kobrawerde pisze: 12 gru 2018, 23:57
Jeśli tak to odbierasz to trochę współczuję

...mowa o linux-ie. Może faktycznie nie jest to system dla Ciebie.Ja już instalowałem różne systemy linux-a + sprawdzanie wersji live różnego rodzaju pewnie kilkadziesiąt razy

... zawsze jest to wyzwanie i ciekawość ...ale i czasem wnerwiające błędy tak tak ...ale się z tym żyje i próbuje wyeliminować ...co w końcu mi się udało z np. nie działającą opcją suspend / wstrzymania. Był i jest to problem w moim lapku samsunga i karty ethernet / sky2 braku netu po wybudzeniu.Jedynie na Debianie zawsze wszystko było OK ...może więc spróbuj jeszcze tego bardzo stabilnego systemu. Ale popróbować możesz tak wiele wydań np. w wersji live / usb że naprawdę nie ma co narzekać. Od opartych na arch-u / gentoo / najróżniejsze wydania debiano/ubuntowe. Możesz sugerować się rankingiem lub intuicją np. z tej strony:
https://distrowatch.com/?language=PL
Ps. no i musisz zauważyć duże zalety ...system free / wirusy .... chyba raczej nie uświadczysz .... konfigurowalny system na różne platformy rpi / orangepi itd .... a znając już trochę systemu debian/ubuntu mogłem sobie zrobić radio internetowe itd
Wiesz, zalet jest wiele, oczywiście

Też mnie gnała ciekawość, spędzanie kilku godzin nad odpowiednią konfiguracją, wklepywanie komend do terminala i narażanie się na krytykę bo nie przeczytałam podręcznika użytkownika od deski do deski lub coś mi nie działa - "a mi działa". Tylko wiesz, nie oczekuję, że będzie mi idealnie działała grafika, z czym już się pogodziłam (wykrzacza się często po HDMI, obraz nie jest płynny), nie liczę na to, że pogram w jakieś gry (artefakty, dużo gorsza wydajność, większe pingi). Liczę tylko na to, że w takich banalnych rzeczach jak pisanie po polsku i aktualizacja systemu (a nie pojawia się ostrzeżenie, że wszystko może się zrypać) będzie to działało jak powinno.. Bo jeśli z każdym wydaniem ubuntu trzeba instalować system na czysto i znów go konfigurować po swojemu to naprawdę nie widzę jak może to być system dla każdego. A kibicuję linuxowi już długo. No nic, to trochę offtop. Cenię linuxa za szybkość działania i gotowość do pracy zaraz po odpaleniu, brak zawiech. Szkoda, że zamiast stworzyć jakiegoś jednego linuxa z minimalną ilością błędów jest milion jego rodzajów i żaden nie jest doskonały.
Dziękuję, ustawiłam jedyną inną opcję "brak" i niestety bez zmian