Pytanie zielonego - Jak nadać prawa - ftp
Pytanie zielonego - Jak nadać prawa - ftp
Witam przychodzę do was drugi raz w tym miesiącu...
Tym razem z zapytaniem o ftp i permisje.
Jak mam nadać prawa użytkownikowi (sobie) do wszystkich folderów (typu /etc). Mam postawiony serwer na starym laptopie i chciałbym mieć dostęp do wszystkiego przez klienta ftp (filezilla) na drugim komputerze, niestety gdy chcę coś wrzucić na serwer mogę tylko i wyłącznie do /home a potem przenosić przez klienta ssh (putty)
Ostatnim razem jak próbowałem to zmieniłem właściciela wszystkich folderów i się niestety wszystko posypało.
Tym razem z zapytaniem o ftp i permisje.
Jak mam nadać prawa użytkownikowi (sobie) do wszystkich folderów (typu /etc). Mam postawiony serwer na starym laptopie i chciałbym mieć dostęp do wszystkiego przez klienta ftp (filezilla) na drugim komputerze, niestety gdy chcę coś wrzucić na serwer mogę tylko i wyłącznie do /home a potem przenosić przez klienta ssh (putty)
Ostatnim razem jak próbowałem to zmieniłem właściciela wszystkich folderów i się niestety wszystko posypało.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Pytanie zielonego - Jak nadać prawa - ftp
Prawdę mówiąc to co chcesz zrobić, to logować się na konto roota przez FTP - co do zasady fatalny pomysł i nigdy nie powinno się tego robić, ale co kto lubi.
Nie na darmo katalogi systemowe mają uprawnienia takie, żeby zwykły użytkownik nie mógł ich przypadkowo modyfikować.
Nie na darmo katalogi systemowe mają uprawnienia takie, żeby zwykły użytkownik nie mógł ich przypadkowo modyfikować.
Zwykły użytkownik nie może wrzucać plików do /etc/init.d co ja akurat bym potrzebował, bo edycja w nano jest dla mnie uciążliwa, tak samo edycja bashrc itp.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Zawsze możesz wrzucić pliki do jakiegoś katalogu z prawami do zapisu a potem przez SSH skopiować je we właściwe miejsce.
Tak też jak na razie robię ale jest to czasem uciążliwe i chciałem tego uniknąć