Wydłużenie czasu pracy na baterii

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Wydłużenie czasu pracy na baterii

Post autor: Fardorn »

Hej,

od dłuższego czasu nie korzystałem już z żadnej dystrybucji linuxa z uwagi na drastyczne różnice w czasie pracy mojego Asusa U36 (Windows ~10h vs Ubuntu 4-6h przy tej samej pracy - przeglądarka, office). Oczywiście było to już parę lat temu, więc optymistycznie zakładam, że na pewno dużo się w tym temacie zmieniło.

Moje pytanie do Was, jako doświadczonych użytkowników - co zrobić od razu po instalacji, żeby maksymalnie wydłużyć czas pracy na baterii? Czy też robić nie trzeba nic, bo wszystko jest super z optymalizowane na start? ;)

Notebook wyposażony jest również w dedykowaną kartę graficzną nvidia 610M, która jest mi całkowicie zbędna. Czy karta ta domyślnie jest wyłączona, a jeśli nie, to jak to wymusić? W biosie nie odnalazłem opcji, która z tego poziomu pozwalałaby się jej pozbyć.

Dodatkowa informacja, która może być przydatna, to notebook wyposażony jest w i5 drugiej generacji, więc nie jest to jakiś niezwykle energooszczędny typ.
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Architektura: x86_64

Re: Wydłużenie czasu pracy na baterii

Post autor: xwizard »

Praktycznie - niewiele się zmieniło. Głównie przez sterowniki do kart graficznych, oraz ogólną obsługę ACPI.
Na początek możesz sprawdzić jak wygląda zmiana prędkości procesora (cpufrequ). Może być tak, że nigdy nie schodzi na ten najniższy "bieg". Z mojego doświadczenia wynika, że to daje sporo.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Jeśli chodzi o wyłączenie karty graficznej, to należy zainstalować sterowniki + pakiet nvidia-prime i w ustawieniach NVidia wybrać zintegrowana kartę graficzną.

Co do dalszej optymalizacji - powertop jest narzędziem, które dużo pozwala ustawić.
Są jeszcze inne rozwiązania, ale prawdopodobnie przed nadmiernym kombinowaniem warto byłoby zacząć od gotowca - kernela od użytkownika e X t 7 3 wraz z jego skryptami. Poczytaj o tym.
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Fardorn »

Dziękuję za odpowiedzi. @mario_7 na pewno zaznajomię się z tematem.

Jako środowisko graficzne postawiłem na KDE. Domyślnie system wskazywał na ~5 godzin pracy przy preinstalowanym zarządzaniu energią. Skorzystałem z TLP, wyłączyłem preinstalowane zarządzenie i po uruchomieniu system wskazuje na 10 godzin pracy (bez żadnego dodatkowego oprogramowania). Niestety, po uruchomieniu przeglądarki i np. jednej zakładki z Youtube czas skraca się o ponad połowę, a wentylator działa na pełnych obrotach, czego na Windowsie 10 nie uświadczyłem. Dodatkowo pojawiły się problemy z wybudzaniem sprzętu - całkowicie się wysypuje.

TLP nie posiada GUI, więc póki co zostawiłem go przy domyślnych wartościach, a hibernację wyłączę do rozwiązania problemu.

Temat według mnie jest interesujący, a nie udało mi się odnaleźć "gotowca", także jeśli ktoś jeszcze miałby jakieś doświadczenia w tym zakresie, to proszę o informację. :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Zajrzyj tutaj: viewforum.php?f=216
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”