jak ustawić konieczność podania (osobnego) hasła by edytować jeden, konkretny plik?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
thepanone
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

jak ustawić konieczność podania (osobnego) hasła by edytować jeden, konkretny plik?

Post autor: thepanone »

(Uwaga, jestem świeżym użytkownikiem linux, więc może kombinuję nie w tę stronę).

(Jestem uzależniony od klikania w przeglądarkach w trakcie pracy w strony, które mnie rozpraszają: polityka, news, sport, nie ważne. To jest choroba. W windowsie ustawiłem sobie kontrolę rodzicielską, skonfigurowałem whitelist i ustawiłem trudne hasło, które wydrukowałem na kartce papieru, którą trzymam w piwnicy (pracuję w domu), by wejście na głupią stronę zmuszało mnie do użycia większej liczby mięśni niż palca wskazującego. )

W ubuntu znalazłem program dnsmasq, gdzie ustawiam ograniczenia stron w pliku /etc/dnsmasq.conf.

I chciałbym móc ten jeden plik modyfikować po podaniu specjalnego hasła, nawet gdy otwiera go sudo.

Czy jest to możliwe?
Awatar użytkownika
KOWBI
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: jak ustawić konieczność podania (osobnego) hasła by edytować jeden, konkretny plik?

Post autor: KOWBI »

thepanone pisze:(Uwaga, jestem świeżym użytkownikiem linux, więc może kombinuję nie w tę stronę).

(Jestem uzależniony od klikania w przeglądarkach w trakcie pracy w strony, które mnie rozpraszają: polityka, news, sport, nie ważne. To jest choroba. W windowsie ustawiłem sobie kontrolę rodzicielską, skonfigurowałem whitelist i ustawiłem trudne hasło, które wydrukowałem na kartce papieru, którą trzymam w piwnicy (pracuję w domu), by wejście na głupią stronę zmuszało mnie do użycia większej liczby mięśni niż palca wskazującego. )

W ubuntu znalazłem program dnsmasq, gdzie ustawiam ograniczenia stron w pliku /etc/dnsmasq.conf.

I chciałbym móc ten jeden plik modyfikować po podaniu specjalnego hasła, nawet gdy otwiera go sudo.

Czy jest to możliwe?
Jest kilka sposobów na szyfrowanie. Zainteresuj się GnuPG, Openssl. Ubuntu powinno mieć pakiet seahorse-plugins. Jak nie masz to komenda

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install seahorse-plugins

załatwi sprawę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”