Pytania dotyczące aktualizacji po instalacji Ubuntu 16.04.1..

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Pytania dotyczące aktualizacji po instalacji Ubuntu 16.04.1..

Post autor: Miecz34 »

Witam!

Jestem dosyć świeżym użytkownikiem Ubuntu. Miałbym kilka pytań odnośnie instalacji i aktualizacji w Ubuntu. W związku z tym, że w sieci nie są podane szczegóły, to niestety problemy powodują pytania. Proszę o wyrozumiałość.

1. Pierwsze moje pytanie jest takie. Czy Ubuntu 16.04.1 jest w jakimś stopniu niestabilne i będą jeszcze jakieś poprawki w najbliższym czasie?

2. Czy przy instalacji Ubuntu, będąc na poziomie partycjonowania, ma znaczenie kolejność ustawianych partycji? Np. czy najpierw powinno się ustawić partycję przestrzeni wymiany, czy partycję, gdzie zainstalujemy system Ubuntu i dalej partycję "home"? Czy jednak kolejność nie ma znaczenia?

3. Zauważyłem taką różnice. Nie wiem dokładnie, może namieszałem coś z aktualizacjami i z tego względu tak się podziało. Chodzi mi o to, że jak ustawiłem lokalizację - Warszawa, ( będąc w innym kraju) otrzymałem mniej mega bajtów w aktualizacjach, tuż po instalacji. Wrażenie miałem takie, jakby jednak czegoś brakowało. Natomiast, gdy ustawiłem lokalizację stolicy państwa, w którym się znajduję, tych łatek w mega bajtach otrzymałem więcej. Czerpałem wiedzę z różnych forum na temat instalacji itp.. Więc jak to jest? Ma to znaczenie jaką lokalizację stolicy danego państwa ustawię, czy nie?

4. W jakiej kolejności powinno się aktualizować Ubuntu po świeżej instalacji? Czy powinno się po instalacji wejść w ustawienia systemu/oprogramowanie i aktualizacje/ oprogramowanie Ubuntu i zaznaczyć kod źródłowy? Dodatkowo, jaki serwer ustawić? Dla Polski, czy kraju w jakim się obecnie znajduję? Nie znam Ubuntu i po prostu nie wiem, czy to będzie miało wpływ na aktualizacje.

Następnie zakładka - inne oprogramowanie, czy powinno się zaznaczyć "fajką" Partnerzy Canonical (Programy spakietowane przez firmę Canonical dla jej partnerów? Czemu ma to służyć i czy konieczne jest zaznaczenie tego?

5. Nie potrafię powiedzieć, co było powodem takiej sytuacji. Sugerowałem się też poradą z tego forum - http://ubuntupolska.pl/ask/d/230-po-ins ... -16-04-lts.

Pytanie jest takie: Czy w aktualizacji otrzymam wszystkie potrzebne aktualizacje? Czy dodatkowo po aktualizacji, powinienem wykonać to polecenie w terminalu? Aktualizacja systemu do najnowszej wersji
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade?

Robiłem po aktualizacji dodatkowo właśnie wpisując te komendy w terminalu z tego poradnika. Może to błąd i przez to namieszałem w systemie? Dodatkowo instalowałem jeszcze to, wklepując tę komendę w terminalu - sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras? Czy słusznie? I takie szczegół, czy właśnie z tej paczki restricted-extras warto to instalować? Chodzi o Adobe Flash, czy nie powoduje zagrożenia dla bezpieczeństwa w przeglądarce Mozilla Firefox?

6. Kolejna kwestia, też nie mam pojęcia o co może chodzić. Oprogramowanie Ubuntu: Wchodzę tam, chcę zainstalować synaptic, czy firewall ufw lub cokolwiek innego. Nie wiem co powoduje to, że po iluś tam instalacjach i pobranych aktualizacjach, raz jest ten firewall w repozytoriach, raz go nie ma, to samo z synaptic czy np. Unity Tweak Tool...? Od czego to zależy? Nie mam pojęcia co robię źle, czy po prostu instalacja mi źle "siadła"? Zła kolejność partycjonowania? Czy coś jeszcze innego? Co rusz po świeżej instalacji i pobranych aktualizacjach, wyskakuje mi jakiś błąd systemu. Np. widnieje mi znak drogowy - zakaz wjazduw prawym górnym rogu, na wysokości daty i godziny itd..Co robię źle?

