Instalacja Ubuntu usunęła Windowsa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kuba2000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64

Instalacja Ubuntu usunęła Windowsa

Post autor: kuba2000 »

Niedawno zainstalowałem na swoim komputerze system Ubuntu. Wcześnej miałem też Windowsa, i oba systemy pracowały razem, a dyski działały bez problemu. Jednak kiedy próbowałem zainstalować środowisko KDE Plasma, coś się w linuxie zepsuło, i musiałem go przeinstalować. Wybrałem opcję z usuwaniem wcześniejszego systemu Ubuntu, ponieważ to tam był błąd. Gdy wszystko się już naprawiło, okazało się, że usunęło mi Windowsa, mimo, że chciałem usunąć tylko Ubuntu.
Czy, ktoś wie czemu tak się stało?
:cry: :confused: :?:
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Mam problem z dyskami

Post autor: yahoob3 »

kuba2000 pisze:Wybrałem opcję z usuwaniem wcześniejszego systemu Ubuntu,
:cry: :confused: :?:
Niestety ten wybór oznacza dla instalatora usuniecie wszystkiego, co jest na dysku i zainstalowanie nowego systemu.
W Twoim przypadku trzeba było wybrać "inne rozwiązanie" i tam wskazać instalatorowi partycję, na której zainstalowany był wcześniejszy Ubuntu (skrót myślowy). De facto sprowadza się to do ręcznego ustawienia partycji i wskazania, które maja zostać sformatowane i gdzie zostanie zainstalowany nowy system.
Gdybyś poczytał o tym, nie byłoby prawdopodobnie problemu. Jest to, wbrew pozorom, proste działanie na partycjach.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
kuba2000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Instalacja Ubuntu usunęła Windowsa

Ale ja tylko przeinstalowywałem system, który wcześniej był zainstalowany obok windowsa.
A z resztą już wszystko naprawiłem bo miałem na płycie kopię windowsa
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

Też kiedyś (long time ago ;-) ) myślałem, że instaluję Linuksa obok Windowsa, okazało się, że po "instalacji" na dysku nie zostało nic, a przyzwoitej kopii zapasowej niet.
Ale tak to jest, jak się człowiek czegoś nowego uczy :)
Jeszcze pewnie nie raz zepsujesz system, nie martw się tym, bo jak się uczyłem Windowsa, to średnio raz na tydzień trzeba było reinstalować.
Teraz jest wujek Google i warto poczytać najpierw zanim się za coś weźmiesz.
Powodzenia.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
kuba2000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za radę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”