14.04 i 16.04 jakie różnice?
14.04 i 16.04 jakie różnice?
Witam tak jak w temacie planuje w niedalekiej przyszłości przesiadkę z mojego zasłużonego i rewelacyjnie spisującego się 14.04 LTS na 16.04. Ponieważ jestem zapalonym fanem Ubuntu od nie pamiętam kiedy (pewnie już z 10 albo więcej lat) może ktoś będzie tak miły i wypowie się na temat jakie są widoczne różnice miedzy systemami. Smutna wiadomość jest taka że Ubuntu nie będzie już rozwijało Unity, więc czy w ogóle jest sens przechodzić na 16.04? Czy nie będzie "mulił" systemu na laptopie (z arch. 64bit i 4GB ram'u, graf zintegrowany Intel HD) Czy różnice są aż tak widoczne, że gra jest w ogóle warta przysłowiowej świeczki?
Nie robiąc offtopa zwrócę tylko uwagę na jeden fakt. Miałem okazję na drugim dużo słabszym lapku HP pobawić się Mintem w jego najnowszej 18-stej odsłonie ze środowiskiem Cynamon. I powiem Wam że gdyby nie jego wygląd przypominający niestety "produkt" z Redmont to oprócz chwilowych kłopotów z kursorem myszy na pulpicie (czasami się blokuje) to jest to na prawdę super system i śmiga na takim starym lapku jak błyskawica. Więc ponawiam pytanie do znawców przedmiotu. Co lepsze 16.04 czy zostać przy 14-stce. A może pójść inną drogą?
Pozdrawiam i czekam na rady
Nie robiąc offtopa zwrócę tylko uwagę na jeden fakt. Miałem okazję na drugim dużo słabszym lapku HP pobawić się Mintem w jego najnowszej 18-stej odsłonie ze środowiskiem Cynamon. I powiem Wam że gdyby nie jego wygląd przypominający niestety "produkt" z Redmont to oprócz chwilowych kłopotów z kursorem myszy na pulpicie (czasami się blokuje) to jest to na prawdę super system i śmiga na takim starym lapku jak błyskawica. Więc ponawiam pytanie do znawców przedmiotu. Co lepsze 16.04 czy zostać przy 14-stce. A może pójść inną drogą?
Pozdrawiam i czekam na rady
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: 14.04 i 16.04 jakie różnice?
Ja bym poszedł inną drogą. Co prawda U 16.04 nie próbowałem (chociaż chciałem, ale miałem walnięty obraz), ale bardzo spodobał mi się Mate. Idąc dalej tym tropem postawiłem sobie Minta cynamona, podobał mi się ale ostatecznie też przesiadłem się na mate i jestem zadowolniony. Także polecam. Środowisko obciąża chyba mniej niż Unity, a na pewno niż Cinnamon, jest wygodne i fajne, graficznie dobrze dopracowane, narzędzia ma takie jak mi potrzebne. Może jest forkiem ale dość sprytnym. Unity dla mnie odpada chociażby z powodu niedługiego braku wsparcia, w zasadzie podobało mi się w nim tylko rozwiązanie z paskiem bocznym, ale to mam też w innych dystrybucjach.
----------------------------------------------------
Ubuntu MATE 16.04.2 LTS x64 (tymczasowo offline) | Składak
Limux Mint 18.2 Mate/Cinnamon x64 (bieżący) | Toshiba Satellite A350
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Jeżeli na kompie dobrze działa Ubuntu 14.04, to dobrze będzie działać Ubuntu 16.04. Czy warto się przesiadać? Jeśli zależy Ci na nowszych wersjach oprogramowania - tak. Jeśli nie zależy, to pozostań przy dobrze działającym systemie. Oba wyglądają niemal identycznie. W kwietniu przyszłego roku wyjdzie Ubuntu 18.04 LTS. Będzie mieć na pokładzie Gnome Shell, tak samo, jak Ubuntu 17.10. Czy nie było by lepiej wygospodarować na dysku jakąś dodatkową partycję i na próbę zainstalować sobie nowszą wersję systemu. Jeśli stwierdzisz, że ta nowsza jest lepsza, to zrobisz przesiadkę, jeśli uznasz, że nie ma to sensu - usuniesz ją. Inna rzecz, że warto mieć na dysku dodatkową dystrybucję - służy ona jako system naprawczy w przypadku awarii tej pierwszej.
