Jak zainstalować przeglądarkę Firefox?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
laxygen100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Architektura: x86_64

Jak zainstalować przeglądarkę Firefox?

Post autor: laxygen100 »

Witam. Zaczynam swoją przygodę z ubuntu. Mam go zainstalowanego od 3 godzin. Przez głupotę usunąłem przeglądarke firefox i za cholerę nie wiem jak ją zainstalować ponownie. Podpowie ktoś? (miejcie na uwadzę to, że jestem jeszcze kompletnie nieobeznany).
tomi770
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Jestem świeżak. Problem z instalacją.

Post autor: tomi770 »

W centrum oprogramowania ubuntu albo też w terminalu:
sudo apt install firefox
naciskasz enter i wpisujesz hasło administratora, przy wpisywaniu hasła nic nie widać w terminalu.
laxygen100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: laxygen100 »

W centrum oprogramowania nie mogę nic pobierać. Gdzie niegdzie występuje "not found. there isnt package called "firefox"(albo inna aplikacja) in your current software resources.". Jak próbowałem pobrać przeglądarkę chromium i coś innego dla testu to mi wyskakiwał błąd żebym sprawdził swoje połączenie z internetem. Internet normalnie mam, bo przecież piszę tutaj teraz i przeglądam korzystając z jakiejś innej przeglądarki. A co do tego polecenia, które poleciłeś mi wpisać w terminalu - też nic nie dało; poniżej wkleje treść z terminala. (nie wiem w jaki sposób dodać zdjęcie. Przeciąganie go do pola tekstowego nie działa).

Omg. Jak tutaj coś wkleić xD. Ctrl + v nie działa. Shift+ctrl+v nie działa. Prawy przycisk myszy zaznacza całe pole i pokazuje przycisk "copy"
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Po zainstalowaniu Ubuntu 16.04 kliknij na "trybik" znajdujący się na prawo od zegara, następnie na "ustawienia systemu". Następnie na "Oprogramowanie i aktualizacje", a dalej na "Inne oprogramowanie". Postaw ptaszka przy "Partnerzy Canonical". Następnie pozamykaj te okienka. Kombinacją klawiszową ctrl-alt-T odpal terminal i wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt update
następnie

Kod: Zaznacz cały

sudo apt upgrade
Po aktualizacji systemu popróbuj instalowania oprogramowania.
W wolnych poczytaj to: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Ten przewodnik dotyczy Ubuntu 14.04 LTS, lecz wiedza w nim zawarta z pewnością przyda się użytkownikowi Ubuntu 16.04 - tylko gdzieniegdzie są różnice :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”