Ubuntu fioletowy ekran po instalacji.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
toom189
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu fioletowy ekran po instalacji.

Post autor: toom189 »

Siema.

Od 3 dni męczę instalacje Ubuntu i zaraz oszaleje xD.

Karta NVidia. Po długim wymęczeniu udało mi się zainstalować sterownik do NVidia. Wybrałem własnościowy testowany 435.
Dałem uruchom ponownie i teraz mam tylko fioletowy ekran. Nie daje nic wstawienie nomodeset. Coś jeszcze trzeba zrobić? Kiedyś nie było takich problemów z instalacją Ubuntu. Może ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
lcoyote
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon

Re: Ubuntu fioletowy ekran po instalacji.

Post autor: lcoyote »

A wcześniej na sterownikach grafiki zainstalowanych razem z systemem wszystko działało OK? Może bez potrzeby doinstalowywałeś sterownik karty graficznej?
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon ;-)
toom189
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu fioletowy ekran po instalacji.

Post autor: toom189 »

Dobra problem rozwiązany. Aż wstyd się przyznać XD po 4 dniach walki ze sterownikami okazało się xD że wszystko było ok ale ekran startowy wyświetlał się zamiast na monitorze podłączonym pod DP to na telewizorze podłączonym pod hdmi. Rozwiązanie okazało się proste. Aż wstyd się przyznać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”