Pomysł dobry z tymi partycjami tyle że jeśli chodzi o próbowanie to testowałem 16.04 ze sticka z opcją wypróbuj i jeśli mam być szczery nie zauważyłem poważniejszych zmian poza drobnymi szczegółami. Dobrym pomysłem chyba będzie poczekanie na 18.04 z Gnome choć Unity i Cynamon graficznie bija Gnome na głowęTomfoc pisze:Jeżeli na kompie dobrze działa Ubuntu 14.04, to dobrze będzie działać Ubuntu 16.04. Czy warto się przesiadać? Jeśli zależy Ci na nowszych wersjach oprogramowania - tak. Jeśli nie zależy, to pozostań przy dobrze działającym systemie. Oba wyglądają niemal identycznie. W kwietniu przyszłego roku wyjdzie Ubuntu 18.04 LTS. Będzie mieć na pokładzie Gnome Shell, tak samo, jak Ubuntu 17.10. Czy nie było by lepiej wygospodarować na dysku jakąś dodatkową partycję i na próbę zainstalować sobie nowszą wersję systemu. Jeśli stwierdzisz, że ta nowsza jest lepsza, to zrobisz przesiadkę, jeśli uznasz, że nie ma to sensu - usuniesz ją. Inna rzecz, że warto mieć na dysku dodatkową dystrybucję - służy ona jako system naprawczy w przypadku awarii tej pierwszej.
Co do Mate to nie rozważałem wersji Mate bo Cynamon bardziej mi podszedł. Na starym HP fruwa ten Mint z Cynamonem
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: MATE
Jest jeszcze ciekawostka że Mate na ubu wygląda nieznacznie inaczej niż na mincie, detali nie podam ale coś tam wyłapałem od razu po instalacji jak byłem na świeżo, teraz już nie pamiętam co to było. Cynamona też lubiłem ale za bardzo mi obciążał procka i przez grzanie miałem pady, po zmianie środowiska miód malina, i wygląda też niezgorzej. Jak nie chcesz mieć na ubuntu to wypróbuj na tym micie, a nuż 

----------------------------------------------------
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Wybór środowiska graficznego to kwestia gustu. Ja wiele razy próbowałem zaprzyjaźnić się z Xfce - odstrasza mnie od niego niewydarzony menedżer plików Thunar. Podmiany wymaga też kilka innych programów. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli mam zainstalować Xfce a następnie połowę jego oprogramowania zamienić na to z innego środowiska, to szkoda zachodu. Do Mate też się nie przyzwyczaję - jest brzydkie, takie dla małych dzieci (to oczywiście tylko moja ocena). Najfajniejsze są Unity i Cinnamon. Nieźle wygląda też Gnome w wydaniu ubuntowym. Całe szczęście, że w Unity oraz Gnome Shell można łatwo zamienić koszmarnego Nautilusa na Nemo.
KDE to jedno wielkie nieporozumienie.
KDE to jedno wielkie nieporozumienie.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
@Tomfoc - jak Ciebie czytam, to tak jak bym siebie słyszał.
Podzielam argumenty.
Podzielam argumenty.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
@kszyhus - cieszę się, że nie jestem jedyny. Nie mogę zrozumieć komu i w jakim celu zależało na tym, by poczciwego (kiedyś) Nautilusa wykastrować z bardzo przydatnych funkcji i możliwości konfiguracyjnych. Dawno temu zainstalowałem swojego pierwszego Linuksa - Mandrake 6.1. Miał środowisko KDE - ładne, funkcjonalne. Teraz zrobili z tego ogromną kobyłę. Dolphin odpala się w dwie sekundy, gdzie na tym samym lapku Nemo startuje w ułamku sekundy.
No, dość tego, bo zaraz Moderator mnie skarci za zbyt duże odejście od tematu.
No, dość tego, bo zaraz Moderator mnie skarci za zbyt duże odejście od tematu.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
@Tomfoc - znowu podobieństwo. Ja zaczynałem w 2006 na Mandriva Linux.
Potem była przerwa do 2010 w którym to roku zacząłem używać Ubuntu 10.10.
I tak już zostałem na Ubuntu do dzisiaj. Instaluję tylko wersje LTS, a pośrednie testuję na VBox.
Tak jak Ty używam Nemo a przy Nautilusie aż mnie trzęsie.
Potem była przerwa do 2010 w którym to roku zacząłem używać Ubuntu 10.10.
I tak już zostałem na Ubuntu do dzisiaj. Instaluję tylko wersje LTS, a pośrednie testuję na VBox.
Tak jak Ty używam Nemo a przy Nautilusie aż mnie trzęsie.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
No chyba że nie.Tomfoc pisze:Jeżeli na kompie dobrze działa Ubuntu 14.04, to dobrze będzie działać Ubuntu 16.04.
Zainstaluj 16.04, a możesz zapomnieć o sterownikach fglrx

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Willow pisze:arch. 64bit i 4GB ram'u, graf zintegrowany Intel HD..
Karta intelowska a ty tu o fglrx bredzisz?hashash pisze:No chyba że nie.Tomfoc pisze:Jeżeli na kompie dobrze działa Ubuntu 14.04, to dobrze będzie działać Ubuntu 16.04.
Zainstaluj 16.04, a możesz zapomnieć o sterownikach fglrx
Chyba jednak zostanę przy poczciwym 14.04, poczekam do kwietnia przyszłego roku na 18.04
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
"jeżeli będę odpowiadał nie na temat, to znaczy, że nie dosłyszałem pytania."Tomfoc pisze: Karta intelowska a ty tu o fglrx bredzisz?