Ubuntu 18.04 alternatywa dla hibernacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ubuntu 18.04 alternatywa dla hibernacji

Post autor: Willow »

Tak jak w temacie, od jakiegoś czasu korzystam z Ubuntu 14.04 i mam problem z długotrwałym uruchamianiem systemu. Czy tym systemie oprócz hibernacji jest możliwość uśpienia? To by rozwiązało nieco temat długotrwałego startu systemu...
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 18.04 alternatywa dla hibernacji

Post autor: kobrawerde »

Jeszcze nie spotkałem się żeby na linux-ie nie było opcji uśpienia czyli suspend ...czasem na starszych wersjach konieczna była opcja utworzenia partycji swap przeważnie o pojemności tyle co pamięci RAM na PC. Ale teraz ( 18.04 ) już nie jest to konieczne bo system tworzy plik swap.
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

kobrawerde pisze: 28 wrz 2019, 22:40 Jeszcze nie spotkałem się żeby na linux-ie nie było opcji uśpienia czyli suspend ...czasem na starszych wersjach konieczna była opcja utworzenia partycji swap przeważnie o pojemności tyle co pamięci RAM na PC. Ale teraz ( 18.04 ) już nie jest to konieczne bo system tworzy plik swap.
Suspend jest tylko wtedy klawisz power on/off miga mi raczej chodzi o hibernacje i szybkie wstawanie po wciśnięciu power on
Awatar użytkownika
ffatman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: ffatman »

Alternatywą jest SSD.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Ja ostatnio mimo iż mam dysk ssd używam opcji suspend / uśpienia ( zaszyfrowana partycja home sprawia że czas startu systemy się wydłużył ) i uruchomienie komputera po wciśnięciu power on trwa pewnie ze 1 - 2 s ...więc nie wiem o co camman ? :razz:
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

ffatman pisze: 29 wrz 2019, 07:27 Alternatywą jest SSD.
Dla osób potrzebujących więcej przestrzeni dyskowej niż 128/250/500GB to żadna alternatywa. Ubuntu w starszych wersjach min. 14.04 uruchamiało się zdecydowanie szybciej niż 18.04 z 8GB RAM'u... A słyszałem opinie że nawet na SSD wstaje wolno...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”