowsie kolory ustawiałem w panelu Intela, bo na Nvidii też się nie dało.
Staram się wrócić ponownie do Ubuntu. Obecnie 16.04 x64.
Staram się wrócić ponownie do Ubuntu. Obecnie 16.04 x64.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Kalibracja kolorów w sterownikach NVIDIA
Nvidia 364-15 ustawienia korekcji są dostępne w Nvidia-settings per/monitor:
http://s31.postimg.org/adpln4zyz/NVIDIA ... ttings.png
SOA#1
http://s31.postimg.org/adpln4zyz/NVIDIA ... ttings.png
SOA#1
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

Sęk w tym, że nie mam tej zakładki.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
A masz w ogóle jakąś zakładkę opisującą monitor?Dodam, że na Windowsie kolory ustawiałem w panelu Intela, bo na Nvidii też się nie dało.
Czy może obraz leci przez Intela, a sterownik Nvidii jest bezczynny?
Może odpal:
Kod: Zaznacz cały
optirun nvidia-settings
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

Jeśli chodzi o Windowsa, to jakby całą obsługą graficzną zajmuje się Intel. To w ich panelu mam możliwość ustawienia kolorów, rozdzielczości i innych rzeczy. Nvidia włącza się wtedy, gdy jest potrzeba większa moc obliczeniowa lub przy ręcznie zdefiniowanych programach.
Ubuntu wykrywa obie karty i do obu poprzez "Dodatkowe sterowniki" zainstalowałem wersje własnościowe. Panel Nvidii wygląda niemal identycznie do tego na screenie oprócz właśnie tej jednej zakładki. Jakiegokolwiek panelu Intela nie umiem znaleźć, chociaż pokazuje aktywną kartę. Poczekam jeszcze do wydania przez Intela sterowników na ich stronie dla wersji 16.04, bo te dla 15.10 się nie instalują.
Ubuntu wykrywa obie karty i do obu poprzez "Dodatkowe sterowniki" zainstalowałem wersje własnościowe. Panel Nvidii wygląda niemal identycznie do tego na screenie oprócz właśnie tej jednej zakładki. Jakiegokolwiek panelu Intela nie umiem znaleźć, chociaż pokazuje aktywną kartę. Poczekam jeszcze do wydania przez Intela sterowników na ich stronie dla wersji 16.04, bo te dla 15.10 się nie instalują.