Nowicjuszka na Linuksie

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nowicjuszka na Linuksie

Post autor: Nowicjuszka »

Dzień dobry. :-D Chcę zainstalować swojego Linuksa i polecano mi Ubuntu.
Nie mam dużego doświadczenia z komputerem, ale kiedyś zainstalowałam Okno :) i to sama :razz: :-x 8-)
Na komputerze oglądam filmy i korzystam z przeglądarki internetowej.

Proszę o odpowiedzi na kilka pytań.
1. Jaką wersję Ubuntu mam wybrać? Wersja polska 14.04PL LTS? Poniżej są informacje o moim komputerze.
2. Chcę sformatować mój dysk startowy SSD z "Oknem". Formatowanie chcę zrobić podczas instalowania Ubuntu. Czy podczas instalacji mogę zaznaczyć, który dysk chcę sformatować (chcę sformatować C: i zostawić D: z plikami)?
3. Czy po zainstalowaniu Ubuntu, muszę pobrać sterowniki (np. płyty głównej)? Czy po instalacji Ubuntu powinnam coś jeszcze zrobić?
4. Aktualnie mam zainstalowanego antywirusa ESET. Czy powinnam zainstalować na Linuksie jakiś antywirus?
5. Czy na forum jest poradnik (albo filmik) dla początkującej użytkowniczki Linuksa?

Mój komputer (Stacjonarny):
Płyta: ASUS B85M-G Socket 1150 PCI-E DDR3
Procesor: Intel i3-4330 3.50GHz 4MB BOX
Pamięć Ram:DDRAM3 Kingston 4096MB 1600MHz HyperX x 2
Karta Graficzna: Zintegrowana
Be Quiet 600W Pure Power
Dyski:
Kingston 120GB 2,5'' SATA SSD
Seagate 1TB 7200obr. 64MB
jarama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: Inna

Re: Nowicjuszka na Linuksie

Post autor: jarama »

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Polecono Ci raczej kiepsko. ;-)

Każdy system ma jakieś wady,Ubuntu stosuje bardzo świeże ale czasem niezbyt dokładnie zweryfikowane oprogramowanie.
Rezultatem jest pewna (czasami większa, czasami mniejsza) nieprzewidywalność tego systemu.

Osobiście uważam, że łatwiejszym i bardziej przewidywalnym systemem jest stabilne wydanie Debiana, gdzie każdy program w repozytorium przeszedł dokładną weryfikację w wydaniu testowym, i zazwyczaj do wydania stabilnego trafia dokładnie przetestowany.
W tej opinii nie jestem odosobniony.

Debian jednak ma jedną wadę, która jest równocześnie zaletą, ale utrudnia instalację.
Jeżeli jakiś sterownik do sprzętu potrzebuje niewolnego firmware, to na płytce instalacyjnej go nie znajdziesz, można go potem zainstalować z repozytorium non-free, ale trzeba do tego mieć sprawne połączenie internetowe.
Można też taką paczkę z firmware pobrać np na pendraka na innym komputerze i zainstalować ręcznie, ale jest to pewne utrudnienie dla początkujących, którzy czasem nie orientują się nawet, jaki faktycznie sprzęt mają w komputerze.

Wymagane sterowniki do sprzętu można łatwo sprawdzić tutaj:
http://kmuto.jp/debian/hcl/

Jeśli chciałabyś spróbować Debiana, ale równocześnie obawiała się instalowania systemu bez tych firmware,
to są nieoficjalne obrazy systemu z wgranymi firmware, ale przewidują instalację tylko w trybie konsolowym, bardzo podobnym do tego, jak kiedyś się instalowało Windowsa XP, w dodatku najnowsze dotyczą zabytkowego wydania Debiana Squeeze, który stabilny był kilka lat temu, obecnie stabilne wydanie do Debian Jessie.

