Próbowałem już ponad 40x i nie daję

Gdy próbuje nagrać Pendraka z systemem przez Kreator on „nie widzi” obrazu .iso. Nie wiem

Mogę zrobić pendraka z systemem tylko przez program Disk i zauważyłem, że ten sam program robi 2 różne pendraki. Jedna możliwośc tworzy system nagrany na 1 partycji/całym pendraku. I uruchomi się on tylko jeśli po zabootowaniu muszę go ręcznie wskazać ( USB boot). Domyślam się/zakładam, że ma to związek z Legacy.
Drugi sposób nagrywa system i na pendraku powstaje 2 lub 3 partycje. W tym przypadku po zabootowaniu potrafi samoczynnie otworzyć się menu z wyborem: uruchom live lub install. Domyslam się , ze uruchomiło się w trybie UEFI.
Gdy mam na pendraku system który wstaje tylko po ręcznym wskazaniu „boot USB” nie tworzę małej partycji na uefi tylko systemową. Także nie instaluje się Grub. Nie wiem dlaczego.
W tej chwili mam tego pendraka w trybie uefi. Tworzę 1 part. 100MB, systemowa UEFI i flaga ESP. W Ubuntu jest tam taka opcja /boot/efi czy costakiego. Druga systemowa 40GB i /. Nic więcej. I teraz nie wiem które miejsce wskazać gdzie instalator ma zainstalować Grub ?
Podczas nie udanych instalacji właśnie to ten Grub sprawił mi kłopot ponieważ wygląda na to że wszystko instaluje się ok tyko instalator nie może zainstalować tego Grub, a bez tego system nie wstanie.
Czy i jaką flagę ustawić partycji systemowej ?
Które miejsce wskazać do zainstalowania Grub ?
Co robię nie poprawnie ?