Dwa monitory, DVI i HDMI - pierwszeństwo
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Dwa monitory, DVI i HDMI - pierwszeństwo
Witam
Mam do komputera podłączony monitor komputerowy po DVI i telewizor po HDMI.
Do czasu podłączenia telewizora, wszystkie komunikaty po starcie, odszyfrowanie dysku itd pojawiały się na monitorze. Po podłączeniu telewizora po HDMI, na monitorze nic się nie pokazuje tylko na telewizorze.
Czy w Xubuntu jest miejsce gdzie ustawia się pierwszeństwo monitora, na którym monitorze wyświetlają się komunikaty startowe i logowania. Jak już mamy pulpit to wyświetla się na obu. Po starcie jest już ok. Chodzi mi jedynie w czasie uruchamiania komputera.
Pozdrawiam
Mam do komputera podłączony monitor komputerowy po DVI i telewizor po HDMI.
Do czasu podłączenia telewizora, wszystkie komunikaty po starcie, odszyfrowanie dysku itd pojawiały się na monitorze. Po podłączeniu telewizora po HDMI, na monitorze nic się nie pokazuje tylko na telewizorze.
Czy w Xubuntu jest miejsce gdzie ustawia się pierwszeństwo monitora, na którym monitorze wyświetlają się komunikaty startowe i logowania. Jak już mamy pulpit to wyświetla się na obu. Po starcie jest już ok. Chodzi mi jedynie w czasie uruchamiania komputera.
Pozdrawiam
- Sutek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Dwa monitory, DVI i HDMI - pierwszeństwo
Obawiam się, że nie. Kiedyś miałem starego Radeona HD 4650 z 3 wyjściami: HDMI, DVI i VGA. Można było do niego podłączyć równocześnie 2 urządzenia i niezależenie od wybranych wyjść wyświetlał komunikaty na obu wyjściach. Teraz mam Nvidię, która obsługuje równocześnie 3 monitory, ale komunikaty są wyświetlane tylko na jednym. DVI ma pierwszeństwo przed HDMI, a HDMI przed VGA i to wkurza.
-
- Sędziwy Jeż
Wygląda na to, że działanie tego zależy od karty grafiki.
Chodzą Ci trzy monitory masz to przetestowane?
Czy jesteś na 100 % pewien, że są to niezależne trzy porty a nie współdzielone?Sutek pisze:Teraz mam Nvidię, która obsługuje równocześnie 3 monitory, ale komunikaty są wyświetlane tylko na jednym.
Chodzą Ci trzy monitory masz to przetestowane?
Ja mam dwa monitory pierwszy na DisplayPort drugi na VGA i uruchamiają się oba.Sutek pisze:DVI ma pierwszeństwo przed HDMI, a HDMI przed VGA i to wkurza.
"Ubuntu is not free software it is malicious functionalities spyware" - Richard Stallman ---> Free Software Foundation
- Sutek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tak, jestem pewien i tak, mam to przetestowane ale pod Windows 10. A karta to Nvidia GeForce GT 710.
-
- Sędziwy Jeż
A czy system operacyjny ma tutaj znaczenie? Czy chodzi tutaj o wsparcie ze strony sterowników czy jak?Sutek pisze:Tak, jestem pewien i tak, mam to przetestowane ale pod Windows 10. A karta to Nvidia GeForce GT 710.
Bo z innego źródła mam tak, że inny GeForce model 8400 GS pracuje tylko na dwóch monitorach jednocześnie chociaż ma trzy wyjścia.
Ale bazuję tylko na tym co zasłyszałem ... sam nie potrafię tego potwierdzić.
Ale jeśli tak to zależy od modelu a nie od marki ?!
"Ubuntu is not free software it is malicious functionalities spyware" - Richard Stallman ---> Free Software Foundation
- Sutek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Większość tańszych kart ma 3 wyjścia, z których równocześnie można wykorzystać 2. GT 710 jest tutaj wyjątkiem - za 180 zł mamy 3 niezależne wyjścia. Ja mam akurat 2 takie katy, jedna na kompie z Windowsem obsługuje 3 monitory, a druga na komie z Mintem 2 - monitor przez VGA i telewizor przez HDMI. Nie twierdzę, że 3 by nie poszły na Linuksie, po prostu nie miałem potrzeby podłączenie 3 monitorów, że o samym brakującym monitorze nie wspomnę