Informacje odnośnie różnych rzeczy, nie tylko są rozsiane po internecie.. Brak po prostu konkretów. Jakby zostało wszystko wyjaśnione, to by nie było niepotrzebnych pytań po 100 razy. Pomożecie? Prosiłbym wytłumaczyć mi łopatologicznie.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Problem po instalacji Ubuntu 16.04.1..

Post autor: Tomfoc »

Książkę trzeba napisać aby odpowiedzieć na wszystkie pytania - zasada na forum jest taka, że jeden problem w jednym temacie się rozwiązuje.
Co do Ubuntu 16.04.1 i jego stabilności - w teorii system jest stabilny i powinno wszystko grać. Jednakże systemy (te o nazwie zaczynającej się na literkę W również) zawsze są w jakimś stopniu "niedorobione". Po to właśnie są aktualizacje i poprawki. Wersja 16.04.1 ma wsparcie przez 5 lat, więc jeszcze mnóstwo aktualizacji i poprawek dostanie.
Co do kolejności partycji - nie ma to znaczenia. Chyba, że komuś zależy na szybkości wynikającej z tego, że dane na dysku są zapisywane bliżej lub dalej krawędzi talerzy, a więc są minimalne różnice w czasie dostępu. Chodzi tutaj o tysięczne części sekundy. Ale są tacy, którzy zwracają na to uwagę.
Co do różnych serwerów - wydaje mi się, że wszystkie zawierają te same pakiety. Zmieniać można po to, by zyskać na szybkości transferu.
Co do sposobu aktualizowania systemu - jestem zwolennikiem unikania wszystkich klikalnych rozwiązań, które mogą być zastąpione prostymi poleceniami w terminalu.
Aktualizuj system tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt update
Jeżeli dostaniesz info, że są jakieś aktualizacje, to:

sudo apt upgrade
Jeżeli wyświetli komunikat, że jakieś pakiety zostały wstrzymane, to:

sudo apt full-upgrade
Co do Partnerów Canonical - jeśli chcesz mieć dostęp do dodatkowych pakietów (np. skype), to włącz.
Co do źrodłowych pakietów - jeśli z nich potrafisz korzystać i robisz to, to je włącz, jeśli nie, to odptaszkuj.
Co do pakietu ubuntu-restricted - jeśli go potrzebujesz (flash np.) to instaluj.
Dodam jeszcze, że korzystanie z wynalazków typu Centrum Oprogramowania, to szukanie kłopotów. Ja instaluję pakiety w terminalu, używam też synaptica z dodatkowym pakietem o nazwie apt-xapian-index.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 19:28 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darek334
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: darek334 »

Pytań nie ma głupich a te najprostsze są najważniejsze, ponieważ nie mam czasu odpowiem wstępnie, bo na tak konkretne pytanie trzeba poświecić więcej czasu i odpowiedź może pojawić się długo :
1. Nie ma gwarancji na brak zapaści jest tu za dużo elementów, aby temu zapobiec , wystarczy usterka sprzętu itp, częste aktualizacje świadczą o stabilności systemu i jego rozwijaniu.
2. Podobno ma są twierdzenia że partycja najczęściej używana powinna znajdować sie na środku talerza , w przypadku magazynów talerzowych w szczególnych sytuacjach tą partycją może być partycja wymiany.
3/4. Pierwsze to aktualizacje językowe.
5. Zauważyłem że lepiej jest zainstalować nowy system niż aktualizować , dodane oprogramowanie, sterowniki , repozytoria sprawiają problem dla nowego systemu.
6. Być może raz jest wspierane raz nie.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Bardzo się cieszę, że podeszliście poważnie do moich pytań. Nie chodzi mi o to, żeby wszystko było perfekcyjnie... Coś czasem nie zadziała w czasie instalacji, lub po niej. To normalne. Lata pracowałem na Windowsie, instalowałem wiele razy. Ubuntu jest według mnie jak i też zapewne innych o wiele lepsze, wolne oprogramowanie, aktualizacje nie instalują się nie wiadomo ile jak w Windowsie itd itp.. Chodzi mi o to, żeby to co potrzebuję zainstalować, działało, żeby mi się nie pojawiały te błędy systemu po złym zabraniu się za aktualizacje systemu Ubuntu.

