Psensor Brak odczytu temperatury procesora AMD

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
FazerVolt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Psensor Brak odczytu temperatury procesora AMD

Post autor: FazerVolt »

Witam bardzo serdecznie. Jeśli pisze w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Mam taki problem z moim Ubuntu 19.10. Kupiłem nowy komputer i zainstalowałem Linuxa na dysku SSD. Wszystko pięknie cacy. Pobrałem lm-sensor i Psensor do podglądu temperatury karty graficznej procesora, napięcia na rdzeniu itp czyli to co odczytują czujniki, no i tutaj pojawia się problem. Lm-sensor nie wykrywa żadnego czujnika od procesora. Zrobiłem sensor-detect i jedynie co znalazło to temperaturę Karty graficznej, dysku SSD i dysku HDD, natomiast temperatury procesora nie. Udało mi się zainstalować k10temp który miał ją odczytywać i faktycznie jest jakiś odczyt ale kompletnie nie wiarygodny. Temperatura skacze sobię pomiędzy 30°C a 50°C nawet jak na komputerze nic się nie dzieje. Czy jest jakiś sposób żeby to działało? Szukałem w internecie rozwiązania ale nic nie pomagało. Czy jest to wina 19.10 czy AMD że nie chce współpracować z Linuxem. Mam procesor AMD Ryzen 5 3600, RTX 2060 płytę główną MSI B450-a Pro max.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”