Inastalacja na UEFi. 1 system.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Inastalacja na UEFi. 1 system.

Post autor: Pardus »

Mam notebook Dell z UEFi i nie mogę zainstalować ubuntu. Tylko 1 system. Powinno być łatwo.
Próbowałem już ponad 40x i nie daję :cry: rady. Próbowałem już dziesiątki kombinacji i nie mam :pt36: już więcej pomysłów. Co robię nie tak ?

Gdy próbuje nagrać Pendraka z systemem przez Kreator on „nie widzi” obrazu .iso. Nie wiem :neutral: dlaczego.

Mogę zrobić pendraka z systemem tylko przez program Disk i zauważyłem, że ten sam program robi 2 różne pendraki. Jedna możliwośc tworzy system nagrany na 1 partycji/całym pendraku. I uruchomi się on tylko jeśli po zabootowaniu muszę go ręcznie wskazać ( USB boot). Domyślam się/zakładam, że ma to związek z Legacy.
Drugi sposób nagrywa system i na pendraku powstaje 2 lub 3 partycje. W tym przypadku po zabootowaniu potrafi samoczynnie otworzyć się menu z wyborem: uruchom live lub install. Domyslam się , ze uruchomiło się w trybie UEFI.

Gdy mam na pendraku system który wstaje tylko po ręcznym wskazaniu „boot USB” nie tworzę małej partycji na uefi tylko systemową. Także nie instaluje się Grub. Nie wiem dlaczego.

W tej chwili mam tego pendraka w trybie uefi. Tworzę 1 part. 100MB, systemowa UEFI i flaga ESP. W Ubuntu jest tam taka opcja /boot/efi czy costakiego. Druga systemowa 40GB i /. Nic więcej. I teraz nie wiem które miejsce wskazać gdzie instalator ma zainstalować Grub ?
Podczas nie udanych instalacji właśnie to ten Grub sprawił mi kłopot ponieważ wygląda na to że wszystko instaluje się ok tyko instalator nie może zainstalować tego Grub, a bez tego system nie wstanie.
Czy i jaką flagę ustawić partycji systemowej ?
Które miejsce wskazać do zainstalowania Grub ?
Co robię nie poprawnie ?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Inastalacja na UEFi. 1 system.

Post autor: namok »

Tyle słów a nie napisałęś jakim programem nafgrywałeś pendrive.
Jeśli masz uefi ti lektóra obowiązkowa: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

namok pisze:Tyle słów a nie napisałęś jakim programem nafgrywałeś pendrive.
Jeśli masz uefi ti lektóra obowiązkowa: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
No jak nie ? A co napisałem w 4 linijce od góry ?
Ten poradnik który wskazałeś widziałem już wcześniej ale nie znalazłem tam odp. na dręczące mnie pytania. Dlatego napisałem na forum.

Przed chwilą udało mi się zrobić pendraka Kreatorem w ubuntu tworzącym bootowalne pendraki z systemem. Dalej nie wiem dlaczego raz ten Kreator "widzi" obraz .iso a innym razem nie.
Bez problemu komputer z niego wystartował i otworzył się instalator. Jednak dalej nie instaluje się Grub. :( Co robić ?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

W Ubuntu nie ma programu który nazywa się Kreator. Pełna nazwa jest dłuższa a ja nie mam zamiaru domyślać się czego użyłeś.
Podaj wynik bootinfoscript.
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czy po zainstalowaniu samego ubuntu są w Menu jakieś programy/ ikony ze słowem "Kreator" ?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Jest "Kreator nośnika rozruchowego" służący do tworzenia nośnika bootowalnego z obrazu iso. Nadal niejasne jest co chcesz zrobić. Czy próbujesz zainstalować Ubuntu na dysku czy na pendrive? W jednym i drugim przypadku musisz mieć jakiś nośnik instalacyjny np. pendrive z "nagranym" obrazem iso. Ja używam świetnego kreatora, który nazywa się dd.
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@Tomfoc
Dzięki za odpowiedź. :) W 1 poście pisałem, że instaluje z pendraka. O dysku nie pisałem. Nie sadziłem, że nie jest jasne co chcę zrobić. Już wyjaśniam:
Instaluję z pendraka zrobionego właśnie tym kreatorem o którym napisałeś. W moim ubuntu jest tylko 1 więc nie rozumiem gdzie (poprzednik) tu można mieć wątpliwości.