Tomfoc - Pytałem o stabilność wersji 16.04.1, bo pomyślałem w pewnym momencie, że robie powiedzmy wszystko dobrze, tylko ta wersja zaczyna coś "świrować" i trzeba większej wiedzy, żeby to ogarnąć.

Aktualizacje: Po świeżej instalacji klikałem na samej górze w pasku Unity, na logo Ubuntu i tam wpisywałem nazwę aktualizacje oprogramowania, po wyszukaniu zawsze coś mi tam znalazło. Widocznie różnie z tym bywało, przez to, że namieszałem z instalacją czegoś innego.

Teraz takie pytanie do Ciebie.. Z tego względu, że jestem początkującym użytkownikiem, pozwól, że dopytam się o ten konkretny szczegół. Więc nie klikać na pasek Unity i tam nie wyszukiwać aktualizacji, tylko od razu na samym początku wklepać w terminalu sudo apt update ? Odnośnie drugiej komendy - sudo apt upgrade, sugerujesz, że kiedy na pasku Unity pojawi się logo z aktualizacjami to nie klikać na nie, tylko przejść do terminala i wklepać tą drugą komendę podaną przez Ciebie? Przepraszam, jeżeli czegoś nie zrozumiałem, to bardzo bym Cie prosił wytłumacz mi raz jeszcze.

Pytanie mam jeszcze następujące - Czemu w repozytoriach nie mam ani firewall UFW do zainstalowania, synaptic, skype czy Unity Tweak Tool? Czy po wklepaniu tych komend w terminalu podanych przez Ciebie, powinno być wszystko w porządku?

Darek334 - Jak zainstalować aktualizacje językowe? Nieraz po świeżej instalacji pojawiło mi się okienko do instalacji językowych, nieraz nie. Czyli najpierw to? a potem reszta tak? Też wychodzę z założenia, że instalację wolę robić na czystym dysku twardym.

Panowie, jeszcze jedna istotna dla mnie sprawa. Mam kartę graficzną Nvidię. Mogę z niej korzystać jak i też z karty graficznej, zintegrowanej z płytą główną. Czy przed instalacją kabel od monitora powinien być podpięty do karty graficznej zintegrowaną z płytą główną, czy bez obaw mogę podpiąć od razu przed rozpoczęciem instalacji do karty graficznej Nvidia? Oczywiście, jasna sprawa, że na wyłączonym kompie, pisze tak, żebyście nie pomyśleli, że jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o komputery. :)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 17:30 przez Miecz34, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darek334
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Pakiet językowy instaluje się banalnie prosto tu jest film do 14tki ale mechanizm jest analogiczny, żeby zadziałał z automatu musi byc połączenie internetowe. W 1.30min dodajemy interesujący nas język. Dodam że te pakiety dotyczą tylko systemu i zdaje sie programów z repozytoriów. System Wide znaczy w całym systemie.
Od razu do tej którą będziesz używał czyli do Nvidia jak sądzę , po za tym z tego co zanotowałem zintegrowana powinna być automatycznie wyłączona przy dedykowanej chyba że coś się zmieniło.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki za podesłanie filmiku. Jak już pisałem jestem bardzo niezorientowany o co chodzi z niektórymi rzeczami w Ubuntu i z tego względu chcę wiedzieć na 100%.

Czy po takiej instalacji pakietu językowego, konieczny jest restart systemu, pomimo tego, że np. takie info na pulpicie się nie pojawi? To też mnie bardzo interesuje, a lubię wiedzieć po prostu w 100% co i jak.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Więc najpierw instalacja pakietów językowych. No dobra. Ale co z aktualizacjami? Czy tak jak mi sugerował Tomfoc, żeby wklepywać komendy zasugerowane przez niego w terminalu? Czy czekać na pojawienie się aktualizacji na pasku Unity po lewej stronie? Czy może wchodzić od razu po świeżej instalacji w logo i wymusić, żeby mi w tym momencie wyszukał aktualizacji?

