System nie wykrywa skanera Microtek 2700
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
System nie wykrywa skanera Microtek 2700
No to tak: padł mi Windows (nie płaczę), chcę zeskanować negatywy pożyczonym skanerem. Po zebraniu różnych informacji, metodą prób i błędów (Ubuntu to dla mnie nowość, uczę się), ściągnęłam program Wine + Winetricks i zainstalowałam CyberViewX (z tego, co przeczytałam to chyba jedyny program, który współpracuje z tym modelem skanera, osoba, która kiedyś coś z nim skanowała używała właśnie tego). Mam jeszcze SilverFast. Próbowałam wiele razy w różnych portach, ale system nie wykrywa skanera. Próbowałam najpierw otworzyć program, potem podłączyć skaner, później na odwrót, nic. Inne urządzenia działają normalnie i system od razu je wykrywa. Gdy podłączam skaner, nie wydaje żadnych dźwięków.
Niby ten Microtek jest pod XP, ale czytałam, że innym udało się też z niego korzystać mając 7. Drugi mój system, który się nie chce uruchomić to właśnie Windows 7 (na tym samym komputerze). A, dzisiaj specjalnie kupiłam nowy kabel USB, bo pomyślałam, że może to w nim tkwi problem. I w sumie Cyber... zmienił komunikat: nie ma już info, że nie wykrywa skanera, tylko że nie może się z nim połączyć. SilverFast nie wykrywa w ogóle.
Co mam zrobić, żeby to wszystko skoordynować i żeby skaner zadziałał? Potrzebne mi jakiekolwiek wskazówki, walczę z tym trzeci dzień.
Mam Ubuntu 12.04 (32-bit).
Niby ten Microtek jest pod XP, ale czytałam, że innym udało się też z niego korzystać mając 7. Drugi mój system, który się nie chce uruchomić to właśnie Windows 7 (na tym samym komputerze). A, dzisiaj specjalnie kupiłam nowy kabel USB, bo pomyślałam, że może to w nim tkwi problem. I w sumie Cyber... zmienił komunikat: nie ma już info, że nie wykrywa skanera, tylko że nie może się z nim połączyć. SilverFast nie wykrywa w ogóle.
Co mam zrobić, żeby to wszystko skoordynować i żeby skaner zadziałał? Potrzebne mi jakiekolwiek wskazówki, walczę z tym trzeci dzień.
Mam Ubuntu 12.04 (32-bit).
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: System nie wykrywa skanera Microtek 2700
Przydałoby się sprawdzić to na nowszej wersji Ubuntu...
Póki co podaj co pojawia się w dmesg po podłączeniu skanera.
Jeśli chodzi o windowsowe oprogramowanie, to raczej nie będzie działało jeśli skaner wpierw nie zadziała w Ubuntu. (Możliwe też, że w ogólne nie będzie działało, że względu na specyfikę korzystania z urządzenia)
Póki co podaj co pojawia się w dmesg po podłączeniu skanera.
Jeśli chodzi o windowsowe oprogramowanie, to raczej nie będzie działało jeśli skaner wpierw nie zadziała w Ubuntu. (Możliwe też, że w ogólne nie będzie działało, że względu na specyfikę korzystania z urządzenia)
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za odpowiedź. Wpisałam polecenie, wyświetla się to:
http://wklej.to/ppWzI
Czy ew. aktualizacja systemu ma jakiś wpływ na wykrywanie/ niewykrywanie skanera?
http://wklej.to/ppWzI
Czy ew. aktualizacja systemu ma jakiś wpływ na wykrywanie/ niewykrywanie skanera?
- mario_7
- Administrator
Podaj jeszcze takie polecenia gdy skaner jest podłączony:
Teoretycznie im nowsze wersja systemu tym więcej urządzeń obsługuje i tym lepiej je obsługuje.
Kod: Zaznacz cały
scanimage -L
lsusb
-
- Piegowaty Guziec
- mario_7
- Administrator
To najwyraźniej tak rzadkie urządzenie, że chyba nikt się jeszcze nie pokusił o jego uruchamianie pod Ubuntu, a przynajmniej się czymś takim nie pochwalił.
Pozostaje jeszcze kontakt z producentem - może on wie jak je uruchomić pod Linuksem.
Pozostaje jeszcze kontakt z producentem - może on wie jak je uruchomić pod Linuksem.