Instalacja na innej maszynie niż docelowa. mbr dysku i te sprawy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Instalacja na innej maszynie niż docelowa. mbr dysku i te sprawy
witam serdecznie i proszę o poradę.
mam pc z win7 i laptopa bez dysku. kupiłem 2.5' dysk dla laptopa, ale chcę go używać również w pc. i teraz proszę Was o pomoc. cel jaki jest to taki: na dysku zainstalowane jakieś ubuntu* ale tak, żeby nie było widoczne w opcjach rozruchu dla pc z win7, i żeby startowało na laptopie, ale instalacja musi być przeprowadzona gdy dysk znajduje się w desktopie. albo jak to zrobić żeby go potem usunąć z opcji dla rozruchu bo taka wiedza też by mi się przydała bo mam jakiegoś tam poprzedniego windowsa w opcjach rozruchu.
*jakie? w lapku jest 2x2.4 ghz i 2gb ramu. najnowsze się nada?
z góry dziękuje za pomoc
mam pc z win7 i laptopa bez dysku. kupiłem 2.5' dysk dla laptopa, ale chcę go używać również w pc. i teraz proszę Was o pomoc. cel jaki jest to taki: na dysku zainstalowane jakieś ubuntu* ale tak, żeby nie było widoczne w opcjach rozruchu dla pc z win7, i żeby startowało na laptopie, ale instalacja musi być przeprowadzona gdy dysk znajduje się w desktopie. albo jak to zrobić żeby go potem usunąć z opcji dla rozruchu bo taka wiedza też by mi się przydała bo mam jakiegoś tam poprzedniego windowsa w opcjach rozruchu.
*jakie? w lapku jest 2x2.4 ghz i 2gb ramu. najnowsze się nada?
z góry dziękuje za pomoc
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Instalacja na innej maszynie niż docelowa. mbr dysku i te sprawy
1.Odpal Ubuntu z płyty w trybie wypróbuj Ubuntu.
2.Sprawdź który dysk to który np. Ten z W7 to /dev/sda a ten do laptopa to /dev/sdb. Np. Komendą

3.Opdal instalator i przy partycjonowaniu wybierz Użycie innego rozwiązania

4.Ustal partycje na dysku od laptopa(pamiętaj o zrobieniu partycji EFI jeśli twój laptop ma UEFI np. FAT i 600mb zamontowane na /boot/efi/)

5.Resztę rób jak trzeba.
Jak coś było niezrozumiałe lub nie wiesz jak coś zrobić to napisz
PS Moim zdaniem lekkość nie zależy od wersji dystrybucji a od środowiska. Polecam wypróbować Ubuntu MATE 16.04 LTS.
2.Sprawdź który dysk to który np. Ten z W7 to /dev/sda a ten do laptopa to /dev/sdb. Np. Komendą
Kod: Zaznacz cały
lsblk

3.Opdal instalator i przy partycjonowaniu wybierz Użycie innego rozwiązania

4.Ustal partycje na dysku od laptopa(pamiętaj o zrobieniu partycji EFI jeśli twój laptop ma UEFI np. FAT i 600mb zamontowane na /boot/efi/)

5.Resztę rób jak trzeba.
Jak coś było niezrozumiałe lub nie wiesz jak coś zrobić to napisz

PS Moim zdaniem lekkość nie zależy od wersji dystrybucji a od środowiska. Polecam wypróbować Ubuntu MATE 16.04 LTS.
Coś tam czasem (ale rzadko) pomogę Ci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Zrobiłem jak napisałeś, działa tak jak chciałem, dziękuje bardzo mocno 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
W końcu komuś pomogłem

A jaki "smak" ubuntu wybrałeś?

A jaki "smak" ubuntu wybrałeś?

Coś tam czasem (ale rzadko) pomogę Ci ( ͡° ͜ʖ ͡°)