Darek334, mógłbyś mi konkretnie wyjaśnić, dlaczego pakiety językowe, powinno się instalować jako pierwsze?
Awatar użytkownika
darek334
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie twierdze że jako pierwsze ale często poszukiwane na forum. Co do tych poleceń to nie mam zdania . Aktualizację możesz wywołać wybierając górną pozycję about computer i przycisk na dole po prawej stronie. Moge natomiast potwierdzic uniwefsalność poleceń bo noe trzeba ich szukac, wiec warto zapoznac sie z niektórymi.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Rozumiem. Kolejna sprawa z tymi aktualizacjami. Czy jak wywołam aktualizację, wyszuka mi i zaktualizuję po świeżej instalacji system, to te komendy zasugerowane przez Tomfoc, sudo apt update, sudo apt upgrade, sudo apt full-upgrade, również powinienem po takiej aktualizacji, otworzyć terminal, wpisać i zainstalować? Czy w tej wywołanej już przeze mnie aktualizacji, one będą kompletne i wklepywanie tych komend w terminalu podane przez Tomfoc, nie będzie potrzebne? Pytam, bo mogja tak robiłem po aktualizacji, dodatkowo jeszcze wklepywałem polecenia w terminalu, a być może to był błąd z mojej strony i namieszałem sobie przez to w systemie i z tego względu, za każdym razem po instalacji miałem jakieś błędy.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Musisz zdawać sobie sprawę z tego, że te wszystkie klikalne programy służące do aktualizacji systemu, do instalowania programów (pakietów) to są tylko graficzne nakładki na terminalowego apta. Ja instalując system, już na samym początku łącze się z netem i wybieram język polski. Wtedy system jest całkowicie spolszczony, bo w trakcie instalacji instalator pobiera z sieci pakiety spolszczające. Po zakończeniu instalacji jedynie usuwam wszystkie inne lokalizacje (poza polskim oczywiście). Te automatyczne przypominajki i możliwości aktualizowania systemu wyłączam natychmiast, bo radzę sobie bez nich a niepotrzebnie zużywają zasoby. Nie jestem już młodzikiem, ale też nie jestem na tyle stary aby zapomnieć raz dziennie wywołać polecenie sudo apt update. Dlaczego w twoim systemie nie można zainstalować programów takich jak synaptic - nie wiem. Wygląda na to, że coś masz skopane. Wersja 16.04.1 wydana została jakiś czas temu a w tzw. międzyczasie wyszło już sporo aktualizacji. Logiczne jest, że jak dzisiaj zainstalujesz wersję 16.04.1 to te aktualizacje musisz doinstalować. Za jakiś czas wyjdzie 16.04.2 i to będzie taka nowsza wersja 16.04, zawierająca najnowsze aktualizacje.
Pytasz czy mogłeś coś spi..ć robiąc aktualizację programem graficznym a później w terminalu. Nie, nie mogłeś niczego popsuć.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tomfoc, Mogę mieć podłączony kabel do internetu instalując system? Czy raczej zaleca się jego wyłączenie? Jeszcze raz zapytam, czy będzie różnica w aktualizacjach, jeżeli podczas instalacji systemu dam inną lokalizację stolicy, niż w tej, której obecnie się znajduje?

Czyli rozumiem, że usuwasz wszystkie inne języki, wchodząc w ustawienia systemu/języki?

Wspomniałem w swoim bodajże pierwszym poście, jeżeli chodzi o brak instalacji synaptica, firewalla UFW itd, to być może było powodem namieszania aktualizacji w systemie, bo bez powodu mi błędy nie wyskakiwały, Bywało tak, że po instalacji i zainstalowaniu aktualizacji, kiedy nie namieszałem, synaptic, firewall ufw czy skype, był i zainstalowałem bez problemu. Po prostu coś robiłem źle i namieszałem z instalacją.