Wikipedia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Debian

Tu masz stronę dystrybucji Debian:
https://www.debian.org/

Tutaj polskie fora Debiana:
https://forum.dug.net.pl/
http://www.debian.pl/

A tu oficjalną dokumentację:
https://www.debian.org/doc/index.pl.html

PS:
W Debianie też nie znajdziesz środowiska graficznego Unity, które zostało stworzone dla Ubuntu i jest w nim domyślne. Jest za to kilka innych, jak Gnome, KDE, Mate, XFCE, a także kilka mniejszych środowisk i menadżerów okien.

Debian dzięki maksymalnemu naciskowi na stabilność lepiej się sprawdza dla ludzi, którzy nie lubią różnych niespodzianek przy aktualizacjach, zwłaszcza początkujących. :clap:

PS2:
Tutaj jest instrukcja dotycząca Twojej płyty głównej:
https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Asus/B85M-G
:clap: :clap: :clap:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Ja uważam, że polecono ci bardzo dobrze - Ubuntu to jedna z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsza, dystrybucja na świecie i nie bez powodu tak się stało. :)

Co do przewodnika - http://ubuntu.pl/czytelnia/2014/05/20/p ... usty-tahr/ - nadaje się zarówno do Ubuntu 14.04, jak i 16.04.

Jeśli chodzi o wersję to zdecydowanie polecam 16.04 - działa stabilnie i ma w miarę nowe pakiety w repozytoriach.
Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Bardzo dziękuję użytkownikom @jarama , @jacekalex , @mario_7.

:arrow: 1. Poczytam o Debianie. Dziękuję za poradę @jacekalex

:arrow: 2. Chcę sformatować mój dysk startowy SSD z "Oknem".
Formatowanie chcę zrobić podczas instalowania Ubuntu.
Czy podczas instalacji mogę zaznaczyć, który dysk chcę sformatować (chcę sformatować C: i zostawić D: z plikami)? :?:

:arrow: 3. Wszystkie internetowe poradniki instalacji Ubuntu sugerują, żeby użytkownik wybrał w menu " Rodzaj instalacji" opcję "Użycie innego rozwiązania. Tworzy nowe partycje lub modyfikuje już istniejące i przyporządkowuje je dla Ubuntu."
Niestety nie czuję się na siłach żeby sama modyfikować partycje (przykładowe opcje: Partycja podstawowa, Partycja logiczna, Partycja wymiany, Użyj jako..., Punkt montowania... ).
Dysk, na którym chcę zainstalować Ubuntu to "Kingston 120GB 2,5'' SATA SSD".
W poradniku wysłanym od @mario_7 jest to temat "Zaawansowane partycjonowanie" (strony 29-33).
Nawet jeżeli zrobię to identycznie jak w poradniku to nie jestem pewna, czy ten poradnik jest rzetelny.
Czy są ustawienia, które możecie polecić. :?:
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Formatowanie dysku przez instalator jest dosyć niebezpieczne, za dużo w nim domyślnych autokonfiguacji i asystentów "ułatwiających".

Na LiveCD masz Gparted, bezpieczniej w nim poprawić strukturę dysku wg własnych potrzeb, przygotować sobie partycję dla Ubuntu (potrzeba co najmniej 2 - root i swap), a potem na nich instalować system.
Dobrze też zrobić sobie osobną partycję na folder /home z plikami użytkowników, można wtedy bezpiecznie przeinstalować kilka razy LInuxa nie tracąc ustawień z folderów domowych użytkowników.

Przy okazji, partycja podstawowa i rozszerzona to prehistoria, użyj tablicy partycji GPT, wtedy będzie można zrobić na dyziu nawet 128 partycji podstawowych.
Jeżeli w tej chwili masz jakieś dane na tym dysku, które chcesz zachować a nie masz na czym zrobić backupu, to można zrobić konwersję tablicy partycji MSDOS na GPT.
Na LInuxie nie ma z tym żadnych problemów, aczkolwiek nie próbowałem takiego manewru z WIndowsem,
ten pewnie by się mocno zdziwił, gdyby mu się ID partycji zmieniło. :twisted:
Przy prawidłowo zrobionej konwersji MSDOS na GPT partycje nie znikną, ale pewnie Windowsa będzie trzeba przeinstalować.

