Prawidłowy podział dysku - katalog /usr

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Tryjumfalnymatt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

Prawidłowy podział dysku - katalog /usr

Post autor: Tryjumfalnymatt »

Witam,
Od wczoraj jestem użytkownikiem Ubuntu 14.04
Mam dysk 500GB i nie do końca wiedziałem jak go podzielić - więc poszedłem po pomoc do googla i zrobiłem to tak:
(Wszystkie partycja tworzyłem jako logiczne i z typem plików ext4 z księgowaniem)
2GB - SWAP
30GB - "/" (W PlayOnLinux oznaczona jako Z:)
150GB - "/home" (C:)
300GB - "/usr" (D:)
Z tego co zrozumiałem, to tak:
pierwsza partycja jest dla systemu
druga dla dokumentów, zdjęc, muzyki, fimów itp
a trzecia miała być na gry, programy itp i problem pojawił się, gdy chciałem tam cokolwiek zainstalować - używając PlayOnLinux chciałem wgrać Origin na partycje /usr ( windowsowe D, i się nie dało, mogłem tylko na pozostałch, ktoś wie czemu? Z góry dziękuję za pomoc :)
tomi770
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Prawidłowy podział dysku - katalog /usr

Post autor: tomi770 »

Linux to nie windows, w ubuntu instaluję się z repozytoriów w centrum oprogramowania, w terminalu lub synapticu, można także ściągnąć gotowe paczki .deb lub ze źródeł.
Program dpkg i apt robią to automatycznie. Przed użytkowaniem linuxa trzeba o nim poczytać - tu jest fajny podręcznik:
http://ubuntu.pl/czytelnia/2014/05/20/p ... usty-tahr/
Ja zawsze mam partycję "/" "swap" "/home" to w zupełności wystarcza.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Każdy katalog w Linuksie możesz mieć na odrębnej partycji. Pytanie tylko po co? Najczęściej umieszcza się system na kilku partycjach aby ułatwić sobie życie. Jednakże aby to życie sobie ułatwić trzeba wiedzieć jak. Jeśli się nie wie jak, to umieszczanie katalogów na odrębnych partycjach pozbawione jest sensu. Ludzie umieszczają na odrębnych partycjach katalogi /boot, /home, /usr, /var, /var/log i inne jeszcze. Nigdy im się to do niczego nie przydaje, a jest tylko źródłem problemów. Bezmyślnie papugują jakieś stare, znalezione w sieci poradniki. Natomiast znawcy tematu wiedzą po co umieszczać mają katalogi na odrębnych partycjach i potrafią z tej możliwości wyciągać korzyści. Początkującym do niczego się to nie przyda.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 16:03 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

Panowie wyżej mają rację i podział jaki proponujesz jest bez sensu (tym bardziej, że jesteś zdaje się świeżym użytkownikiem Linuksa).
Proponuję:
SWAP - OK -2GB
/ - 30 no może 50GB
(tu są: system i cała reszta _za wyjątkiem_ mówiąc językiem Win... katalogów Użytkowników - czyli ich "moich dokumentów". "/" zawiera też Program Files za wyjątkiem ustawień i konfiguracji poszczególnych programów - te są w /home w katalogach z kropkami na początku nazwy).

cała reszta na /home - bo: to są wszystkie "moje dokumenty", ustawienia wszystkich programów (np. reinstalujesz system, nie formatujesz przy reinstalce partycji /home i potem uruchamiając w nowym systemie np. Thunderbird masz wszystko zachowane, z mailami włącznie. Instalujesz na nowym systemie np. Skype (którego miałeś wcześniej) - nić nie musisz ustawiać - wszystko jest jak było).
Co do PlayonLinux to dyski wirtualne z poszczególnymi instalkami i tak tworzy on w Twoim katalogu domowym - czyli /home.

Jeśli chcesz mieć osobną partycję, coś jak "D" w Windowsie na zasadzie no nie wiem... magazynu, nie związanego z systemem, ot taka partycja na "filmy i muzykę", to stwórz jeszcze jedną partycję, i podczas instalacji wskaż, żeby automatycznie montowała się np. w katalogu "/Windows", lub "/Dos" - jak wolisz i masz w prosty sposób "D".
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”