No mogłem skopać, bo jak dostałem aktualizacje a później jeszcze wklepywałem w terminalu dodatkowe komendy, chyba te, które Ty wpisałeś w swoim poście...To bez powodu błędy mi się nie pojawiały same od siebie. No na logike, jeżeli coś zainstalowałem dwa razy, o ile jest taka możliwość w Ubuntu, tak czy tak namieszałem z czymś. Nie instalowałem na początku nigdy po świeżej instalce jakiś dodatkowych rzecz, tylko robiłem tak.... Wymuszałem aktualizacje, coś mi tam pobrało, zainstalowało. Później wklepałem w terminalu sudo-apt-update, czy upgrade, może najpierw dałem sudo apt upgrade zamiast najpierw update? Nie pamiętam. Następnie wklepywałem polecenie w terminalu sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras, tylko tak jak tu wkleiłem, tak wklepywałem w terminalu jako całość. A może powinno być najpierw sudo apd get install, wpisanie hasła i potem ubuntu restricted extras, tylko nie wiem czy z samym ubuntu na początku, czy jednak trzeba jeszcze dodać sudo? i pownno to wyglądać sudo ubuntu restricted extras? No niestety, doświadczeni użytkownicy nie przywiązują do tego uwagi i początkujący użytkownik się gubi i źle coś wpisuje a potem robi się problem. W ten sposób właśnie robiłem i za każdym razem jakiś błąd systemu, czy to zaraz przy starcie czy normalnie w trakcie pracy.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Instalując system powinieneś mieć połączenie z netem po to, by instalator mógł pobrać pakiet językowe i tzw. oprogramowanie firm trzecich. Kabel sieciowy możesz mieć włączony - ja instaluję wykorzystując wi-fi.
Tak, wchodzę w te ustawienia językowe i (w zależności od systemu i środowiska graficznego) usuwam (odptaszkowuję) wszystko poza polskim.
Nie pamiętam jak to jest w Ubuntu (nie chce mi się sprawdzać) ale chyba nie da się ponownie zainstalować pakietu (zakładam, że user nie będzie tego wymuszał), bo apt wyświetli komunikat, że "pakiet jest już zainstalowany".
Co do sudo - aby cokolwiek zainstalować w systemie, albo wykonać operacje na plikach czy katalogach znajdujących się poza katalogiem domowym użytkownika, trzeba nabyć prawa administratora. Robi się to dając sudo na początku komendy - np. sudo update-grub. Jak wpiszesz to sudo, to system zarząda hasła aby sprawdzić, czy masz uprawnienia do bycia administratorem. Jeżeli wpiszesz poprawnie hasło, to komenda zostanie wykonana. Tak więc robi się:
sudo jakieś_polecenie <enter>
system zapyta o hasło
wpisujesz_hasło <enter>
Musisz zwracać uwagę na nazwy instalowanych pakietów, bo jeśli wpiszesz polecenie
sudo apt install ubuntu restricted extras
to apt "pomyśli", że chcesz instalować trzy pakiety o nazwach ubuntu, restricted i extras.
No i jeszcze jedno: w starszych wersjach apta trzeba było wpisywać polecenia tak:
sudo apt-get update, sudu apt-get upgrade, sudo apt-get install itp.
Teraz robi się to prościej:
sudo apt update, sudo apt upgrade, sudo apt install. Starsza forma nadal jest obsługiwana.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 20:01 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No tak.. W takim razie wychodzi na to, że ... sam już nie wiem, złą kolejność tych komend wklepywałem w terminalu? Jakoś tak, bo bez niczego błąd się przecież nie wziął.

Tomfoc, mógłbyś mi jaśniej wytłumaczyć o co chodziło Ci w poście kilka wstecz? Napisałeś że jak dostanę info, że są jakieś aktualizacje, to, żeby wklepać w terminalu sudo apt upgrade? Nie rozumiem tego za bardzo, co mi chciałeś przekazać? Zrozumiałem jeżeli na pasku Unity pojawią sie aktualizacje, to żeby nie instalować, tylko wklepać tą podaną przez Ciebie komendę...? Niezbyt logiczne mi się to wydało, ale być może miałeś co innego na myśli.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja cały czas piszę o terminalowym aktualizowaniu systemu. Kiedyś (wyżej o tym już napisałem) używało się składni
sudo apt-get update
Wpisanie tej komendy powodowało, że apt sprawdzał jakie są wersje pakietów w repozytoriach i porównywał je z wersjami pakietów zainstalowanych. Jednakże w żaden sposób nie informował czy są jakieś aktualizacje do pobrania. Aby to sprawdzić trzeba było wydać drugie polecenie tj.:
sudo apt-get upgrade
i często się okazywało, że żadnych aktualizacji nie ma. W nowszej wersji apta wydaje się polecenie
sudo apt update
i jeśli aktualizacje są, to apt po tym poleceniu nas informuje o liczbie pakietów, które można zaktualizować, a jeśli aktualizacji nie ma, to też nas poinformuje pisząc komunikat, że wszystkie pakiety są aktualne. Tę właśnie informację miałem na myśli. Nie trzeba wpisywać drugiego polecenia tj.
sudo apt upgrade
aby się dowiedzieć czy są aktualizacje.

