100% pełny dysk i logowanie w konsoli

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
wyrobekj
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

100% pełny dysk i logowanie w konsoli

Post autor: wyrobekj »

Tak jak w tytule wiadomości. Na dysku twardym było mało miejsca, nie dało się usunąć elementów z koszta. Po próbie ponownego uruchomienia po zalogowaniu przez interfejs graficzny widać tylko tapetę ale nie pojawia się pulpit. Przy próbie logowania przez konsolę nie działa login i hasło - albo moja pamięć, ale też nie jestem w stanie się zalogować. Przez konto gościa nie mam dostępu do konta na którym jest wspomniany kosz z górą śmieci.
Czy jest jakiś sposób aby przez login i haslo z trybu graficznego dostać się do profilu który całkowicie załadował dysk twardy i pousuwać elementy?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: 100% pełny dysk i problem z console login

Post autor: namok »

wyrobekj pisze:Czy jest jakiś sposób aby przez login i haslo z trybu graficznego dostać się do profilu który całkowicie załadował dysk twardy i pousuwać elementy?
Dowolne livecd.
wyrobekj
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: 100% pełny dysk i problem z console login

Post autor: wyrobekj »

OK, po kilku próbach okazało się że mogę na konsoli zalogować się jako sudo nautilus i potem założyć katalogi: mnt i mnt2 oraz zamontować na nich: partycję sda1 oraz sbd1. Dzięki temu miałam z poziomu konsoli dostęp zarówno do zapełnionego dysku jak i pendrive'a. Potem zmieniłam na dysku sda1 uprawienia przez chown na root:root (nautilus:nautilus chyba też działał). Dzięki temu z poziomu konsoli mogłam opróżnić koszt (Trash) na sda1 gdzie było ponad 30 GB śmieci a także przekopiować z poziomu konsoli przekopiować pliki na pendrive.
A potem po wylogowaniu z live-cd i ponownym uruchomieniu systemu wszystko zaczęło działać poprawnie :).
Serdecznie dziękuję za pomoc, dzięki Forum udało mi się uratować moje dane i system.
Wiem, że to moja wina, że nie czyściłam kosza ale od początku nie pozwalał na usuwanie plików. Teraz przynajmniej wiem co zrobić aby go okresowo opróżniać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”