Tylko niektóre strony www się ładują
Tylko niektóre strony www się ładują
Witam wszystkich serdecznie.
Rozpocząłem wczoraj korzystanie z Ubuntu 16.04. Na komputerze PC zakupionym z pewnego bióra.
W momencie kiedy odpaliłem przeglądarkę po krótkim czasie zorientowałem się że coś jest ewidentnie nie tak mianowicie :
Zarówno Mozilla jak i druga przeglądarka wyświetla jedynie 4 strony i to bez problemowo. Jest to Google, Facebook, YouTube, Wikipedia. Wszystkie inne traktuje tak jak by nie było internetu.
Poszedłem za ciosem i zainstalowałem system Windows 7 tam identyczny problem więc wróciłem do Ubuntu.
Wnioskuję zatem że wina leży po stronie hardware. Korzystam z pobiorowego PC ( może ma coś poblokowabe), chińskiej karty sieciowej WiFi USB, a internet czerpie z hot spota z telefonu.
Bardzo chciał bym rozwiązać problem lecz nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia połączenia na innym źródle internetu.
Co o tym myślicie moi drodzy ?
Wina systemu, PC , karty sieciowej USB, czy telefonu ?
Rozpocząłem wczoraj korzystanie z Ubuntu 16.04. Na komputerze PC zakupionym z pewnego bióra.
W momencie kiedy odpaliłem przeglądarkę po krótkim czasie zorientowałem się że coś jest ewidentnie nie tak mianowicie :
Zarówno Mozilla jak i druga przeglądarka wyświetla jedynie 4 strony i to bez problemowo. Jest to Google, Facebook, YouTube, Wikipedia. Wszystkie inne traktuje tak jak by nie było internetu.
Poszedłem za ciosem i zainstalowałem system Windows 7 tam identyczny problem więc wróciłem do Ubuntu.
Wnioskuję zatem że wina leży po stronie hardware. Korzystam z pobiorowego PC ( może ma coś poblokowabe), chińskiej karty sieciowej WiFi USB, a internet czerpie z hot spota z telefonu.
Bardzo chciał bym rozwiązać problem lecz nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia połączenia na innym źródle internetu.
Co o tym myślicie moi drodzy ?
Wina systemu, PC , karty sieciowej USB, czy telefonu ?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Tylko niektóre strony www się ładują
Możesz ping zrobić na dowolne strony, czy też tak wybiórczo działa?
Mogę ping zarówno te strony które się wczytuje jak i te które nie działają.
- mario_7
- Administrator
A jakieś utraty pakietów zaobserwowałeś?
Może jakiś konflikt w sieci lokalnej?
Jaki dokładnie komunikat zgłasza przeglądarka gdy nie może wczytać strony?
Może jakiś konflikt w sieci lokalnej?
Jaki dokładnie komunikat zgłasza przeglądarka gdy nie może wczytać strony?
No więc z tym ping to jednak bywa różnie, ponieważ jak sprawdzałem kilka dni temu to pingowalo elegancko wszystkoego strony natomiast dzisiaj, po wpisaniu komedy ping dla stron działających jak i nie działających terminal wywala komunikat. "Destination host unreachable"
Komunikat z przeglądarki to najczęściej "nie udało się nawiązać połączenia" a niekiedy jest to "nie odnaleziono serwera".
Po czym mogę poznać utratę pakietów ?
Komunikat z przeglądarki to najczęściej "nie udało się nawiązać połączenia" a niekiedy jest to "nie odnaleziono serwera".
Po czym mogę poznać utratę pakietów ?
- mario_7
- Administrator
Podepnij telefon do komputera i ustaw go w tryb Router USB. Czy wtedy też masz ten problem?
Czy sam telefon ma dostęp do wszystkich stron?
Błędy są typowe dla problemów z routerem - w tym momencie jest nim twój telefon, więc zacząłbym szukać w tym miejscu. Prawdopodobnie nie działa najlepiej jako punkt dostępowy do internetu...
Czy sam telefon ma dostęp do wszystkich stron?
Błędy są typowe dla problemów z routerem - w tym momencie jest nim twój telefon, więc zacząłbym szukać w tym miejscu. Prawdopodobnie nie działa najlepiej jako punkt dostępowy do internetu...