Tutaj jest "żywy przykład":

sudo apt update
[sudo] hasło użytkownika tomek: 
Stary:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety InRelease                                  
Stary:2 http://archive.canonical.com/ubuntu yakkety InRelease                                  
Stary:3 http://ppa.launchpad.net/atareao/atareao/ubuntu yakkety InRelease                      
Stary:4 http://security.ubuntu.com/ubuntu yakkety-security InRelease                           
Pobieranie:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates InRelease [94,5 kB]
Stary:6 http://ppa.launchpad.net/haecker-felix/gradio-daily/ubuntu yakkety InRelease    
Stary:7 http://ppa.launchpad.net/linrunner/tlp/ubuntu yakkety InRelease                    
Stary:8 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu yakkety InRelease             
Stary:9 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-backports InRelease
Pobieranie:10 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/main amd64 Packages [77,0 kB]
Pobieranie:11 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/universe amd64 Packages [35,0 kB]
Pobieranie:12 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/universe i386 Packages [35,0 kB]
Pobrano 241 kB w 2s (90,3 kB/s)                            
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Wszystkie pakiety są aktualne.
Polecenie to od razu informuje, że wszystkie pakiety są aktualne

sudo apt-get update
Stary:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu yakkety-security InRelease                           
Stary:4 http://archive.canonical.com/ubuntu yakkety InRelease                                  
Stary:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates InRelease                          
Stary:6 http://ppa.launchpad.net/haecker-felix/gradio-daily/ubuntu yakkety InRelease
Stary:7 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-backports InRelease              
Stary:8 http://ppa.launchpad.net/linrunner/tlp/ubuntu yakkety InRelease              
Stary:9 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu yakkety InRelease
To polecenie nie informuje nas czy aktualizacje są, czy też nie.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Nie ma znaczenia, czy w trakcie instalacji jest połączenie z internetem. Po instalacji można zainstalować aktualizacje i efekt będzie taki sam.

Nie ma znaczenia wybór stolicy. Aktualizacje na wszystkich serwerach są takie same, to są serwery lustrzane i chodzi jedynie o szybkość transferu.

Nie ma znaczenia liczba języków i sposób ich instalacji. Zawsze można dodać lub usunąć dany język.

Zamieszanie wprowadzasz sobie sam, bo nie zaczynasz od podstaw, od poczytania jak używać polecenia apt i do czego jest sudo, tylko kopiujesz bezwiednie polecenia z internetu ;)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A z tą "stolicą" to chodzi chyba o wybór strefy czasowej :roll:
Prawdziwy skarb dla początkujących znajduje się tutaj: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tomfoc pisze:Ja cały czas piszę o terminalowym aktualizowaniu systemu. Kiedyś (wyżej o tym już napisałem) używało się składni
sudo apt-get update
Wpisanie tej komendy powodowało, że apt sprawdzał jakie są wersje pakietów w repozytoriach i porównywał je z wersjami pakietów zainstalowanych. Jednakże w żaden sposób nie informował czy są jakieś aktualizacje do pobrania. Aby to sprawdzić trzeba było wydać drugie polecenie tj.:
sudo apt-get upgrade
i często się okazywało, że żadnych aktualizacji nie ma. W nowszej wersji apta wydaje się polecenie
sudo apt update
i jeśli aktualizacje są, to apt po tym poleceniu nas informuje o liczbie pakietów, które można zaktualizować, a jeśli aktualizacji nie ma, to też nas poinformuje pisząc komunikat, że wszystkie pakiety są aktualne. Tę właśnie informację miałem na myśli. Nie trzeba wpisywać drugiego polecenia tj.
sudo apt upgrade
aby się dowiedzieć czy są aktualizacje.