Ten bootowalny pendrak już mam. Po włączeniu komputera uruchamia się Ubu automatycznie właśnie z tego pendraka. Bios jest ustawiony w trybie UEFi. Win nie ma. Ma być tylko 1 system.
Robię 1-szą partycje (na początku dysku) =100MB i zaznaczam ją /boot/efi. Druga jest 40GB, jfs, /, będzie formatowana. I klikam instaluj. Na koniec procesu instalacji wyskakuje komunikat, że nie został zainstalowany Grub i że bez niego system nie wstanie. I na tym koniec. Nie wiem dlaczego tak jest. Być może trzeba może coś ustawić/kliknąć w ustawieniach UEFi ? Co :confused:

Instalowałem również inne dystrybucje w ten sam sposób i powiem, że Chapeau, Antergos, Manjaro, Apricity zainstalowały się bez problemów. (tylko nie dało się :confused: zrobić HotSpot wi-fi, a muszę to mieć). W ubuntu działa 1-nym klikiem.
dimmy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Post autor: dimmy »

W piątek miałam ten sam problem, nic nie czytało z płyty cd przy starcie cokolwiek robiłam.. Dopiero gdy znalazłam to:
http://www.dell.com/support/article/pl/ ... N297060/en
trzeba wyłączyć UEFI i przy starcie wcisnąć F12 i wybrać z czego ma bootować.
zadziałało.
Wgrałam system. Ale pojawił się kolejny problem, nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do mojego modelu, nie działa dźwięk, wifi, hibernacja, kontrola jasności i nie wiem co jeszcze. N
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Pardus pisze:@Tomfoc
...Na koniec procesu instalacji wyskakuje komunikat, że nie został zainstalowany Grub i że bez niego system nie wstanie...
Jestem zupełnie początkującym w temacie Linuksa, wiem jednak, że podczas instalowania systemu należy wskazać gdzie GRUB ma być zainstalowany. Ja wskazuję instalatorowi partycję /dev/sda1, bo to jest właśnie partycja montowana w /boot/efi. A Ty gdzie instalujesz GRUB?
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pardus pisze:@Tomfoc
... należy wskazać gdzie GRUB ma być zainstalowany. Ja wskazuję instalatorowi partycję /dev/sda1, bo to jest właśnie partycja montowana w /boot/efi. A Ty gdzie instalujesz GRUB?
Tak, jest tam w oknie instalatora na dole opcja wyboru gdzie ma być zainstalowany Grub. U mnie są tylko 4 możliwości:
1) wskazuje tą part. z /boot/efi. U mnie tak samo jak u Ciebie /dev/sda1
2) ta root z / czyli /dev/sda2
3) wskazuję cały hdd (nie partycję)
4) nie dotykam niczego. Instalator sam decyduje.
Próbowałem już wszystkie 4 możliwości. Żadna nie :( zadziałała. Wydaje mi się :idea: że najbardziej na moją logikę byłoby wskazanie tej małej /boot/efi. Obstawiam, że to jest właśnie to co ma być. Mam przeczucie, :rolleyes: że może jeszcze coś gdzieś trzeba włączyć. Może coś ustawić w tym UEFi ? U mnie jest tu możliwość bootowania Legacy i UEFi.
dimmy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Post autor: dimmy »

