Blokowanie połączeń przychodzących
Blokowanie połączeń przychodzących
Witam
Jaki sens ma ustawienie blokowania wszystkich połączeń przychodzących w firewallu? Czy może to zabezpieczyć przed czymkolwiek? Jak dobrze rozumiem, będzie to chronić przed zewnętrznym połączeniem się z naszym portem przez jakiegoś hakiera. Ale przecież zewnętrzne połączenie na nasze zewnętrzne IP ani port i tak jest niemożliwe, chyba że ustawimy forwarding w routerze. Dobrze to rozumiem?
Jaki sens ma ustawienie blokowania wszystkich połączeń przychodzących w firewallu? Czy może to zabezpieczyć przed czymkolwiek? Jak dobrze rozumiem, będzie to chronić przed zewnętrznym połączeniem się z naszym portem przez jakiegoś hakiera. Ale przecież zewnętrzne połączenie na nasze zewnętrzne IP ani port i tak jest niemożliwe, chyba że ustawimy forwarding w routerze. Dobrze to rozumiem?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Blokowanie połączeń przychodzących
Tak, ale jezeli ktos zdobędzie dostęp do routera, albo innego kompa w Twojej sieci...
Chodzi mi o zagrożenia spoza mojej sieci. Bo tate raczej nie podejrzewam o to że mnie zhackuje.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A jeśli wejdzie "przez tatę"?
Tata nie uruchamia żadnych dziwnych stron, poza tym ma firewalla i antywirusa.
Nikogo kompetentnego? Jedyna odpowiedź jaką tutaj otrzymałem to "tak", ale zadałem kilka pytań więc nawet nie wiem czego dotyczy to "tak".
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
A jakiej odpowiedzi oczekujesz?
Odpowiedź na twoje pytania pojawiła się w tym wątku.
Bezpośrednio z zewnątrz nikt się nie podłączy bez forwardingu na routerze, masz rację.
Ale jeśli w jakiś sposób uda mu się zdobyć dostęp do któregokolwiek z urządzeń w twojej sieci to wtedy może się łączyć korzystając z tego urządzenia (może to być nawet komórka podłączona do wifi) . I taki jest sens blokowania połączeń przychodzących.
Jest to tylko jedna z warstw zabezpieczeń w sieci ale w razie gdyby komuś udało się przełamać inne to wtedy to dodatkowe zabezpieczenie może uniemożliwić bądź utrudnić atak.
Chcesz aby ktoś napisał że firewall jest zbędny?
Odpowiedź na twoje pytania pojawiła się w tym wątku.
Bezpośrednio z zewnątrz nikt się nie podłączy bez forwardingu na routerze, masz rację.
Ale jeśli w jakiś sposób uda mu się zdobyć dostęp do któregokolwiek z urządzeń w twojej sieci to wtedy może się łączyć korzystając z tego urządzenia (może to być nawet komórka podłączona do wifi) . I taki jest sens blokowania połączeń przychodzących.
Jest to tylko jedna z warstw zabezpieczeń w sieci ale w razie gdyby komuś udało się przełamać inne to wtedy to dodatkowe zabezpieczenie może uniemożliwić bądź utrudnić atak.
Chcesz aby ktoś napisał że firewall jest zbędny?
A nie jest zbędny? Jak nie ustawię port forwardingu to czym mam ustawione blokowanie połączeń przychodzących czy nie, i tak nikt się nie połączy z żadnym moim zewnętrznym portem.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@Screen wiesz jak mówią: "Mądrej głowie dość dwie słowie".
No niestety ale odpowiedź "tak" jest zbyt ogólna jak na tak rozbudowany temat, dlatego się dopytuje. Poza tym któżby zdołał złamać najnowsze zabezpieczenia i włamać się z poziomu mojej sieci? Musiałby to być jakiś geniusz.