Tutaj jest "żywy przykład":

sudo apt update
[sudo] hasło użytkownika tomek: 
Stary:2 http://archive.canonical.com/ubuntu yakkety InRelease                                  
Stary:4 http://security.ubuntu.com/ubuntu yakkety-security InRelease                           
Pobieranie:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates InRelease [94,5 kB]
Stary:7 http://ppa.launchpad.net/linrunner/tlp/ubuntu yakkety InRelease                    
Stary:8 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu yakkety InRelease             
Stary:9 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-backports InRelease
Pobieranie:10 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/main amd64 Packages [77,0 kB]
Pobieranie:11 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/universe amd64 Packages [35,0 kB]
Pobieranie:12 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates/universe i386 Packages [35,0 kB]
Pobrano 241 kB w 2s (90,3 kB/s)                            
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Wszystkie pakiety są aktualne.
Polecenie to od razu informuje, że wszystkie pakiety są aktualne

sudo apt-get update
Stary:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu yakkety-security InRelease                           
Stary:4 http://archive.canonical.com/ubuntu yakkety InRelease                                  
Stary:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-updates InRelease                          
Stary:7 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu yakkety-backports InRelease              
Stary:8 http://ppa.launchpad.net/linrunner/tlp/ubuntu yakkety InRelease              
Stary:9 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu yakkety InRelease
To polecenie nie informuje nas czy aktualizacje są, czy też nie.
W tym poście wcześniej w którym zasugerowałeś te komendy, zrozumiałem, że trzeba je 3 po kolei wpisać i zainstalować. Tak to bywa, jak się jest początkującym. Mnie nie chodziło o to czy są aktualizacje czy nie, tylko bardziej o to, czy dodatkowo mam wklepywać te komendy w terminalu podane przez Ciebie już po jakieś tam wymuszonej lub też nie aktualizacji, która pojawia się na pasku Unity. Więc zapytam o jeszcze jeden szczegół, żeby nie mieć wątpliwości, jeżeli zaktualizuje mi system poprzez wymuszenie bądź też nie na pasku Unity gdy pojawi się aktualizacja, to już więcej mam nie wklepywać w terminalu sudo apt update? A co z komendą - sudo apt full-upgrade? kiedy ją stosować? jeżeli jakieś pakiety zostały wstrzymane, ale co to znaczy? w jakich okolicznościach wklepywać tę komendę w terminalu? Wybacz, ale nie wszystko jest dla mnie tak od razu oczywiste.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

mario_7 pisze:Nie ma znaczenia, czy w trakcie instalacji jest połączenie z internetem. Po instalacji można zainstalować aktualizacje i efekt będzie taki sam.

Nie ma znaczenia wybór stolicy. Aktualizacje na wszystkich serwerach są takie same, to są serwery lustrzane i chodzi jedynie o szybkość transferu.

Nie ma znaczenia liczba języków i sposób ich instalacji. Zawsze można dodać lub usunąć dany język.

Zamieszanie wprowadzasz sobie sam, bo nie zaczynasz od podstaw, od poczytania jak używać polecenia apt i do czego jest sudo, tylko kopiujesz bezwiednie polecenia z internetu ;)
No tak mario_7, sam sobie narobiłem zamieszania poprzez wklepywanie czego popadnie w terminalu. Więc co wystarczy? zainstalować pakiety językowe po świeżej instalce, wymusić aktualizacje, bądź też czekać aż się pojawi i tyle tak? Oczywiście dodatki zainstaluję sobie jakie będę chciał.
Miecz34
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tomfoc pisze:A z tą "stolicą" to chodzi chyba o wybór strefy czasowej :roll:
Prawdziwy skarb dla początkujących znajduje się tutaj: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Dzięki wielkie za podesłanie linka, biorę się za czytanie. :roll:
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Wyjaśnię kiedy ma miejsce wstrzymanie pakietu. Otóż zdarza się, że masz pakiet o nazwie A i pojawia się jego aktualizacja. Ale opiekun pakietu dodał do zawartego w nim programu jakieś nowe funkcjonalności. Jednak aby te funkcjonalności mogły funkcjonować potrzebny jest pakiet B, którego do tej pory nie instalowałeś, bo nie było takiej potrzeby. Apt wtedy nie odważy się zainstalować tego nowego pakietu i wyświetli komunikat o wstrzymaniu. Użycie polecenia
sudo apt full-upgrade
albo w starszej składni
sudo apt dist-upgrade
spowoduje, że wszystkie pakiety zostaną zaktualizowane, a te nowe konieczne zostaną zainstalowane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”