(Uwaga, jestem świeżym użytkownikiem linux, więc może kombinuję nie w tę stronę).
(Jestem uzależniony od klikania w przeglądarkach w trakcie pracy w strony, które mnie rozpraszają: polityka, news, sport, nie ważne. To jest choroba. W windowsie ustawiłem sobie kontrolę rodzicielską, skonfigurowałem whitelist i ustawiłem trudne hasło, które wydrukowałem na kartce papieru, którą trzymam w piwnicy (pracuję w domu), by wejście na głupią stronę zmuszało mnie do użycia większej liczby mięśni niż palca wskazującego. )
W ubuntu znalazłem program dnsmasq, gdzie ustawiam ograniczenia stron w pliku /etc/dnsmasq.conf.
I chciałbym móc ten jeden plik modyfikować po podaniu specjalnego hasła, nawet gdy otwiera go sudo.
Czy jest to możliwe?
jak ustawić konieczność podania (osobnego) hasła by edytować jeden, konkretny plik?
- KOWBI
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: jak ustawić konieczność podania (osobnego) hasła by edytować jeden, konkretny plik?
Jest kilka sposobów na szyfrowanie. Zainteresuj się GnuPG, Openssl. Ubuntu powinno mieć pakiet seahorse-plugins. Jak nie masz to komendathepanone pisze:(Uwaga, jestem świeżym użytkownikiem linux, więc może kombinuję nie w tę stronę).
(Jestem uzależniony od klikania w przeglądarkach w trakcie pracy w strony, które mnie rozpraszają: polityka, news, sport, nie ważne. To jest choroba. W windowsie ustawiłem sobie kontrolę rodzicielską, skonfigurowałem whitelist i ustawiłem trudne hasło, które wydrukowałem na kartce papieru, którą trzymam w piwnicy (pracuję w domu), by wejście na głupią stronę zmuszało mnie do użycia większej liczby mięśni niż palca wskazującego. )
W ubuntu znalazłem program dnsmasq, gdzie ustawiam ograniczenia stron w pliku /etc/dnsmasq.conf.
I chciałbym móc ten jeden plik modyfikować po podaniu specjalnego hasła, nawet gdy otwiera go sudo.
Czy jest to możliwe?
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install seahorse-plugins
załatwi sprawę.