Wg tego co sugeruje Dell, Ubuntu i UEFI nie idą w parze, dlatego trzeba wyłączyć UEFI i przejść na legacy lub wg informacji z linka, który podał namok Ubuntu musi mieć 64 nie 32b.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Wydaje się, że wszystko robisz dobrze. Dimmy ma rację - tylko system 64 bitowy obsłuży uefi. Jednak nie ma racji pisząc, że Ubuntu ma jakieś problemy z uefi. Ja na swoim laptopie bez najmniejszego problemu instaluję Ubuntu, obok niego Debian, Korora, Mint.
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tomfoc pisze:.... Ja na swoim laptopie bez najmniejszego problemu instaluję Ubuntu, obok niego Debian, Korora, Mint.
Chciałbym Cię zapytać dlaczego masz zainstalowane aż 4 systemy ? :rolleyes:
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Pardus pisze:
Tomfoc pisze:.... Ja na swoim laptopie bez najmniejszego problemu instaluję Ubuntu, obok niego Debian, Korora, Mint.
Chciałbym Cię zapytać dlaczego masz zainstalowane aż 4 systemy ? :rolleyes:
Powód jest tylko jeden - ciekawość :roll: Lubię wiedzieć jak wyglądają, jak działają.
Pardus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja mam podobnie :mrgreen: . Tzn. nie instaluję kilku na 1 bo nie mam tyle miejsca tylko pojedynczo. Podobał mi się Debian. Byl najszybszy ! :clap: ale nie umiem sobie z nim poradzić :???: . Na Ubu i Mint wszystko jest prosto dla ludzi, a na Debianie nic nie mogę zainstalować robiąc tak samo czy podobnie jak na Ubuntu. Szkoda bo Debian mi się podobał i działał u mnie najszybciej. Chciałbym go ale :(
Zupełnie nie rozumiem dlaczego pobrana paczka Opery z .deb nie instaluje się na Debianie skoro została stworzona właśnie na niego :?: Dlaczego twórcy tak postępują :confused: Robiąc w ten sposób ten system nigdy nie będzie popularniejszy :neutral:
Mint - nie mogę powiedzieć na niego złego słowa ale… nigdy mi jakoś nie pasował. Nie podobał mi się nigdy jego szta graficzna. Muszę mieć Gnome 3 . Próbowałem raz doinstalować na bodajże 17 i system nie wstał albo nie otworzył po restarcie Gnome 3 więc :-x odpuściłem. Szkoda, bo gdyby Gnome 3 był na Mint dostępny i wspierany na pewno bym to chciał :!:
Jeszcze zanim napisałeś pobrałem Kororę lecz jeszcze nie instalowałem. Widzisz tam jakies "+" ?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Znacznie odbiegamy od tematu, więc z góry przepraszam Moderatora. Co do Debiana. Zainstalowałem testowego ze środowiskiem Cinnamon, bo mogę strawić nieliczne środowiska tj. Unity znane z Ubuntu, Gnome 3 i Cinnamon. Kiedyś lubiłem KDE, ale to coś, co nazywa się Plasma jest w mojej ocenie tragiczne. Do Xfce też się przekonać nie mogę a pozostałe to skansen, którym głowy sobie nie zawracam. Debian testing działa na moim lapku świetnie, a Opery nie używam, więc nie podzielę Twojego problemu. Używam Google Chrome a z jego instalowaniem problemu nie ma. Korora niczego więcej niż Ubuntu czy Debian nie zaoferuje, ot po prostu system. Poza tym wszystkie erpeemowce (bazujące na pakietach rpm) systemy u mnie słabo działają. Tak więc SUSE, Fedory i im podobne rzadko u mnie goszczą. Wysoko oceniam Archa, chociaż ostatnio mam z nim problem. Manjaro bazuje na Archu i jest dobrze dopracowane graficznie. Czekam na nowe wydanie. Mam jeszcze wolne partycje na nowe distra. Mam też Minta 18.1 z Cinnamon i jestem zadowolony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”