Z manipulowaniem partycjami trzeba być bardzo ostrożnym, i na wszelki wypadek mieć na CD albo pendraku zainstalowany jakiś system LiveCD z Testdiscem, jakby trzeba omyłkowo skasowaną partycję odzyskać.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Podaj dokładnie jaki masz system - którą wersję Windows, ilu bitową. Według informacji producenta płyta używa UEFI.

Sprawdź w jakim trybie instalowany był Windows oraz czy używa tablicy partycji GPT. Od tego zależeć będzie w jakim trybie trzeba zainstalować linuksa. Jeśli nei wiesz jak to sprawdzić to uruchom livecd Ubuntu (lub liveusb), uruchom konsolę - terminal, podnieś uprawnienia:

Kod: Zaznacz cały

sudo su -
Podaj wynik poleceń (po słowach jest małe L - jak Licheń):

fdisk -l

parted -l
Możesz zrobić słitfocię i wstawić na jakiś hosting - tutaj podać tylko link.

EDYCJA:
1. Poczytam o Debianie. Dziękuję za poradę @jacekalex
Możesz bez problemu testować i sprawdzać różne tryby instalacji / uczyć się w maszynie wirtualnej VirtualBox:
http://www.dobreprogramy.pl/VirtualBox, ... 13122.html .
Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję chłopaki za porady. Zainstalowałam Ubuntu na ustawieniach domyślnych. Wszystko działa.
:?: Czy powinnam zainstalować jakiś antywirus? Na oknie miałam ESET.
:?: Czy powinnam utworzyć firewall? Polecacie jakiś dodatek?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po zainstalowaniu Ubuntu w informacjach wyświetla się 7,7 GB ram, zamiast 8 GB. Czy to jakiś błąd?

Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Karta graficzna lubi podjadać pamięć.
Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie posiadam dodatkowej karty graficznej. Karta Graficzna: Zintegrowana
Apacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Apacz »

Tomfoc pisze:Karta graficzna lubi podjadać pamięć.
Nie. Na Windowsie masz tak samo wykrywa 4 GB, a masz 3.7 - wniosek jest prosty, a mianowicie ta niewielka część pamięci jest zarezerwowana.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Apacz pisze:
Tomfoc pisze:Karta graficzna lubi podjadać pamięć.
Nie. ... ta niewielka część pamięci jest zarezerwowana.
Zgadza się - dla karty graficznej.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Nowicjuszka pisze:Po zainstalowaniu Ubuntu w informacjach wyświetla się 7,7 GB ram, zamiast 8 GB. Czy to jakiś błąd?

Hmm. Zazwyczaj, jeśli masz napisane 4096MB, masz zaledwie 4000000000 bajtów (takie sztuczki producentów), co znaczy, że jest to 4*10^9 / 1024^3 = 3.725290298461914 GB. Całkiem normalne zachowanie, nic nie jest nie tak.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Nowicjuszka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Na Oknie wyświetlało mi 8GB i obawiałam się, że 7,7GB może świadczyć o jakimś problemie.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

7,7 GB nie świadczy o żadnym problemie - serio.
Linux po prostu rzetelnie pokazuje dostępną pamięć.
Te 300 MB, a w zasadzie pewnie 256 MB, to pamięć zarezerwowana dla zintegrowanej karty graficznej. To jest normalne i wręcz tak powinno być.
U mnie z 6 GB RAMu też tyle "obcina".
I w sumie to można rzec, jak w podpisie enedila :), ale kobiecie takich rzeczy mówić nie wypada ;-)
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”